Now Reading
Νίκος Γιαβρόπουλος: 6 ΦΟΝΟΙ εν καιρώ ειρήνης

Νίκος Γιαβρόπουλος: 6 ΦΟΝΟΙ εν καιρώ ειρήνης

Η κρατική, σεξουαλική, αλλά και η ρατσιστική βία, ο εκφοβισμός, το παρακράτος και τα τάγματα εφόδου, είναι το πλαίσιο από το οποίο αντλεί το υλικό του ο καλλιτέχνης κινούμενης εικόνας Νίκος Γιαβρόπουλος.

 

Νίκος Γιαβρόπουλος: 6 ΦΟΝΟΙ εν καιρώ ειρήνης

Η εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Γιαβρόπουλου με τίτλο «5 ΦΟΝΟΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ» αρχικά παρουσιάστηκε στο “Θέατρο Φούρνος / Κέντρο για τον ψηφιακό πολιτισμό” τον Ιούνιο του 2019, τον ίδιο χρόνο εκτέθηκε στην ArtAthina τον Σεπτέμβριο στο περίπτερο της gallery Art Appel και τον Αύγουστο του 2020 με τίτλο «6 ΦΟΝΟΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ» παρουσιάστηκε στο Γυαλί Τζαμί μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Η εικαστική εγκατάσταση αποτελείται από γλυπτά, ready mades και προβολές βίντεο.

Τον ρυθμό δίνει ένας μετρονόμος και τα βίντεο προβάλλονται αποσπασματικά και βίαια πάνω στα κατακερματισμένα γλυπτά, ατμόσφαιρα σκοτεινή όπως αρμόζει στη θεματική της έκθεσης.

«Όλοι θα σταματήσουμε, θα κάνουμε ένα βήμα πίσω για να δούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που μας οδηγεί στην αποκτήνωση»

Συγκλονισμένος από τους φόνους που συντελέστηκαν στην ελληνική επικράτεια τα «χρόνια της κρίσης», ο καλλιτέχνης θέλει να καταγγείλει την ανθρώπινη κτηνωδία. Δολοφονίες που συντάραξαν την κοινή γνώμη και μετά ξεχάστηκαν, πολλές από αυτές δεν έχουν βρει ακόμα δικαίωση.

Ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ανίκανο μηχανισμό καταστολής του κράτους, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο φόνος του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τους συμφοιτητές του γιατί δεν ανέχονταν την διαφορετικότητα του, ο βιασμός και η άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη από δύο βαθιά ψυχικά διαταραγμένους νέους που ταυτίζουν την σεξουαλικότητά με την βία, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από δύο συνομήλικους οπλισμένους νεαρούς επειδή το χρώμα του δέρματος του θύματος δεν ταιριάζει με αυτό των άνανδρων θυτών!

Τέλος το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας από καταστηματάρχες, «ανθρώπους καθημερινούς», «φιλήσυχους», με την αρωγή και συγκάλυψη της αστυνομίας.

Είναι από τα συνταρακτικά παραδείγματα της αδιαφορίας, του φόβου και της καταστολής της ελληνικής κοινωνίας.

Κρατική βίασεξουαλική βίαρατσιστική βίαεκφοβισμόςπαρακράτοςτάγματα εφόδου, αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο αντλεί το υλικό του ο Νίκος Γιαβρόπουλος και μας το επιστρέφει εξαγνισμένο, γυμνό χωρίς συναισθηματισμούς.

Ελπίζει, πως κάποια στιγμή όλοι θα σταματήσουμε, θα κάνουμε ένα βήμα πίσω για να δούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που μας οδηγεί στην αποκτήνωση.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μπάσιος Ιστορικός Τέχνης, μέλος της A.I.C.A.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος είναι καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας, με έδρα την Αθήνα,, σπούδασε κινηματογράφο στην σχολή Λ.Σταύρακου, στο ενεργητικό του μετράει 15 ατομικές εκθέσεις καθώς και πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Πολωνία, Τουρκία, Φινλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, Λετονία, Αυστραλία, Κόσοβο, Κορέα, Σενεγάλη, Αυστρία, Η.Π.Α, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Η.Β, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Περού, Ολλανδία, Ρωσία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κίνα.
Έχει επιμεληθεί 7 ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Δείτε Επίσης

 

LGBTQI News | Πολιτισμός | T-zine.gr | 03.07.2021

 

© T-zine.gr 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί