Now Reading
Νέα Ζηλανδία: Γυναίκες, αυτόχθονες και ΛΟΑΤΚΙ στη νέα κυβέρνηση της Άρντερν

Νέα Ζηλανδία: Γυναίκες, αυτόχθονες και ΛΟΑΤΚΙ στη νέα κυβέρνηση της Άρντερν

Νέα Ζηλανδία: Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020 | 08:32

LGBTQI News | T-zine.gr

Νέα Ζηλανδία: Γυναίκες, αυτόχθονες και ΛΟΑΤΚΙ στη νέα κυβέρνηση της Άρντερν

Ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης της Τζασίντα Άρντερν και υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον | AP Photo/Nick Perry

Οκτώ γυναίκες, πέντε Μαορί, τρεις Πασίφικα και τρία μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ανέλαβαν τα πιο σημαντικά υπουργεία στην ίσως πιο «αντισυμβατική» κυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, που συγκρότησε η επανεκλεγείσα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.

Η μεγάλη νίκη που πέτυχε στις εκλογές έδωσε στην Άρντερν την ελευθερία να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση από τότε που η χώρα υιοθέτησε το αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας στο πρότυπο του γερμανικού συστήματος, το 1996.

Ως αντιπρόεδρο τοποθέτησε τον υπουργό Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον, μετά και την άρνηση του υπαρχηγού του Εργατικού Κόμματος Κέλβιν Ντέιβις να αποδεχτεί τη θέση.

Ο Ρόμπερτσον, ένας από τους πιο ικανούς υπουργούς και στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού, χειρίστηκε τις δαπάνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε ένα ταμείο αντιμετώπισης και ανάκαμψης από τον Covid-19, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο στοχεύει σε νέες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν τόσο στην άμεση αντίδραση στην πανδημία όσο και στη μακροπρόθεσμη οικονομικής ζημία που προκάλεσε.

Ο Ρόμπερτσον είναι ο πρώτος γκέι που έχει το ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Εξακολουθώ να λαμβάνω πολλά email και μηνύματα από νέους γκέι, λεσβίες, αμφι και τρανς που κοιτάζουν προς τα εμάς με ελπίδα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που την έκανα, ωστόσο είμαι πολύ περήφανος για τον νέο μου ρόλο».

Σε άλλη μία απροσδόκητη κίνηση, η Άρντερν ανέθεσε στη Νανάια Μαχούτα, βουλευτή από το 1996, το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικών, μετά τον αποκλεισμό από τη βουλή του κόμματος του προηγούμενου ΥΠΕΞ – του κάπως ανορθόδοξου λαϊκιστή Γουίνστον Πίτερς – στις εκλογές στις 17 Οκτωβρίου. Η Μαορί βουλευτής Μαχούτα είναι επίσης η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Η Μαορί νέα υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Νανάια Μαχούτα | AP Photo/Nick Perry

Πλέκοντας το εγκώμιό της, η Άρντερν είπε ότι η Μαχούτα έδειξε «δεξιότητες διπλωματίας χρήσιμες για την εκπροσώπηση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή» κατά τα τελευταία τρία χρόνια της ως υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Χτίζει φανταστικές σχέσεις πολύ, πολύ γρήγορα και αυτό είναι ένα από τα βασικά προτερήματα σε έναν τέτοιο ρόλο», σημείωσε η Άρντερν. «Η Μαχούτα» ήταν «το απολύτως κατάλληλο άτομο» για να αναλάβει τη δουλειά, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Μαχούτα ήταν η πρώτη γυναίκα που φορούσε «moko», στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, αφού πήρε το παραδοσιακό τατουάζ προσώπου Μαορί το 2016, δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εκλογή της.

Στο παρελθόν, κατείχε χαρτοφυλάκια τελωνείων και ανάπτυξης Μαορί και θα διατηρήσει και αυτή το υπουργείο τοπικής αυτοδιοίκησης, παράλληλα με τις ευθύνες της στο εξωτερικό.

Η Άρντερν ανακοίνωσε επίσης μια νέα υπουργική θέση για την αντιμετώπιση της Covid-19, με τον Κρις Χίπκινς να αναλαμβάνει τον αντίστοιχο ρόλο. Ο Χίπκινς είχε παραλάβει το υπουργείο Υγείας, τον περασμένο Ιούλιο, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Ντέιβιντ Κλαρκ για μια σειρά από «γκάφες» συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας βουνού κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Οι ευθύνες του Χίπκινς θα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των τεστ για Covid-19, τη διαχείριση της καραντίνας και τους ελέγχους στα σύνορα. Και αυτός διατηρεί το χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης.

Ο ‘Άντριου Λιτλ, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς των Εργατικών, και ο πολιτικός που απηύθυνε την έκκληση στην Άρντερν να πάρει τη θέση του ως αρχηγός του κόμματος πριν τις εκλογές του 2017, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Υγείας.

Μία νέα βουλευτής, η Αγιέσα Βεράλ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών, διορίστηκε επίσης στο υπουργείο. Η Βεράλ ήταν από τους βασικούς επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης Άρντερν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η Άρντερν είπε ότι θα ήταν ανόητο αυτή τη στιγμή να μην χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία της Βεράλ και σημείωσε ότι ήθελε τη φωνή της στο υπουργικό συμβούλιο και όχι σε ρόλο συμβούλου.

Η αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας – να προχωρήσει άμεσα και σε σκληρά μέτρα – έχει γενικά επαινεθεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα καθώς νέα lockdown ανακοινώνονται στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Τέσσερις νέες περιπτώσεις Covid-19, όλες σε διαχειριζόμενη απομόνωση, ανακοινώθηκαν σήμερα. Το τελευταίο κρούσμα στη χώρα ήταν πριν από 10 ημέρες, στις 23 Οκτωβρίου.

Η Νέα Ζηλανδία έχει 77 ενεργές περιπτώσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.603, συμπεριλαμβανομένων 25 θανάτων.

Την ίδια ώρα, ένας πρώην εξέχων υπουργός, ο Φιλ Τουάιφορντ πλήρωσε το τίμημα για την υποβάθμιση του Kiwibuild – το πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των αστέγων και της προσιτής στέγης – και των έργων μεταφορών. Έτσι, του ανατέθηκαν μικρά χαρτοφυλάκια εκτός του υπουργικού συμβουλίου.

Δείτε Επίσης

Οι ηγέτες των Πρασίνων, Τζέιμς Σο και Μαράμα Ντέιβιντσον, ανέλαβαν επίσης χαρτοφυλάκια εκτός του υπουργικού συμβουλίου – για την κλιματική αλλαγή και την οικογενειακή βία αντίστοιχα – έχοντας καταλήξει σε συμφωνία «συνεργασίας» με την κυβέρνηση.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων είναι συχνές και συνηθισμένες, ιδίως όταν κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Εργατικοί δεν είχαν ανάγκη τη συμφωνία με τους Πράσινους για να κυβερνήσουν.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται τη νομοθετική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί