Now Reading
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υφυπουργός της κυβέρνησης

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υφυπουργός της κυβέρνησης

Ο 44χρονος πολιτικός επιστήμονας αναλαμβάνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού – προφανώς για να υποδηλώσει τη σημασία που θέλει να δώσει σε αυτόν τον τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

«Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;» έγραφε προ μηνών σε ανάρτησή του ο νέος υφυπουργός |ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/Intimenews

Γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου, ο Νίκος Γιατρομανωλάκης έγινε επισήμως ο πρώτος δηλωμένος γκέι υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Harvard, ο Νίκος Γιατρομανωλάκης αναβαθμίστηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό από γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, σε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο του ανασχηματισμού θεωρούν την αναβάθμισή του ένδειξη της σημασίας που θέλει να δώσει ο Πρωθυπουργός στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο νέος υφυπουργός έχει δηλώσει ανοιχτά την γκέι ταυτότητά του, ενώ προ μηνών με ανάρτησή του στο Facebook (εδώ), είχε περιγράψει ότι είχε κριθεί ακατάλληλος στην πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα, μόνο και μόνο εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Πριν από αρκετά χρόνια, στην πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα μετά την Αμερική, είχα κατά λάθος μάθει ότι υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούσα να αναλάβω τη διαχείριση μιας κρίσης, όχι λόγω απειρίας ή ικανοτήτων αλλά επειδή ήμουν εμφανώς (συγκρατήστε αυτή τη λέξη) gay. Δεν μου έδωσαν το project τότε.

Κάποια χρόνια μετά, μοιράστηκα με ανθρώπους που είναι στην πολιτική την επιθυμία μου να ασχοληθώ κι εγώ ενεργά και ζήτησα τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Μου απάντησαν ότι θα ήμουν πολύ καλός αλλά προφανώς θα έπρεπε να περιοριστώ σε συμβουλευτικούς ρόλους στο παρασκήνιο. «Σε φαντάζεσαι να μπαίνεις μέσα στα καφενεία να μιλάς με τον κόσμο;» είχαν αναρωτηθεί φωναχτά και συνέχισαν λέγοντας «Εδώ είναι Ελλάδα».

Προφανώς το είχα εσωτερικεύσει αυτό. Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;

Παρόλα αυτά επέμεινα. Και ο καιρός πέρασε. Και κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και σιγά σιγά βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μου που άρχισαν να συζητούν μαζί μου σε άλλη βάση.

Εδώ είναι Ελλάδα λοιπόν. Και είμαστε στο 2020. Και η χώρα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βάζει στη σελίδα της το rainbow flag και μιλά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Και η χώρα έχει το πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα, και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση.

Η ορατότητα είναι σημαντική. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι «εμφανώς» ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο.

Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight. Και κανένα άτομο, ειδικά δε παιδί, δεν πρέπει να γίνεται bullied για αυτό που είναι. Και πιστέψτε με, το bullying έχει πολλές μορφές.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει.

Δείτε Επίσης

 

LGBTQI News | T-zine.gr | 4.1.2021
 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Protagon

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
3
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί