Now Reading
«Μόλυνε» και το ΠΑΣΟΚ η ακροδεξιά ρητορική;

«Μόλυνε» και το ΠΑΣΟΚ η ακροδεξιά ρητορική;

Αφορμή το «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα» – παραμύθι που διάβασε σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης η drag queen RawBee Candles σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το «Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης», οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

* Του Απόστολου Λυκεσά | Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα μισαλλόδοξα παραληρήματα προσπάθησαν να δώσουν τον τόνο, καθώς όπως φαίνεται το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει τη ρατσιστική ρητορική. Οι οργανώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις φανατικών, πραγματοποίησαν τελικά την εκδήλωση σε διαφορετικό τόπο από τον αρχικό χώρο, παρόντων και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη, και της αναπληρώτριας γραμματέως Ισότητας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βάσιας Μάδεση. Έξω από τον χώρο βρέθηκαν τελικά λιγότεροι από 10 ακροδεξιοί, οι οποίοι όμως υπολείπονταν αισθητά των αλληλέγγυων και υποστηρικτών οπότε -και ως συνήθως- κρύφτηκαν πίσω από τα ΜΑΤ.

Κι ενώ φαινόταν ότι η ρατσιστική ρητορική θα πνιγόταν στο δηλητήριό της ήρθε η γενική γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κατερίνα Λάσπα, η οποία σχολιάζοντας στο instagram χαρακτήρισε την εκδήλωση «αθλιότητα».

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διαμαρτυρήθηκε έντονα, καταγγέλλοντας ότι το σχόλιο της Κατερίνας Λάσπα ήταν «απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραία ρατσιστικό και τρανσφοβικό». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Καραμπαΐρης, μέλος τού «Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης» σημειώνει ότι «η δήλωση της κ. Λάσπα προκάλεσε σε όλους μας πολύ μεγάλη και αρνητική εντύπωση, η οποία γίνεται μεγαλύτερη από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κόμμα είχε εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση από την αναπληρώτρια γραμματέα του τομέα Ισότητας».

Οι διοργανωτές με ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως σκοπός τους «ήταν μέσα από το παραμύθι να αμφισβητηθούν οι απολιθωμένες αντιλήψεις ότι τα χρώματα και τα παιχνίδια έχουν συγκεκριμένο φύλο και να επιτραπεί στα παιδιά να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, χωρίς να γεμίζουν με ενοχές, γιατί προτιμούν το ένα ή το άλλο παιχνίδι» και σημείωναν πως «η εκδήλωση έτυχε ευρείας δημοσιότητας χάρη σε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, πράγμα που ωστόσο στάθηκε αφορμή να στείλει η ελληνική οικογένεια ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της πρωτοβουλίας».

Τόνιζαν δε πως «η διαστρέβλωση του μηνύματος από γνωστούς ακροδεξιούς, που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για πολιτικά οφέλη, απειλώντας την ασφάλεια της εκδήλωσης και στοχοποιώντας τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τριπλάσιες εν τέλει δηλώσεις συμμετοχής από όσες μπορούσε να φιλοξενήσει ο χώρος».

Τελικά περισσότερα από 30 παιδιά άκουσαν το παραμύθι από τα χείλη της RawBee Candles, ενώ γονείς και φοιτητές που σχεδίασαν τη δράση εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα. Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, υπεύθυνος της εκδήλωσης από το Thessaloniki Pride, σημείωσε πως «η επιτυχία της δράσης φαίνεται στα μάτια των παιδιών και στον ενθουσιασμό με τον οποίο συμμετέχουν. Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη επιβράβευση».

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι… κακές παρέες.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η χριστουγεννιάτικη… ετοιμότητα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης εξέδωσε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική δράση στην οποία συμμετέχουν, με δική τους πρωτοβουλία, φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών».

Τόσο μακριά έφτασαν λοιπόν οι ακροδεξιές αντιδράσεις για την ανάγνωση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού; Εσπευσε δηλαδή η πρυτανεία να διευκρινίσει ότι το Πανεπιστήμιο παραμένει ανεπηρέαστο από… κακές παρέες και ότι εν ολίγοις μόνο «κάτι φοιτητές και φοιτήτριες ενός τμήματος» συμμετέχουν, οι υπόλοιποι/ες αδιαφορούν… επιτυχώς για κάτι τέτοια. Αδιαφορία με την οποία προφανώς η διοίκηση του Πανεπιστημίου συντάσσεται.

Δείτε Επίσης

Εννοείται επίσης ότι αποδοκιμασίες των ρατσιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών θέσεων, έστω των εμετικών σχολίων που έδωσαν και πήραν, δεν έχει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. Διότι προφανώς κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στην… ακαδημαϊκή αρμοδιότητα. Οπότε είναι προφανές πως χρειάζεται άμεσα να ενταχθεί σχετικό μάθημα, να οριστεί γνωστικό αντικείμενο με έδρα αναμφιβόλως, για τα δεινά που πέρασε η ανθρωπότητα όταν την ώρα που έσκαζε το αυγό του φιδιού κάποιοι απλώς κοίταγαν τη δουλειά τους…

 

Νέα | ΑπόψειςT-zine.gr | 2.1.2023

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών.

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί