Now Reading
Ο Jay Kallio, πρότυπο ακτιβιστή μέχρι το τέλος, φεύγει από τη ζωή στα 61 του χρόνια.

Ο Jay Kallio, πρότυπο ακτιβιστή μέχρι το τέλος, φεύγει από τη ζωή στα 61 του χρόνια.

Ο Jay Kallio, πρότυπο ακτιβιστή μέχρι το τέλος, φεύγει από τη ζωή στα 61 του χρόνια.

Ο Jay Kallio, ο οποίος πέθανε στη Νέα Υόρκη στην ηλικία των 61 ετών, υπήρξε πρότυπο ακτιβιστή στην πρώτη γραμμή του αγώνα του ΛΟΑΤ κινήματος και άλλων δράσεων υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης για περισσότερο από 40 χρόνια.

Jay Kallio, 1955-2016. | FACEBOOK.COM
Jay Kallio, 1955-2016. | FACEBOOK.COM

Ο Kallio εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη ως άστεγη λεσβία – Joy Kallio – και, ήδη από τη δεκαετία του 1970, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του μετα-Stonewall κινήματος ως δραστήριο μέλος του LFL (Lesbian Feminist Liberation). Έφυγε από τη ζωή, ύστερα από μία τεράστια μάχη με πολλαπλούς όγκους, ως Jay Kallio, ένας τρανς άντρας που πάντα βρισκόταν στο μετερίζι των αγώνων κατά της κοινωνικής αδικίας. Τους δύο τελευταίους μήνες, παρά τον δριμύτατο πόνο, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να συμμετέχει στη διαδήλωση των Gays Against Guns, στην Πενσυλβανία, παίζοντας κεντρικό ρόλο στη προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Hillary Clinton, και στη Syracuse (περιοχή στη Νέα Υόρκη) ώστε να παραστεί σε συνέδριο του οργανισμού Compassion and Choices –μία ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζει τα δικαιώματα ατόμων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μίας ασθένειας – και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τον ρόλο των γιατρών στην ευθανασία (Medical Aid in Dying Act).

Το μοναδικό εμπόδιο στον αγώνα του ήταν ο όγκος στην σπονδυλική του στήλη, εξαιτίας του οποίου έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω και εντέλει έχασε τη ζωή του. Το 2008 διεγνώσθη για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποφάσισε να μην αποκαλύψει εξ’ αρχής. Η τρανσφοβική αντιμετώπισή του από έναν χειρούργο, ο οποίος ήθελε να τον παραπέμψει σε ψυχίατρο αντί να τον υποβάλλει σε θεραπεία, επιδείνωσε την κατάστασή του, κάτι για το οποίο μίλησε στην HuffPost Live.

Έγινε Jay το 2006 στην ηλικία των 50, μέσω της πρόσληψης ορμονών, αλλά ποτέ δεν επιθυμούσε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επανακαθορισμού φύλου. «Δέχομαι το σώμα μου όπως είναι» είπε στο ABC News.

«Μία αφοσιωμένη λεσβία ηγέτης έγινε η δυνατή φωνή των τρανς ατόμων στην ηλικία των 50»

Ερχόμενος στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αφ’ ότου απολύθηκε από τη δουλειά του λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, ο Kallio γνώρισε την Eleanor Cooper στην οδό Wooster του Soho, την πρώτη κοινότητα ομοφυλόφιλων της πόλης. Η Cooper ήταν πρόεδρος του LFL και αργότερα της Συμμαχίας για τα Δικαιώματα των Ομοφυλόφιλων (Coalition for Lesbian and Gay Rights), η οποία το 1986 πέτυχε την ψήφιση του νόμου για τα δικαιώματα των gay. O Kallio έγινε ο συντονιστής του προγράμματος του LFL. Το ζευγάρι ήταν μαζί για περίπου 36 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου κατά την οποία η Cooper ζούσε σε οικοτροφείο. Παντρεύτηκαν το 2008 στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου βρισκόταν η Cooper από τον αιδεσιμότατο Pat Bumgardner, αφού η Cooper αδυνατούσε να ταξιδέψει εκτός Νέας Υόρκης ώστε να παντρευτεί νόμιμα.

Ο «βετεράνος» gay ακτιβιστής Tom Smith, επί πολλά χρόνια φίλος του Kallio είπε, «Όταν πέθανε η Eleanor, ο Jay άρχισε να εμπλέκεται ενεργά στο κίνημα υπέρ της δημόσιας ασφάλειας υγείας, αλλά και της ευθανασίας. Ήταν πολύ καλός στο να διακρίνει ποια ζητήματα και στόχοι ήταν ρεαλιστικοί» – συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης προσπάθειάς του να οργανώσει μία διαδήλωση για την πρόσβαση στην ανοσοθεραπεία, κάτι που τον έσωσε από τον θάνατο στις αρχές του χρόνου. «Πάντα προσπαθούσε να φέρει εις πέρας εφικτούς στόχους – συνήθως εκ μέρους κάποιου άλλου.»

Ο καρκίνος του μαστού δεν ήταν ο μόνος καρκίνος που έπρεπε να αντιμετωπίσει.

«Αυτός ο αναθεματισμένος καρκίνος του πνεύμονα τώρα με σκοτώνει εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης στις τοξικές αναθυμιάσεις που αναγκαστήκαμε να υποστούμε για τόσους πολλούς μήνες μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001», έγραψε στο facebook τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Ο Kallio υποστήριζε φανατικά την Hillary Clinton, πρώτα εναντίον του Barack Obama το 2008 και αργότερα εναντίον του Bernie Sanders αυτόν τον χρόνο. Η πορεία του ως ακτιβιστής περιελάμβανε και ένα μικρό διάστημα ως μέλος της Επιτροπής του Stonewall Democratic Club της Νέας Υόρκης.

Jay Kallio with Massachusetts Senator Elizabeth Warren. | FACEBOOK.COM
Jay Kallio with Massachusetts Senator Elizabeth Warren. | FACEBOOK.COM

Ο Kallio γεννήθηκε στη Rahway του New Jersey στις 17 Αυγούστου του 1955 και ο πατέρας τον εγκατέλειψε όταν ήταν 2 ετών. Η μητέρα του παντρεύτηκε τον Bob Kallio και πήρε το όνομά του, παρά το γεγονός ότι ο βιολογικός της πατέρας ποτέ δε συμφώνησε με την υιοθεσία από τον Bob.

Ο Bob Kallio τον θυμάται να διαπρέπει όσο ήταν στο σχολείο(J.P. Stevens High School in Edison) και είπε ότι «ήταν ευφυές παιδί, είχε φωτογραφική μνήμη.» Ο ετεροθαλής αδερφός Bill Kallio είπε ότι «είχε τέλειους βαθμούς.»

Οι πρώτες δουλειές περιελάμβαναν το θέατρο Broadway, όπου δούλεψε σαν ηλεκτρολόγος σκηνής (Off- Off-Broadway), αλλά και μία τυπογραφική επιχείρηση, όπου εργάστηκε για έξι χρόνια. Έμαθε να διδάσκει μασάζ Shiatsu αλλά έσπασε την πλάτη σε μία διαδήλωση, γεγονός που, εκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας, θα τον ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια, όπως λέει ο Bob Kallio.

Ο τελευταίος λέει πως ο ίδιος, και όλα τα παιδιά, «όλοι δουλεύαμε στην Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών,» γεγονός που βοήθησε να αποκτήσει τα απαραίτητα προσόντα ώστε να δουλέψει στις Επείγουσες Ιατρικές Υπηρεσίες της Νέας Υόρκης (Emergency Medical Services), αλλά και ως βοηθός αστυνομικού για κάποια περίοδο.

«Θέλω ο κόσμος να θυμάται πόσο στοργικός ήταν, πόσο αφοσιωμένος στους στόχους του,» λέει ο Bob.

Ο Kallio έκανε μία συναυλία – αφιέρωμα για την Lesbian Feminist Liberation (LFL)με τις μπάντες «Sweet Honey in the Rock» και «Holly Near» στις αρχές της δεκαετίας του 1970 «όταν η μουσική των γυναικών είχε μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη», όπως έγραψε ο ίδιος. “Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα έστω και λίγο να συνεισφέρω στην γυναικεία τέχνη, οργανώνοντας προγράμματα και συναυλίες με σκοπό την ανάπτυξη μίας κοινότητας, σε μία εποχή που οι λεσβίες φεμινίστριες στιγματίζονταν και δεν υπήρχε κανένα ασφαλές μέρος για μας, εκτός από τα μαφιόζικα bars.»

Ο Kallio ζει μέσα από τον Bob και τον Bill Kallio, καθώς και από τον ετεροθαλή αδερφό του Bob και κάποιους φίλους και συντρόφους.

Ο Bertis Shankle-Reyes, o manager των εθελοντών και συντονιστής των κοινωνικών δραστηριοτήτων της SAGE στην οποία συμμετείχε ο Jay, έγραψε στο facebook, «Η ψυχή του Jay βρίσκεται στη SAGE σήμερα. Το αγγελτήριο θανάτου του βρίσκεται στους τοίχους και όποιος το βλέπει έχει να πει κάτι καλό για αυτόν. Θα μας λείψει πολύ.»

Δείτε Επίσης

Τον Αύγουστο ο Kallio ανέβασε ένα απόσπασμα του Josh Shipp: «Είτε χειροτερεύεις είτε καλυτερεύεις. Είτε αποδέχεσαι την κατάστασή σου και την αφήνεις να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο είτε καταρρέεις. Η επιλογή δεν ανήκει στη μοίρα… Η επιλογή ανήκει σε σένα.» Σε αυτό το απόσπασμα προσθέτει, «Η επιλογή μου είναι ξεκάθαρη! Είμαι πολύ τυχερός γιατί είναι ευκολότερο για μένα, χωρίς προβλήματα!»

Μακάρι να είμαστε όλοι τόσο αισιόδοξοι στις τελευταίες μας μέρες.

Jay Kallio in this year’s LGBT Pride March, as he suffered from the cancer to which he succumbed on September 30. | FACEBOOK.COM
Jay Kallio in this year’s LGBT Pride March, as he suffered from the cancer to which he succumbed on September 30. | FACEBOOK.COM

Η ποιήτρια και θεατρική καλλιτέχνης Bonnie Rose Marcus τον γνώρισε τον Ιούλιο του 2015 στο ρόλο της ως « ‘μαμή θανάτου’ μία φίλη που θα συνόδευε τον Jay στην πορεία του προς το θάνατο,» έγραψε σε ένα email. “Καθώς ο χρόνος περνούσε, ήρθαμε πολύ κοντά και αγαπήσαμε βαθιά ο ένας τον άλλο. Ο Jay ήταν ένας από τους πιο γενναιόδωρους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ, πάντα νοιαζόταν για όλους – πάντα είχε ένα καλό λόγο να πει… Αγαπούσε τη ζωή και αγαπούσε τους ανθρώπους και η μεγαλύτερή του επιθυμία ήταν να μπορέσει να τους βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο να νιώσουν πως αξίζουν. Είχα τη μεγάλη τιμή να βρίσκομαι κοντά του τη στιγμή που πέθαινε και, όσο δύσκολο κι αν ήταν, δεν ήταν μόνος του… Ο Jay ήταν μεγάλος αγωνιστής και είμαι σίγουρη ότι το σπουδαίο του έργο θα συνεχιστεί από άλλους ανθρώπους.»

H Gwynne Reese, που γνώρισε τον Jay στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγραψε, «Είχαμε ο ένας τον άλλον σαν οικογένεια. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε ώστε να οργανώνουμε συναντήσεις για άτομα που θέλουν να μοιραστούν τις δύσκολες εμπειρίες τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντλούν δύναμη ώστε να συνεχίσουν κανονικά τις ζωές τους.»

Η Reese έγραψε πως ένιωθε ιδιαίτερη τιμή που γνώρισε τον Jay και προσθέτει στα εγκώμια «Θα ήθελα ακόμα να τονίσω την αγάπη και τη στοργή που έδειχνε για όλες τις μορφές ζωής από τις αγαπημένες του γατούλες Minou και Mia μέχρι τα μικρά σκιουράκια, τα πουλιά, τα έντομα και τα φυτά… Ο Jay μας αντιμετώπιζε όλους σαν πλάσματα του φωτός που κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε στην περιορισμένη μας χρονική διάρκεια στη γη. Ήταν το πιο γενναίο και θαρραλέο άτομο που γνώρισα ποτέ, ένας άνθρωπος που δεν θα δίσταζε να βάλει τη ζωή του σε δεύτερη μοίρα για χάρη κάποιου άλλου.»

Ο Kevin Hertzog, ιδρυτικό μέλος του οργανισμού «Gays Against Guns» έγραψε στο facebook ότι ο Kallio ταξίδεψε μαζί του στην Ουάσινγκτον για την διαδήλωση της ομάδας.

«Τον είχα συναντήσει μόνο μία φορά στο παρελθόν… έτσι άρχισα να του κάνω ερωτήσεις, στις οποίες ήταν πολύ πρόθυμος να απαντήσει», ο Hertzog θυμάται. «Μας είπε ότι μέλη της ΚΚΚ τον πέταξαν έξω από το πατρικό του στο New Jersey και έκαψαν ένα σταυρό στη βεράντα των γονιών του, επειδή είχε αρχίσει να κάνει παρέα με μαύρα παιδιά στο σχολείο. Και μας είπε ότι τον χτύπησαν τόσο άσχημα, επειδή παρουσίαζε τον εαυτό του ως λεσβία, που ποτέ δεν κατάφερε να αναρρώσει πλήρως από τα τραύματα… Η όρασή του καταστράφηκε κι έτσι ποτέ δε μπόρεσε να οδηγήσει αυτοκίνητο. Μας είπε ότι δημιούργησε τη λεσβιακή πολιτική οργάνωση, χάρη στην οποία υπάρχει το Λ στο ακρωνύμιο ΛΟΑΤ. Και μας είπε ότι σε ολόκληρη τη ζωή του τον απέλυαν από τις δουλειές που επέλεγε να κάνει, μόλις ανακάλυπταν τη δράση του ως ακτιβιστή. Αλλά ποτέ δεν εξέφρασε θυμό ή μετάνοια: μόνο ευγνωμοσύνη και – όπως το εξέλαβα εγώ – έκπληξη που ήταν ακόμα ζωντανός, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας. Σπάνια συναντώ ανθρώπους που με εμπνέουν. Ήταν ένας θησαυρός.»

Μετάφραση για το T-zine.gr
Λιάνα Σκλια

© T-zine.gr με πληροφορίες από GAY CITY NEWS

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί