Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.
Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τα Γραφεία κατά του Ρατσιστικού Εγκλήματος: προχειρότητα ή κάτι άλλο;
Όπως διαβάζω στις 9 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Τόσκας, υπέγραψε νέο Προεδρικό Διάταγμα «για την Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας», στο οποίο στο Άρθρο 7, παρ. δ., για τα Γραφεία Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας, συμπεριλαμβάνει (πολύ ορθά και ήταν αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας), τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (κακώς, βέβαια, που αυτό δεν συμβαίνει και με τα χαρακτηριστικά φύλου).
Αντιγράφω το Άρθρο 7, δ.:
Άρθρο 7 (…) δ. Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της αναπηρίας τους. |
ΟΜΩΣ, πιο κάτω στο σημείο αα., εκεί που αναφέρει αρμοδιότητες (παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως, κατόπιν έγκλησης, κλπ, κλπ), εκεί ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει, ούτε σεξουαλικό προσανατολισμό, ούτε ταυτότητα φύλου, ούτε αναπηρία.
Το αντιγράφω και αυτό:
Eιδικότερα, το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για την αντιμετώπιση της αποστολής του: αα. παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν υποβολής σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη διάπραξη, στην προπαρασκευή ή στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο δημόσια προτροπή, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη, αδικημάτων ή στην εκδήλωση πράξεων ή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής τους καταγωγής. |
Δεν ξέρω αν πρόκειται για προχειρότητα (αν και η προχειρότητα είναι ουσία, καθώς δείχνει το πόσο σέβονται συγκεκριμένα θέματα), ή τελικά αυτό έγινε με κάποιο σκοπό. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει αυτό ν’ ΑΛΛΑΞΕΙ.-
Πρόκειται όμως πράγματι περί προχειρότητας; – ή στην σύσταση ακολούθησαν τον αντιρατσιστικό νόμο (έχει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου), ενώ πιο κάτω που αναφέρεται στην αποστολή (δλδ στην πράξη τι θα κάνει) ακολουθεί τους λόγους που περιλαμβάνονται στην ίση μεταχείριση (εκεί δεν υπάρχει σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου και αναπηρία σε όλα τα πεδία, παρά μόνον στην εργασία).
Αλλά και για προχειρότητα να πρόκειται, αυτό δείχνει, επαναλαμβάνω, πόσο πραγματικό ενδιαφέρον υπάρχει για την πραγματική καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος.
© T-zine.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.