Now Reading
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τη τελική απόφαση αφαίρεσης της διεμφυλικότητας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τη τελική απόφαση αφαίρεσης της διεμφυλικότητας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019 | 14:30

 

Αυτό θα έχει απελευθερωτικό αντίκτυπο για τα τρανς άτομα παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τη τελική απόφαση αφαίρεσης της διεμφυλικότητας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τη τελική απόφαση αφαίρεσης της διεμφυλικότητας από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δεν θα κατηγοριοποιεί πλέον τη διεμφυλικότητα ως ψυχική ασθένεια, μια κίνηση που μπορεί να απελευθερώσει τα τρανς και μη-δυαδικά άτομα παγκοσμίως.

Η απόφαση εγκρίθηκε την Παρασκευή 25 Μαΐου από την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Υγεία, το διοικητικό σώμα του Π.Ο.Υ. το οποίο εκπροσωπεί τις 194 χώρες-μέλη, και πρέπει να εισαχθεί στις εθνικές πολιτικές.

Οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζονται πως η αναταξινόμηση θα μπορούσε να δείξει έναν ευκολότερο δρόμο νομικής μετάβασης, αφαιρώντας την ιατρική διάγνωση ως προαπαιτούμενο.

Σύμφωνα με τον Graeme Reid, διευθυντή του τομέα LGBTI δικαιωμάτων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αφαίρεση της έως τώρα ονομαζόμενης «διαταραχής φύλου» από τις λίστες ψυχικών διαταραχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα έχει απελευθερωτικό αντίκτυπο για τα τρανς άτομα παγκοσμίως.

Αυτό θα έχει απελευθερωτικό αντίκτυπο για τα τρανς άτομα παγκοσμίως

— Graeme Reid, LGBT rights director at Human Rights Watch

 

Αναφέρει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει γρήγορα να αναμορφώσουν τα εθνικά ιατρικά τους συστήματα και τη σχετική νομοθεσία, τα οποία απαιτούν αυτήν την – επίσημα πλέον – ξεπερασμένη διάγνωση.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει να δοθεί τέλος στην καταπίεση των τρανς.

Ο Reid ισχυρίστηκε πως ενώ τα ζητήματα ψυχικής υγείας δεν σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου, η καταπίεση των τρανς ατόμων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Αναφέρει: «Τα τρανς άτομα παλεύουν ενάντια στο στίγμα και τη διάκριση τα οποία προκύπτουν εν μέρει από τα ιατρικά συστήματα που ιστορικά χαρακτηρίζουν εκφράσεις ασυμφωνίας φύλου ως ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Αλλά είναι το στίγμα, η διάκριση και ο εκφοβισμός – και όχι κάτι έμφυτο στην ασυμφωνία φύλου – που μπορεί να προκαλέσει ψυχικά προβλήματα στα τρανς άτομα».

Σύμφωνα με τον Jack Drescher, ψυχίατρο του οποίου η δουλειά εστιάζει στη σεξουαλικότητα και το φύλο, υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις πως το στίγμα που σχετίζεται με την ταύτιση της τρανς ταυτότητας και ψυχικών διαταραχών, συμβάλει στο αμφίβολο νομικό καθεστώς, την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα εμπόδια πρόσβασης των τρανς σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάστηκε από τους αγωνιστές για τα ίντερσεξ δικαιώματα.

Ενώ η στάση του Π.Ο.Υ. για το φύλο χειροκροτήθηκε, ίντερσεξ ομάδες αντέδρασαν στη στάση του απέναντι στα ίντερσεξ άτομα.

Ο ανανεωμένος Διεθνής Κατάλογος Ασθενειών (ICD-11) χρησιμοποιεί γλώσσα που περιγράφει τις διάφορες ίντερσεξ εκφράσεις ως διαταραχές στη σεξουαλική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση 65 ίντερσεξ ομάδων η οποία δημοσιεύτηκε πριν την έγκριση του ICD-11 στις 23 Μαΐου, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συνέχιση της κακομεταχείρισης των ανθρώπων που γεννιούνται με διαφορετικά χαρακτηριστικά φύλου.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως μέρος του τωρινού υλικού στο ICD-11 σχετίζεται με ιατρικές πρακτικές που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα οι επεμβάσεις σε ίντερσεξ παιδιά.

 

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταρρυθμίσει το Νόμο Αναγνώρισης Φύλου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις 33 ευρωπαϊκές χώρες που απαιτούν ιατρική διάγνωση προκειμένου να αλλάξει η ένδειξη φύλου ενός ατόμου, σύμφωνα με την οργάνωση Transgender Europe.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει το Νόμο Αναγνώρισης Φύλου, αφαιρώντας αυτό το προαπαιτούμενο.

Η διαβούλευση έλαβε χώρα το 2018 και αναμένεται η απόφαση.

Δείτε Επίσης

Ομάδες LGBTI αγωνίζονται ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό.

Στις ΗΠΑ, τα τρανς δικαιώματα διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Στην Καλιφόρνια, τα τρανς άτομα μπορούν να αιτούνται νέα ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης με αυτοπιστοποίηση. Στο άλλο άκρο, πολιτείες όπως το Οχάιο καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε μεταβολή του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησης.

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί