Now Reading
Νοσοκομείο αρνείται υπηρεσίες υγείας σε τρανς άνδρα επικαλούμενο θρησκευτικούς λόγους.

Νοσοκομείο αρνείται υπηρεσίες υγείας σε τρανς άνδρα επικαλούμενο θρησκευτικούς λόγους.

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020 | 20:30

Μετάφραση: Τζένη Πατεράκη | Trans News | T-zine.gr
Επιμέλεια: Κ.Μ.

Νοσοκομείο αρνείται υπηρεσίες υγείας σε τρανς άνδρα επικαλούμενο θρησκευτικούς λόγους.

Το Ιατρικό Κέντρο St. Joseph του Πανεπιστημίου στο Towson του Μέρυλαντ δέχτηκε μήνυση αφότου αρνήθηκε να παρέχει υπηρεσίες σε ένα τρανς άνδρα. Η εγκατάσταση λέει ότι ακολουθεί τις «Δεοντολογικές και Θρησκευτικές Οδηγίες για τις Καθολικές Υπηρεσίες Υγείας» που εκπονήθηκαν από υπαλλήλους της εκκλησίας, ενώ συμπληρώνει ότι η χειρουργική επέμβαση στον άνδρα θα ήταν «εγγενώς ανήθικη».

Το Ιατρικό Σύστημα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMS) αγόρασε το νοσοκομείο το 2012, το οποίο όμως, διευθύνεται από τον οργανισμό Catholic Health Initiatives. Επιπλέον, το νοσοκομείο, έχει συνάψει συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης στην οποία σημειώνεται ότι οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Καθολικής Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Jesse Hammons, τρανς άντρας, μήνυσε για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της πρώτης και τέταρτης τροποποίησης και των δικαιωμάτων του βάσει του Νόμου περί Προσιτής Φροντίδας (ACA) στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Οι γιατροί του Hammon συνέστησαν μια υστερεκτομή για την διαδικασία φυλομετάβασής του, αλλά το νοσοκομείο αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαδικασία. Ο υπεύθυνος επικαλέστηκε την οδηγία και ότι η «δυσφορία φύλου» (όπως την ονόμασε ο ίδιος) δεν χαρακτηρίζεται ως ιατρικό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν.

Οι καθολικοί οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε «πράξεις που είναι εγγενώς ανήθικες, όπως άμβλωση, ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία και άμεση στείρωση», σύμφωνα με την οδηγία.

Ωστόσο, το νοσοκομείο εκτελεί συστηματικά υστερεκτομές σε σις γυναίκες.

«Η διάκριση δεν αποτελεί μέρος της θρησκευτικής ελευθερίας», δήλωσε η Αιδ. Lura Groen, σύζυγος του Hammons. «Ως σύζυγος του Jesse, βλέπω τον πόνο από τις διακρίσεις – και τον φόβο των διακρίσεων – που προκαλείται καθημερινά. Ως ηγέτρια της πίστης και φορολογούμενη, είμαι απογοητευμένη που αυτή η πράξη έγινε σε κυβερνητικό ίδρυμα και στο όνομα της θρησκείας».

Ενώ τα θρησκευτικά ιδρύματα εξαιρούνται γενικά από τους νόμους περί αστικών δικαιωμάτων, τα κυβερνητικά ιδρύματα δεν εξαιρούνται.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να λειτουργεί θρησκευτικό νοσοκομείο», δήλωσε ο ανώτερος δικηγόρος του προσωπικού, Joshua Block με το Έργο ACLU LGBT & HIV. «Το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο ότι μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εταιρεία όπως το UMMS πρέπει να συμμορφώνεται με το Σύνταγμα. Μια κυβερνητική οντότητα δεν μπορεί να αρνηθεί την ιατρική περίθαλψη που βασίζεται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις εναντίον των τρανς ανθρώπων αρνούμενη την υγειονομική περίθαλψη που είναι διαθέσιμη σε όλους τους άλλους».

Το ACLU εκπροσωπεί τον Hammon στο δικαστήριο.

Το 2019, ένας τρανς άνδρας στην Καλιφόρνια είχε ήδη ολοκληρώσει όλες τις προεγχειρητικές διαδικασίες όταν ο χειρούργος για την υστερεκτομή μπήκε στο δωμάτιο και του είπε ότι η διαδικασία είχε διακοπεί από το νοσοκομείο. Οι υπεύθυνοι ανέφεραν επίσης την οδηγία.

Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του covid-19, η κυβέρνηση Τραμπ ολοκλήρωσε την αφαίρεση των προστατευτικών διακρίσεων για τους τρανς ανθρώπους που ήταν μέρος του ACA. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα Υπερηφάνειας και την επέτειο των μαζικών πυροβολισμών στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Pulse που άφησε δεκάδες ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους νεκρούς.

Έτσι, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με την νέα πολιτική Τραμπ, θα αναγνωρίσει μόνο «διακρίσεις λόγω φύλου σύμφωνα με τη σαφή έννοια της λέξης« φύλο »ως άνδρας ή γυναίκα και όπως καθορίζεται από τη βιολογία».

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Μαρίνα Γαλανού: Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αφηγείται τη ζωή της

Διαβάστε: Μία μέρα στη ζωή μιας τρανς εργάτριας του σεξ στο δάσος της Βουλώνης

Διαβάστε: Ο πρώτος ξενώνας για άστεγους τρανς ανθρώπους πρόκειται να ανοίξει στη Νέα Ορλεάνη.

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  lgbtqnation
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί