Now Reading
Ο πρώτος Χάρτης Υγείας των Τρανς ατόμων- Σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ε.Ε.

Ο πρώτος Χάρτης Υγείας των Τρανς ατόμων- Σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ε.Ε.

Χαρτογράφηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων έγινε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Δημοσιεύτηκε ο πρώτος «Χάρτης Υγείας Τρανς Ατόμων» ο οποίος παρουσιάζει και αναλύει την διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας για τρανς άτομα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι τρανς ταυτότητες δεν θεωρούνται πλέον παθολογικοποιημένες και το να είσαι τρανς δεν θεωρείται πλέον διαταραχή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται άμεσα να επανεξετάσουν την κατάσταση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν και να προχωρήσουν σε αλλαγές που βασίζονται εξ ολοκλήρου στην ενημερωμένη συναίνεση, τον σεβασμό προς όλες τις ταυτότητες φύλου και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως στην υγεία.

O πρώτος «Χάρτης Υγείας Τρανς Ατόμων»:

Τα τρανς άτομα αντιμετώπισαν ιστορικά προκλήσεις όσον αφορά τη λήψη ειδικής υγειονομικής φροντίδας που να είναι προσβάσιμη, οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας.

Πολλά μέλη της κοινότητας  αγωνίζονται να βρουν ραντεβού στην ώρα τους ή να βρουν έναν επαγγελματία υγείας που θα σέβεται και θα ακούει τις ανάγκες μας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , το 34% των τρανς ατόμων από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν διακρίσεις από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με βάση την ταυτότητα φύλου τους.

Η πρόσβαση σε τρανς ειδική υγειονομική περίθαλψη ποικίλλει επίσης ευρέως στην ΕΕ.

Για παράδειγμα, η Μάλτα έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην αυτοδιάθεση και βασίζεται σε ενημερωμένη συγκατάθεση.

Αντίθετα, πολλές χώρες εξακολουθούν να απαιτούν ψυχιατρική διάγνωση για να έχουν πρόσβαση σε ειδική υγειονομική περίθαλψη.

Στην Ιρλανδία, το σύστημα έχει βαλτώσει από χρόνους αναμονής άνω των 7 ετών για να δει ένα τρανς άτομο έναν επαγγελματία υγείας.

Πιο πρόσφατα, η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν ανησυχητικές επιπτώσεις στην πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και ορμόνες για τα τρανς άτομα.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη για τρανς ειδική υγειονομική φροντίδα  και η ίδια η ύπαρξη τρανς ταυτοτήτων αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες επιθέσεις από ομάδες κατά των φύλων και κατά των δικαιωμάτων.

Αυτό συνιστά πραγματική απειλή για την παροχή προσβάσιμης, οικονομικά προσιτής και ποιοτικής αποπαθολογοποιημένης τρανς ειδικής υγειονομικής φροντίδας και κινδυνεύει να αναιρέσει τις δεκαετίες προόδου για την οποία η κοινότητα έχει αγωνιστεί σκληρά για να επιτύχει.

Δείτε Επίσης

Ο Χάρτης Τρανς Υγείας υπογραμμίζει ότι, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η τρανς ειδική υγειονομική φροντίδα στα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντικατοπτρίζει επειγόντως την αποπαθολογικοποίηση και πρέπει να να προχωρήσουν σε διαδικασίες που βασίζονται εξ ολοκλήρου στην ενημερωμένη συναίνεση και να διασφαλίσει ότι είναι δίκαιη και προσβάσιμη από άτομα που περιθωριοποιούνται περαιτέρω από τον ρατσισμό, τη φτώχεια, τον σεξισμό, την ικανότητα, την ξενοφοβία, τη μεροληψία με βάση την ηλικία και άλλες μορφές καταπίεσης.

 

News | Τρανς | T-zine.gr | 22.12.2022

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από το news4health.

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί