Ο Καναδάς εφαρμόζει πολιτικές προστασίας των τρανς ατόμων

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 | 15:25

Μετάφραση για το T-zine.grΠέτρος Θεοδωρίδης

Ο Καναδάς εφαρμόζει πολιτικές προστασίας των τρανς ατόμων

Νέα ομοσπονδιακά μέτρα προστασίας τρανς άτομα από τον Καναδά πρόκειται να θεσπιστούν μετά την ισχυρή υποστήριξη του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

67 από τους 81 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου C-16 το απόγευμα της Πέμπτης. Το νομοσχέδιο ήταν υπό διαβούλευση για περισσότερο από ένα χρόνο ενώ είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων των περασμένο Νοέμβριο και πλέον αναμένει βασιλική έγκριση.

Το νομοσχέδιο αναβαθμίζει την Καναδική Πράξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Ποινικό Κώδικα ώστε αυτά να περιλαμβάνουν την ταυτότητα και την έκφραση φύλου. Επίσης, ποινικοποιεί τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα κι έκφραση φύλου. Επεκτείνει τους νόμους που αφορούν στο λόγο μίσους ώστε να περιλαμβάνουν τις δυο αυτές κατηγορίες και καθιστά έγκλημα μίσους τη στοχοποίηση ατόμων επειδή είναι τρανς.

Είναι σημαντικό πως το νομοσχέδιο αναθεωρεί και τον τρόπο απόδοσης ποινών έτσι ώστε η ταυτότητα ή έκφραση φύλου ενός ατόμου να λειτουργούν επιβαρυντικά για το θύτη κατά την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι σημαντικό μόνο για τις προστασίες που παρέχει, αλλά και για το μήνυμα που στέλνει η Βουλή σε όλους τους Καναδούς για την ισονομία» δήλωσε ο Γκραντ Μίτσελ, ανεξάρτητος γερουσιαστής της Αλμπέρτα και υπερασπιστής των τρανς δικαιωμάτων για χρόνια.

«Τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα αξίζουν να γνωρίζουν πως είναι ευπρόσδεκτα, αποδεκτά και προστατευμένα, και πως στον Καναδά είναι ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους»

Υπήρχε υφέρπουσα ανησυχία πως ο όρος «έκφραση φύλου» οριζόταν με αόριστο τρόπο στο νομοσχέδιο και ένας επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός – και μύθος που έχει ευρέως απορριφθεί – πως ο νόμος θα επιτρέψει σε άντρες υπό το πρόσχημα της έκφρασης φύλου να παρενοχλούν και να επιτίθενται σε γυναίκες στις τουαλέτες.

«Ως γυναίκα, γιατί θα υποστήριζες το νομοσχέδιο C-16 όταν οι φεμινίστριες έχουν παλέψει εδώ και τόσα χρόνια για να προστατεύσουν τις γυναίκες από τη βία των αντρών; Αυτό θα επιτρέψεις στους άντρες να μπαίνουν στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες της χώρας» δήλωσε η Λυν Μπέγιακ, συντηρητική γερουσιαστής του Οντάριο, πριν καταψηφίσει.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε έντονα στην επιτροπή νομικών και συνταγματικών υποθέσεων της Γερουσίας, όπου οι γερουσιαστές άκουσαν τόσο τρανς άτομα να εξηγούν πως το νομοσχέδιο θα προστατεύσει την ευάλωτη κοινότητάς τους όσο και φεμινίστριες που ισχυρίζονταν πως το νομοσχέδιο απειλεί τους χώρους που προορίζονται για γυναίκες. (“female-born women.”, όπως αναφέρθηκε).

© T-zine.gr με πληροφορίες από CBC Canada.