Now Reading
Ο Γυμνισμός ως η φύση της Λογοτεχνίας.

Ο Γυμνισμός ως η φύση της Λογοτεχνίας.

Ο Φώτης Θαλασσινός εμπνέεται την εξομολόγηση της λογοτεχνικής γραφής, ή αλλιώς, προσεγγίζει το βάθος της ίδιας της φύσης της λογοτεχνίας.  Το έργο του εξεγείρει τον αναγνώστη και  γίνεται ο γυμνισμός και η εξομολόγηση του στοχασμού του.

  •  Γράφει ο Luis Lopes

Το βιβλίο «Δύο χρόνια στην κόλαση», είναι σαν να γράφτηκε στο όνειρο του συγγραφέα και ταυτόχρονα στο όνειρο του αναγνώστη, όπου η τόλμη, η ανιδιοτέλεια και η αυτό-ταπείνωση δεν δύνανται ούτε να δεσμευτούν ούτε καν να συγκρατηθούν.

Ένα βιβλίο που θίγει όσα δεν βαστάζουμε να παραδεχτούμε, όσα δεν τολμάμε να επιβεβαιώσουμε, όσα αποφεύγουμε να δούμε κατάματα για να απελευθερώσουμε την σκέψη μας και την ζωή μας.

Ο στοχασμός τού συγγραφέα δεν κυνηγάει την δόξα.  Απλά αποκαλύπτει την πολυποικιλότητα της ανάγνωσης και της ερμηνείας της.  Στην πραγματικότητα αναδίδει την δυσάρεστη οσμή τού εγκλεισμού μας και μας διαμηνύει την ανακουφιστική ευκαιρία να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας και τους ηγεμονικούς μας περιορισμούς.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, ως συγγραφικό έργο, επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις, όπου η κάθε μία γίνεται δυνατότερη της προηγούμενης.

Η φιλοσοφική του διάσταση δεν είναι περιορισμένη στο χρόνο, παρόλο που αποκαλύπτεται μέσα στον περιορισμό μιας πανδημίας, όπου, μοιραία, η διαχείρισή της περιγέλασε και κατακερμάτισε την αλληλεγγύη των σύγχρονων κοινωνιών, λες και η αποτυχία είναι υποχρεωτική. Εξ ου και η αφοπλιστική σαφήνεια τού έργου του, το οποίο καταφέρνει να αποσπά τμήματα τής νόησής μας σαν να αναγνωρίζουμε έναν ξεχωριστό και διαφορετικό εαυτό, αυτόν που μπορεί να μεταμορφωθεί σε τέχνη.

Ο Φώτης Θαλασσινός μάς τονίζει ότι η λογοτεχνία δεν είναι προϊόν αυτοπροβολής, ούτε προϊόν συμμόρφωσης.  Η «Ποιητική Αυτοδιήγηση» με την οποία εκφράζεται είναι το υλικό για να ξεγλιστρήσουμε από τις ακόρεστα ανανεώνουσες μιζέριες τής κοινωνίας μας.  Εξάλλου ό,τι μάς ενοχλεί μάς καθορίζει.  Η ανάγνωσή του είναι σχεδόν μια πράξη γενναιοδωρίας στην δυναμική του νου μας.

Ο Σιοράν έγραψε ότι «όλα χάλασαν απ’ την στιγμή που η λογοτεχνία έπαψε να είναι ανώνυμη».  Δεν θα ήταν υπερβολή να σκεφτούμε ότι όλα αλλάζουν απ’ την στιγμή που η λογοτεχνία παύει να έχει την μικρότερη σχέση με την πραγματικότητα.

Σεξουαλικότητα, εξουσία, λαγνεία, απελευθέρωση τού σώματος, τέχνη, ελευθερία, καταναλωτισμός, τοξικότητα, προκαταλήψεις, καταπίεση, βία, υποταγή, προσωπική ζωή, έμπνευση, χρόνος, εθισμοί, αποξένωση, αποκλεισμός, πάθη, αναπηρίες, αμφισβητήσεις, ανάγκες, δικαιοσύνη, πολιτική, ομοφυλοφιλία, εναλλακτικότητα, κοινωνική ισότητα, θάνατος, ζωή, ανθρώπινος κλοιός, τεχνολογία, αλλοδαποί, φαντασιώσεις, ηδονή, αυτοεγκατάλειψη, μειονότητες, γονικά σχήματα, ελπίδα…..  λέξεις κλειδιά, λέξεις ακατηγοριοποιημένες, που όλες μαζί συνυπάρχουν στην καθημερινότητά μας και που ο συγγραφέας μάς προκαλεί να υποκύψουμε στο ενδιαφέρον τους.

*   Το βιβλίο του Φώτη Θαλασσινού πωλείται μέσω της εφαρμογής messenger στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook με το όνομα Φώτιος Θαλασσινός.

 

Δείτε Επίσης

 

 

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

– Το t-zine στο twitter

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί