Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολεία του Κεμπέκ για τη στήριξη τρανς προσώπων και που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας – γυναίκα.

Καναδάς: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 | 08:41

Ελένη Αναγνωστοπούλου | T-zine.gr
Trans News 

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολεία του Κεμπέκ για τη στήριξη τρανς προσώπων και που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας – γυναίκα.

Ninth grader Toby Kimmelman say the guidelines will help trans and gender non-conforming students feel safer and less isolated at school.

Έχει υποστηριχθεί ότι τα σχολεία πρέπει να σέβονται την επιλογή όλων των προσώπων σε ότι αφορά την επιλογή ονόματος και προσωπικής αντωνυμίας.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη εμπειρία για άτομα στην εφηβεία, αλλά η διαδικασία αποκάλυψης και αποδοχής της ταυτότητας ενός ατόμου είναι πιθανό να επιδεινώσει αυτήν την περίοδο και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πλαίσιο στήριξης.

Τον Ιούνιο, η πολιτεία του Κεμπέκ τροποποίησε κάποια δεδομένα σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ατομικές Ελευθερίες για την παροχή ρητής προστασίας κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο.

Στο Κεμπέκ, το διδακτικό προσωπικό των σχολείων ακολουθεί συγκεκριμένο οδηγό ώστε το περιβάλλον να είναι πιο συμπεριληπτικό.

Ο οδηγός, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, δημιουργήθηκε από 34 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων σχολικών συμβουλίων, δικηγόρων σε συνδυασμό με την συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και Δικαιοσύνης.

«Θα σε κάνει να αισθανθείς λιγότερη απομόνωση», δήλωσε ο Toby Kimmelman, τρανς πρόσωπο της τελευταίας τάξης γυμνασίου στο MIND, ένα εναλλακτικό γυμνάσιο του Μοντρεαλ.

Προνόμια επιλογής και λιγότερο έμφυλα διαχωριστικές δραστηριότητες

Μεταξύ των προτάσεων του οδηγού, είναι ότι τα σχολεία πρέπει να χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες, το όνομα που επιλέγουν για το πρόσωπό τους, και να τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, τα αποδυτήρια της επιλογής τους. Περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν σε έμφυλες διακρίσεις.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί, στα σχολεία αν είσαι τρανς, αισθάνεσαι απομόνωση», δήλωσε ο Toby την Παρασκευή το πρωί.

Ο Toby ανέφερε ότι μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις για τον ίδιο είναι να χρησιμοποιούνται οι αντωνυμίες επιλογής. «Επειδή τότε αισθάνονται άνετα και συνηθίζουν στο πως είναι και πως φέρονται σαν άτομα», ανέφερε.

Η εμπιστευτικότητα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τους ανθρώπους στην εφηβική ηλικία, και αναφέρει ότι είναι σημαντικό βήμα για την προστασία τους, και για να μην νιώθουν ότι λαμβάνουν διαφορετική μεταχείριση.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα έχουν εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο

Η Kimberley Manning, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Simone de Beauvoir του Πανεπιστημίου Concordia University, και ιδρυτικό μέλος της Gender Creative Kids Canada, πιστεύει ότι αν εφαρμοστεί ο οδηγός, θα επιφέρει μεγάλη διαφορά στις ζωές των προσώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς και όχι με βάση το δίπολο άνδρας -γυναίκα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα έχουν θετικό αντίκτυπο», δήλωσε, μιλώντας στο περιοδικό Daybreak.

Kimberley Manning, right, says her daughter Florence’s success is a testament to what a difference a supportive learning environment can make. (Courtesy of Kimberley Manning)

Αναφέρει ακόμη ότι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά τα οποία δέχονται στήριξη από την οικογένεια, σε σχέση με την έκφραση του φύλου τους καθώς μεγαλώνουν, έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε επίπεδο ψυχικής υγείας σε σχέση με άτομα τα οποία δεν αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς.

Χωρίς αυτήν την στήριξη, ωστόσο, είναι πιθανό να βιώσουν υψηλά επίπεδα άγχους ή ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις, δήλωσε.

«Υπάρχει πραγματικά κρίσιμη ανάγκη υποστήριξης από το οικογενειακό και μαθησιακό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμα ότι η ακαδημαϊκή και κοινωνική πορεία της κόρης της, η οποία είναι τρανς, είναι μια «απόδειξη για το τι μπορούν να επιφέρουν αυτές οι αλλαγές».

Ο Jacques Petrin, που συνέβαλλε στον σχεδιασμό του οδηγού δήλωσε ότι εάν τα σχολεία δεν λάβουν μέτρα κατά των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου , θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Το σχολικό συμβούλιο του Μόντρεαλ αναφέρει ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με την εφαρμογή του οδηγού, αλλά ότι εξετάζει τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από cbc.ca