Now Reading
Ο πρόεδρος της Χιλής δεσμεύτηκε για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Ο πρόεδρος της Χιλής δεσμεύτηκε για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

πρόεδρος της Χιλής δεσμεύτηκε να προωθήσει το νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει στο Κογκρέσο.

 

Ο πρόεδρος της Χιλής δεσμεύτηκε για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Πρόκειται για μία εκπληκτική κίνηση που συγκλόνισε τους συντηρητικούς συμμάχους του προέδρου Sebastián Piñera.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για ισότητα στον γάμο», δήλωσε ο Piñera, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε κατακόρυφα μετά από συνεχείς διαδηλώσεις και μια επιδεινούμενη οικονομία.

Η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ έχει προωθήσει εδώ και πολύ καιρό τη νομοθεσία σε μία ιστορικά καθολική χώρα. Ωστόσο ένας από τους συμμάχους του προέδρου χαρακτήρισε την απόφαση ως «προδοσία».

Η χώρα ενέκρινε τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2015, επιτρέποντάς τους να εγγραφούν σε μια Συμφωνία Πολιτικής Ένωσης (AUC) που παρέχει ορισμένα νομικά οφέλη.

Την ίδια ώρα ωστόσο, καθυστερεί ήδη από το 2017 στο Κογκρέσο, μια πιο καθολική νομοθεσία που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο είχε παρουσιάσει η πρώην πρόεδρος, Michelle Bachelet σε μία χώρα όπου κυριαρχεί ο συντηρητικός συνασπισμός του Προέδρου Piñera.

Στην ετήσια ομιλία του, ο Πρόεδρος Piñera είπε ότι θα δώσει «επείγουσα μορφή» στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να «εγγυηθούμε αυτήν την ελευθερία και αξιοπρέπεια σε όλους τους ανθρώπους».

«Νομίζω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε την αξία της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να αγαπάμε και να δημιουργούμε μια οικογένεια με έναν αγαπημένο μας. Επίσης, επισημαίνεται η αξία της αξιοπρέπειας όλων των σχέσεων αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων», δήλωσε ο δεξιός ηγέτης.

Ο Oscar Rementería, εκπρόσωπος του ομίλου Movilh που κάνει εκστρατείες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρισε την ανακοίνωση ιστορική, προσθέτοντας πως «αναμφίβολα, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου βρίσκεται στο κατώφλι μας και η έγκρισή του θα βελτιώσει τη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών».

Ωστόσο, η κίνηση αντιμετώπισε έντονη κριτική από μέλη του συνασπισμού του προέδρου. Ο ευαγγελικός βουλευτής Leonidas Romero από το κόμμα National Renewal (RN), ανέφερε στο Twitter ότι αυτό «Είναι έλλειψη σεβασμού και τεράστια προδοσία για τον χριστιανικό κόσμο».

Επίσης, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Piñera κάλεσε το συνασπισμό να εγκαταλείψει την «πολιτική των χαρακωμάτων» και να ξεκινήσει ανοιχτό διάλογο για να ξαναγράψει το σύνταγμα. Το τρέχον κείμενο χρονολογείται από τη στρατιωτική κυριαρχία του στρατηγού Augusto Pinochet από το 1973-1990.

«Μια συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εάν είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε και να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, ειδικά μεταξύ εκείνων που σκέφτονται διαφορετικά. Να είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα που μας έχουν κρατήσει τόσο διαιρεμένους και τόσο μακριά τον έναν από τον άλλον», δήλωσε ο πρόεδρος.

Τονίζεται δε, ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης Piñera μειώθηκε πρόσφατα εν μέσω φτώχειας και ανεργίας που σχετίζεται με την πανδημία Covid-19.

Η χώρα βιώνει αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοποιήσει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο.

Δείτε Επίσης

Προς το παρόν, οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε Νότια και Λατινική Αμερική αναγνωρίζονται σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινό, Ουρουγουάη, και σε 18 πολιτείες στο Μεξικό και την Πόλη του Μεξικού ενώ το σύμφωνο συμβίωσης αναγνωρίζεται σε Βολιβία και Χιλή.

Με πληροφορίες του BBC

 

LGBTQI News | T-zine.gr | 03.06.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί