Now Reading
Ντ. Μιγιάτοβιτς: «Απαιτείται επείγουσα δράση για να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ευρώπης»

Ντ. Μιγιάτοβιτς: «Απαιτείται επείγουσα δράση για να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ευρώπης»

Μέσα από ανακοίνωση της η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, δημοσίευσε σήμερα μια νέα σύσταση προς τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές των κρατών μελών που περιγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα σε όλη την Ευρώπη.

 

A girl from Syria at the warehouse in Bruzgi, Belarus. Her family had attempted to cross the nearby border with Poland. 20 December 2021 © Alessio Mamo

«Η κλίμακα και η εξομάλυνση των επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ευρώπης απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές», δήλωσε σήμερα η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ δημοσίευσε και μια σύσταση προς τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές των κρατών μελών που περιγράφει τα περιστατικά, καθώς και σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή η σύσταση έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης πρόκλησης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», είπε η Επίτροπος.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει θάνατο και καταστροφή και έχει αναγκάσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η άμεση ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χωρών δείχνει ότι είναι δυνατόν να τεθεί στο επίκεντρο της κρατικής δράσης η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων».

Μια τέτοια αρχή θα πρέπει να ισχύει και για την προστασία των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου. Δυστυχώς, σε πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν υποστεί επαναπροωθήσεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως υπογραμμίζει αυτή η σύσταση, «οι ανατροπές έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω του ότι παραβιάζουν την αρχή της μη επαναπροώθησης, υπονομεύουν το δικαίωμα στο άσυλο, αρνούνται βασικές διασφαλίσεις στη διαδικασία επιστροφής και συχνά οδηγούν σε βία, βασανιστήρια και άλλα σοβαρή κακομεταχείριση και μερικές φορές ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα στη ζωή». Η Σύσταση περιγράφει πώς η επαναπροώθησει των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών γίνεται επίσημη πολιτική σε πολλές πολιτείες, ακόμη και επισημοποιημένη στην νομοθεσία κάποιων κρατών σε ορισμένες περιπτώσεις, και προειδοποιεί ενάντια σε προσπάθειες περαιτέρω περιορισμού του ελέγχου.

Εντοπίζονται τέσσερις βασικοί τομείς δράσης που απαιτούνται για την ανάσχεση του φαινομένου.

Πρώτον, τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν την καλή τη πίστει εφαρμογή των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και να σταματήσουν να αποφεύγουν την ευθύνη. «Η παραβίαση των υποχρεώσεών τους από τα κράτη υπονομεύει το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με κόπο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους πάντες, όχι μόνο τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες».

Δεύτερον, τα κράτη θα πρέπει να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τους ανεξάρτητους μηχανισμούς παρακολούθησης των συνόρων, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των επαναπροωθήσεων, την αποκάλυψη των παραβιάσεων και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Τρίτον, όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αναγνωρίσουν τις επαναπροωθήσεις ως ένα σοβαρό, πανευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτώντας από όλα να δράσουν, μεταξύ άλλων μιλώντας ενάντια σε τέτοιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λογοδοτώντας τους ομοτίμους τους. «Εν όψει των συντριπτικών ενδείξεων για επαναπροωθήσεις σε όλη την Ευρώπη, όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν πραγματοποιούν άμεσα επαναπροωθήσεις, πρέπει να ενταθούν και να μιλήσουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα ισοδυναμεί με τη σιωπηλή συγγνώμη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προειδοποίησε ο Επίτροπος.

Τέταρτον, οι βουλευτές πρέπει να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν την ευθύνη τους για να αποτρέψουν νομοθετικές προτάσεις που επιτρέπουν την ψήφιση επαναπροωθήσεων και να καταργήσουν οποιαδήποτε τέτοια νομοθεσία που είναι ήδη σε ισχύ, να καλέσουν τις κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις εντολές τους για να αναφέρουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν συμβαίνουν.

 

Δείτε Επίσης

Διαβάστε επίσης: Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια των ανθρώπων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν τώρα»

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Άννα Απέργη | News | Διεθνείς Οργανισμοί | T-zine.gr | 07.03.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Συμβούλιο της Ευρώπης 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί