Now Reading
Νομοθεσία στην Καλιφόρνια επεκτείνει τα δικαιώματα των πολιτών και στους τρανς φυλακισμένους.

Νομοθεσία στην Καλιφόρνια επεκτείνει τα δικαιώματα των πολιτών και στους τρανς φυλακισμένους.

ΗΠΑ: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 | 21:03

Μετάφραση για το T-zine.grΔημήτρης Κυριακού

Trans News

Νομοθεσία στην Καλιφόρνια επεκτείνει τα δικαιώματα των πολιτών και στους τρανς φυλακισμένους.

Μέχρι σήμερα, οι τρανς κρατούμενοι στην Καλιφόρνια δεν είχαν το νομικό δικαίωμα να αναφέρονται στις προσφωνήσεις σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους και το επιθυμητό όνομα. Ο γκέι γερουσιαστής Σκοτ Γουάινερ (περιφέρεια Σαν Φρανσίσκο), όμως, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο, την περασμένη Πέμπτη, το οποίο σκοπό έχει να αλλάξει αυτό το στάτους και επιβάλλει σε όλους τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και λοιπών φυλακών να αναφέρονται στα τρανς άτομα ανάλογα με την ταυτότητα φύλου τους, προσφώνηση σύμφωνα με αυτήν και το επιθυμητό όνομα.

Ο γερουσιαστής Scott Wiener

Το Νομοσχέδιο 990 της Γερουσίας (ΝΓ990) εξασφαλίζει επίσης ισότιμη πρόσβαση στον προγραμματισμό και τις εργασιακές ευκαιρίες για τα τρανς άτομα σε αναστολή που στεγάζονται μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό για τη δική τους προστασία, κάτι που συμβαίνει συχνά.

«Κάθε προοπτική του ποινικού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των σωφρονιστικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους όλους ισότιμα και με βασική αξιοπρέπεια και σεβασμό» είπε σε δήλωση του ο Γουάινερ. «Αυτός ο νόμος εξασφαλίζει ότι τα τρανς άτομα – τα οποία έχουν, δυσανάλογα, θυματοποιηθεί από τις διακρίσεις – επιτρέπεται να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του φύλου τους και να έχουν πρόσβαση στον βασικό προγραμματισμό, τον τόσο σημαντικό στην μείωση του υποτροπιασμού και την αποφυγή της απομόνωσης».

Πιο συγκεκριμένα, το ΝΓ990 επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν την ταυτότητα του φύλου τους, το όνομα τους και τον ορισμό του φύλου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκλεισμού τους σε όλες τις φυλακές και τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Καλιφόρνια. Υπό το βλέμμα του νόμου, αυτή η πληροφορία είναι απαραίτητη για όλους τους εργαζομένους και το προσωπικό των σωφρονιστικών εγκαταστάσεων.

Την προηγούμενη χρονιά, η λεσβία γερουσιαστής Τόνι Άτκινς (περιφέρεια Σαν Ντιέγκο) ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ως παρούσα υπέρ, ορίζοντας το ΝΓ310, που πέρασε και υπεγράφη από τον Κυβερνήτη. Επιτρέπει στους τρανς φυλακισμένους το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα σε δικαστήριο για μεταβολή του ονόματος καθώς και του φύλου. Άπαξ και ληφθεί, το νέο όνομα και φύλο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε κάθε νόμιμο έγγραφο, αλλά δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό και εγκατάσταση, όπως με το ΝΓ990.

«Αυτός ο νόμος είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξασφάλιση των τρανς ατόμων να έχουν την ταυτότητα τους και την αξιοπρέπεια επικυρωμένα, κατά τη διάρκεια της κράτησης τους και δεν θα τιμωρούνται περαιτέρω απλά επειδή βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επίθεση ή παρενόχληση» είπε η Μελίσα Γκούντμαν, διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης για τις Ελευθερίες των Πολιτών που είναι χορηγός του νομοσχεδίου.

Το πρόσθετο τμήμα του νομοσχεδίου αναγνωρίζει την απομόνωση και την αποξένωση πολλών τρανς συγκρατούμενων, ειδικά των μη λευκών τρανς ατόμων.

Οι τρανς έγκλειστοι, μαζί με τους LGBTI συγκρατούμενους, είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο σεξουαλικής θυματοποίησης και άλλες μορφές επίθεσης ή παρενόχλησης κατά την κράτηση τους, λένε οι δικηγόροι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι τρανς γυναίκες έχουν 9 φορές μεγαλύτερο ρίσκο, από άλλους φυλακισμένους, να πέσουν θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης.

Εξαιτίας αυτού, μεταφέρονται πολύ συχνά μακριά από τον γενικό πληθυσμό και τοποθετούνται σε τοποθεσίες, που συχνά δεν έχουν προσβάσεις σε υπηρεσίες όπως προγράμματα επανένταξης, εκπαίδευσης και θρησκείας, καθώς και σε εργασιακές ευκαιρίες.

Το νομοσχέδιο εγγυάται ίση ευκαιρία και πρόσβαση σε όλα τα τρανς άτομα, που βρίσκονται σε απομόνωση ή σε περιορισμένη πρόσβαση δίχως να έχουν εις βάρος τους ποινικό αδίκημα.

Ένα δελτίο τύπου από το γραφείο του Γουάινερ δήλωσε ότι το ΝΓ990 δεν θα εφαρμοστεί σε άτομα που απομακρύνονται από τον γενικό πληθυσμό εξαιτίας της παραβίασης του συντάγματος ή των θεσμικών νόμων.

Δείτε Επίσης

Άλλοι χορηγοί του ΝΓ990 που περιλαμβάνονται είναι η Ισότητα της Καλιφόρνια (EQCA) και η Lambda LGBT.

«Κανένα πρόσωπο δεν αξίζει να είναι υποκείμενο μια σκληρής και ασυνήθους τιμωρίας – αυτό είναι θεμελιώδης αμερικανική αξία και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EQCA Ρίκ Ζμπούρ.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ebar.com

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί