Νίκη για τρανς άνδρα σε διαμάχη σχετικά με την αλλαγή των εγγράφων του.

Νίκη για τρανς άνδρα σε διαμάχη σχετικά με την αλλαγή των εγγράφων του.

Zelda Venter | Cape Times

ΠΡΕΤΟΡΙΑ: Στην αρχή, οι αρχές του Υπουργείου Εσωτερικών τον υποχρέωσαν να υποβάλλει αποδείξεις ότι είχε κάνει την μετάβαση από γυναίκα σε άνδρα, και αργότερα τον ενημέρωσαν ότι τα έγγραφά του χάθηκαν. Αλλά η τελευταία εξήγηση ότι δεν μπορεί να είναι άνδρας, αφού στο παρελθόν γέννησε ένα παιδί, οδήγησε τον Stephen Lombard στα άκρα.

Ο Lombard αγωνίζεται σχεδόν τρεις δεκαετίες, για να εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η αποτύπωση του νέου φύλου στην ταυτότητά του. Ωστόσο, δικαιώθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν το ανώτατο δικαστήριο στην Πρετόρια τελικά διέταξε το Υπουργείο ώστε να επισημαίνεται στην ταυτότητά του ως άνδρας.

Νίκη για τρανς άνδρα σε διαμάχη σχετικά με την αλλαγή των εγγράφων του.

Ο Lombard είναι θύμα των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ο υπουργός Malusi Gigaba , αφού συγκλονίστηκε όταν έμαθε ότι ζητήθηκαν αποδείξεις από λεσβίες, γκεί και τρανς άτομα. «Αυτό που με σόκαρε περισσότερο ήταν η στάση των υπαλλήλων. Τί είδους απόδειξη ζητάτε; Αυτό είναι σοκαριστικό», δήλωσε ο Gigaba τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι το θέμα ήταν στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο Lombard, 49 ετών, έφτασε στο δικαστήριο, αφού πρώτα το Υπουργείο είχε απλώς αγνοήσει το αίτημά του, έχοντας χάσει τα έγγραφά του ή επιμένοντας στην επιβεβαίωση από τον γιατρό του ότι τώρα ήταν στην πραγματικότητα άνδρας.

Όλα αυτά τα έγγραφα είχαν δοθεί στο Υπουργείο, αλλά σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου του, ο Lombard που είχε ως βάση του την πόλη Boksburg, περίμενε ακόμα μάταια αφού το αίτημά του έπεσε στο κενό.

«Κατηγορήθηκα για απάτη και μου επιτέθηκαν βίαια άτομα από τις αρχές των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζω, λέγοντάς μου ότι είναι εμφανές από την εξωτερική μου εμφάνιση ότι είμαι άνδρας, ενώ την ίδια στιγμή η ταυτότητά μου δήλωνε γυναίκα».

«Έχω υποστεί διακρίσεις σε σχέση με το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, και έχω στερηθεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Η έλλειψη της σωστής ταυτότητας επηρεάζει τη ζωή μου σε καθημερινή βάση, αφού δεν μπορώ να διεξάγω βασικές συναλλαγές που απαιτούν να επιβεβαιώσω την ταυτότητά μου».

Αρχικά το Υπουργείο ανέφερε ότι τα έγγραφά του ήταν υπό επεξεργασία, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε, όταν αποδείχθηκε ότι είχε ένα παιδί πριν από την επέμβασή του. Μια άλλη δικαιολογία του Υπουργείου ήταν ότι η υπηρεσία δεν μπορούσε να επαληθεύσει τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Ο Lombard δήλωσε ότι περιορίστηκε και η ελευθερία κινήσεών του, αφού δεν μπορούσε να υποβάλλει αίτηση για visa ώστε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε να βγάλει άδεια οδήγησης. Είπε ότι έχασε την ανεξαρτησία του. Επίσης, δυσκολεύτηκε να βρει εργασία χωρίς ταυτότητα, και δεν μπορούσε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ή να λάβει χρήματα. Εκτός από αυτό, ο Lombard δήλωσε ότι για περισσότερο από είκοσι έξι χρόνια δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγειν.

«Έχω κατηγορηθεί για απάτη σε πολλές περιπτώσεις αφού είμαι άνδρας και η ταυτότητά μου δηλώνει ότι είμαι γυναίκα. Αυτό είναι εξευτελιστικό», είπε.

«Έχω υποστεί διακρίσεις λόγω βιολογικού και κοινωνικού φύλου, και έχω στερηθεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Ελένη Αναγνωστοπούλου

© T-zine.gr με πληροφορίες από Iol.co.za