Στιγμιότυπα από τη μαζική πορεία Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη το 2015 που γέμισε με χρώμα και φωνές την οδό Ιστικλάλ | AP Photo/EMRAH GUREL

Ο Ερντογάν και η τουρκική κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ

Τουρκία: Κυριακή, 10 δεκεμβρίου 2017 | 12:17

T-zine.gr

LGBTQI News

Συντάκτης: Σεζάι Αϊντίν*

Ο Ερντογάν και η τουρκική κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

Στιγμιότυπα από τη μαζική πορεία Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη το 2015 που γέμισε με χρώμα και φωνές την οδό Ιστικλάλ | AP Photo/EMRAH GUREL

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Ελλάδα. Αν πιστεύετε ότι είναι καλός σύμμαχος, επειδή ανέλαβε να σταματήσει τις προσφυγικές βάρκες στο Αιγαίο με αντάλλαγμα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένα πράγματα.

Αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να καταστείλει όσους του αντιτίθενται και να παραμείνει στην εξουσία. Κάτω από το αυταρχικό καθεστώς του, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε φυλακή για δημοσιογράφους, πολιτικούς της αντιπολίτευσης και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελευθερία του λόγου έχει εξαφανιστεί – ακόμα και η πρόσβαση στη Wikipedia έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση. Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινότητά μου, την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

… και η ωμή καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις… |  AP Photo/EMRAH GUREL

Οι ομοφυλόφιλες πράξεις αποποινικοποιήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1856. Ωστόσο, σε κάποιες περιόδους, η κοινότητά μας έχει αντιμετωπίσει λυσσαλέα κρατική βία. Κατά τη διάρκεια της φριχτής χούντας της δεκαετίας του ’80, απαγορεύτηκε στους κουίρ τραγουδιστές να δίνουν συναυλίες και να τραγουδούν. Αυτό σε μια χώρα όπου το να είσαι κουίρ σημαίνει να εργάζεσαι στην ψυχαγωγία.

Η Μπουλέντ Ερσόι, η ντίβα της Τουρκίας και μια από τις σπουδαιότερες φωνές στην ιστορία της τουρκικής μουσικής, έζησε 8 χρόνια στην εξορία, επειδή ήταν τρανς. Εγινε το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς και στον δικτάτορα Κενάν Εβρέν.

Πολλοί άλλοι επιβιβάστηκαν με τη βία σε τρένα στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρθηκαν σε κωμοπόλεις της Ανατολίας και υποβλήθηκαν σε απίστευτα βασανιστήρια που κράτησαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν παρέμεινε στη θέση του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν τον καθιστά ήρωα της δημοκρατίας. Ο ίδιος χρησιμοποιεί τώρα παρόμοιες μεθόδους με αυτές της χούντας της δεκαετίας του ’80 για να καταστείλει τις οργανώσεις των πολιτών.

Η πολιτική της καταστολής ξεκίνησε με την επίθεση της αστυνομίας στο 13ο ΛΟΑΤΚΙ+ Πράιντ της Κωνσταντινούπολης το 2015. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αύρες νερού και πλαστικές σφαίρες, την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 100.000 πολίτες, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στο κέντρο της πόλης.

Η πολιτική της καταστολής σκλήρυνε μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Εκτοτε συρρικνώνει όλο και περισσότερο τον ζωτικό μας χώρο.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ «αντίθετες στον ηθικό νόμο». Στη συνέχεια, το γραφείο του νομάρχη της Αγκυρας απαγόρευσε κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση στην επικράτεια της Αγκυρας και μάλιστα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Η απαγόρευση στην Αγκυρα έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε άλλες πόλεις. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά εξήγηση γι’ αυτή την απεριόριστη απαγόρευση της ελευθερίας τού συνέρχεσθαι.

Σήμερα οι τοπικές αρχές απαγορεύουν με τρόπο αυθαίρετο και παράνομο εκδηλώσεις όπως προβολές ταινιών, εκθέσεις, συζητήσεις, συνέδρια και συναντήσεις που οργανώνονται από ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες. Με αυτή τη μέθοδο μας στερούν την ελευθερία, τον ζωτικό μας χώρο και τα πολιτικά μας δικαιώματα.

Αυτός ο περιορισμός της ελευθερίας μας επικαλείται λόγους όπως «κοινωνική ευαισθησία», «προστασία της δημόσιας υγείας και ηθικής», «προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων». Ξέρουμε όμως ότι στη θέση της «ευαισθησίας» που επικαλούνται στο προσκήνιο υπάρχει μόνο μια νοοτροπία καταπίεσης και καταστολής.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ της Τουρκίας, της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και στη νομοθεσία διακρίσεις σε θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση, η εργασία, η ασφάλεια και οι μεταφορές. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις στην Τουρκία αποτελούν σεβαστές κοινωνικές συλλογικότητες που δουλεύουν περισσότερα από 25 χρόνια εντός του πλαισίου των νόμων για να διασφαλίσουν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν μια ζωή ασφαλή, υγιή και χωρίς κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις. Η απαγόρευση αυτών των οργανώσεων θα χειροτερεύσει το επίπεδο της ζωής μας σε μια χώρα όπου το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία δράση για να προστατεύσει τα δικαιώματά μας.

Αυτές οι μαζικές απαγορεύσεις αντιτίθενται κατάφωρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και την κοινωνική ανάπτυξη. Αρκούν για να αποδείξουν ότι η διοίκηση της Τουρκίας έχει περάσει τη γραμμή της λογικής. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις της Αγκυρας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της νομαρχίας.

Ξέρουμε ότι, αν δεν ενωθούμε τώρα και δεν αναλάβουμε δράση ενάντια στους νταήδες, το μέλλον μας δεν θα είναι καλύτερο. Καλούμε τον κόσμο στην Τουρκία και διεθνώς να υψώσει τη φωνή του για να σταματήσει αυτή η τρέλα. Θέλουμε να αποσυρθούν άμεσα αυτές οι αποφάσεις που περιορίζουν την ελευθερία μας και μας αφαιρούν τον ζωτικό μας χώρο.

*Ακτιβιστής στην πλατφόρμα «Καταργήστε την απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώσεων στην Αγκυρα»

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Εφημερίδα των Συντακτών