Ο ΠΟΥ δημιουργεί καθολικά δικαιώματα για την απόκτηση παιδιού

Ο ΠΟΥ δημιουργεί καθολικά δικαιώματα για την απόκτηση παιδιού

News

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί να επαναπροσδιορίσει το θέμα της υπογονιμότητας, έτσι ώστε ο καθένας που θέλει ένα παιδί, αλλά δεν μπορεί να αποκτήσει, θα θεωρείται υπογόνιμος, συμπεριλαμβανόμενων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

o-pou-dimiourgi-katholika-dikeomata-gia-tin-apoktisi-pediou

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ ορίζει την υπογονιμότητα ως «μια ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος που ορίζεται από την αποτυχία να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη μετά από 12 μήνες ή περισσότερο από την τακτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις». Ωστόσο, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη στάση τους με την θεραπεία της κοινωνικής υπογονιμότητας με το ίδιο τρόπο, όπως και στην ιατρική υπογονιμότητα. Ο Δρ. David Adamson, ένας αμερικανός γιατρός εξωσωματικής γονιμοποίησης και ένας από τους συγγραφείς των νέων προτύπων, δηλώσαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης:

«Ο ορισμός της υπογονιμότητας είναι τώρα γραμμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει τα δικαιώματα, όλων το ατόμων να αποκτήσουν μια οικογένεια και περιλαμβάνει τους άνδρες, ανύπαντρες γυναίκες, και ομοφυλόφιλους. Το διακύβευμα είναι να διατυπωθεί ένας λόγος που να λέει ότι το άτομο έχει δικαίωμα να αναπαράγεται είτε έχει, είτε δεν έχει σύντροφο. Είναι μια μεγάλη αλλαγή. Θέτει ένα διεθνές νομικό πρότυπο σε χώρες που δεσμεύονται από αυτήν».

Δεδομένου ότι τα νέα πρότυπα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, είναι ασαφές το πόσο ευρέα είναι. Ωστόσο, αναφορές των μέσω ενημέρωσης προτείνουν ότι το να έχει κάποιος ένα παιδί θα πρέπει να θεωρηθεί ως θεμελιώδες δικαίωμα, ανοίγοντας την πόρτα -μεταξύ άλλων- και για την εμπορική παρένθετη μητρότητα. Φυσικά, οι πολιτικές του ΠΟΥ δεν αντικαθιστούν αυτόματα την εθνική νομοθεσία, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να ασκήσουν νομική πίεση.

Πηγή: bioethics.gr