Ο διαχωρισμός του LGB από το ΤΙ, είναι ανιστόρητος και απολίτικος.

Γράφει η Μαρίνα Γαλανού


Προφανώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την ταυτότητα φύλου. Αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί, και έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Αποτελεί όμως λογικό άλμα η σαφής αυτή διαφοροποίηση, να εκλαμβάνεται ως κάθετος διαχωρισμός του LGB από το ΤΙ. Για πάρα πολλούς λόγους:

Πρώτον για ιστορικούς λόγους και λόγους παράδοσης ενός κινήματος που από τη δεκαετία του ’50 εκφράζεται πολιτικά (για να μην πούμε από τη δεκαετία του ’20) με ενιαίο τρόπο.

Δεύτερον διότι υπάρχουν κοινά βιώματα που τοποθετούνται απέναντι σε κοινές προκαταλήψεις απέναντι στο φύλο, όπως αυτό εκφράζεται είτε ως αυτοαντίληψη για το φύλο (τρανς κατάσταση), είτε ως τοποθέτηση απέναντι στην έλξη με βάση τον προσανατολισμό (σεξουαλικός προσανατολισμός), και εκεί έρχεται η τομή: δηλαδή η αντιπαράθεση με την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη κατασκευή.

Εν ολίγοις, ο κάθετος διαχωρισμός του LGB από το ΤΙ, είναι ανιστόρητος, είναι απολίτικος, και είναι λανθασμένος και από θεωρητικής άποψης.

Συμπέρασμα: Όσο λυμένο θεωρητικά είναι το γεγονός ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι άλλο πράγμα από την ταυτότητα φύλου, άλλο τόσο λυμένο θεωρητικά είναι το γεγονός ότι τα ζητήματα σεξουαλικότητας και φύλου ανήκουν στην ίδια ενότητα.-

Σημείωση: Το παραπάνω σχόλιο με αφορμή το άρθρο αυτό: Why it’s time to remove the T from LGBT , που στερείται εντελώς πολιτικής αντίληψης και σχολιάστηκε στην Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας.