Ελλάδα: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 | 15:37
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | Σύντομο σχόλιο | T-zine.gr
«Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου» τρία χρόνια μετά
Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια που ψηφίστηκε η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Σημαντικής μεν καθώς ρητά αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις οποιωνδήποτε ιατρικών ή ψυχιατρικών γνωματεύσεων, μολαταύτα, αυτά τα τρία χρόνια εφαρμογής επιβεβαίωσαν όσα εξαρχής είχαμε επισημάνει ως ιδιαίτερα προβληματικά σημεία που παραβιάζουν δικαιώματα.
Η διαδικασία παραμένει δικαστική, άρα ακριβή, χρόνοβόρα και μη συμβατή με τον αυτοπροσδιορισμό σε αντίθεση με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποκλείονται τα έγγαμα τρανς πρόσωπα, δεν μεταβάλλονται τα έγγραφα τυχόν τέκνων, στα ανήλικα τρανς άτομα η διαδικασία είναι έντονα ιατρικοποημένη, ενώ κάτω των 15 δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχουν ρητές προβλέψεις για τα ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα καθώς και για τους τρανς πρόσφυγες, αιτούντες και μετανάστες.
Τα τρία αυτά χρόνια απέδειξαν το αληθές όλων, μα όλων των ενστάσεών μας. Και μιας και υπήρξαν απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο στελέχη και βουλευτές που εκφράστηκαν θετικά για την προοπτική επέκτασης του γάμου στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ιδού ποιό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα: η άμεση κατάθεση τροπολογίας που θα αίρει τον αποκλεισμό των έγγαμων τρανς ατόμων, καθώς επίσης να μεταβάλλονται τα έγγραφα τυχόν τέκνων ώστε να είναι σε αντιστοιχία με τα νέα έγγραφα των γονέων τους (Άρθρο 3, παρ. 3 και Άρθρο 5, παρ.2 του ν. 4491/2017).
© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.