Now Reading
«Ο ρατσισμός είναι διαρθρωτικός»

«Ο ρατσισμός είναι διαρθρωτικός»

Ελλάδα: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 | 17:33

News | T-zine.gr

Προβληματική παραμένει η αντιμετώπισή του στην Ε.Ε. | Νέο σχέδιο δράσης ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν | Σύνοδος κορυφής την ερχόμενη άνοιξη για το θέμα, ενώ θεσπίζεται και θέση ειδικού συντονιστή | Η Ε.Ε. δεσμεύεται για αντιπροσωπευτικότερη σύνθεση του προσωπικού της.

«Ο ρατσισμός είναι διαρθρωτικός»

Σύνοδος κορυφής την άνοιξη του 2021 με θέματα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, τη βελτίωση της συλλογής αναλυτικών δεδομένων ανά εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, τον ετήσιο προσδιορισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών ένταξης και πολυμορφίας, τη θεσμοθέτηση ειδικού συντονιστή κατά του ρατσισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας για την πενταετία 2020-2025, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη. «Καμπανάκι» για την ανάδειξη μέτρων ελέγχου και συντονισμού των κρατών-μελών στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και των διακρίσεων είναι τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA): το 45% των ανθρώπων που κατάγονται από τη Β. Αφρική, το 41% των Ρομά και το 39% των ανθρώπων που κατάγονται από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και το 11% των Εβραίων έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις λόγω καταγωγής.

«Με αυτό το σχέδιο δράσης αναγνωρίζουμε ότι ο ρατσισμός δεν διαπράττεται μόνο από μεμονωμένα άτομα, αλλά είναι και διαρθρωτικός», σημείωσε η επίτροπος Ισότητας, Χελένα Ντάλι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής, ο συντονιστής θα ξεκινήσει τακτικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα συνεργάζεται με άτομα που ανήκουν σε μειονοτικές φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες. Θα πρέπει να αλληλεπιδρά με τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Επιτροπή για να ενισχύει τα μέτρα πολιτικής στον τομέα καταπολέμησης του ρατσισμού.

Σύμφωνα και με την κωδικοποίηση από την Ε.Ε., το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Καλύτερη επιβολή του νομικού πλαισίου της Ε.Ε. κατά των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και βελτίωση της νομοθεσίας όπου εντοπιστούν κενά. Γι’ αυτόν τον λόγο εντός του 2021 θα υποβληθεί έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη φυλετική ισότητα και ενδεχομένως και νομοθετική πρόταση μέσα στο 2022. Επίσης η Επιτροπή υπενθυμίζει την αναγκαιότητα μεταφοράς στο Εθνικό Δίκαιο της απόφασης πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και μέσω των διαδικασιών παράβασης.
  • Δικαιότερη αστυνόμευση και προστασία από τα εγκλήματα μίσους. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται, με την υποστήριξη των Οργανισμών της Ε.Ε, όπως ο FRA και ο Οργανισμός για την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (CEPOL), να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη στάσεων που εισάγουν διακρίσεις μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους.
  • Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται (αλλά δεν υποχρεούνται) να εγκρίνουν εθνικά σχέδια δράσης κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων έως το τέλος του 2022. Επίσης έως το τέλος του 2022 η Επιτροπή σε συνεργασία με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες θα συγκεντρώσει τις βασικές αρχές για την κατάρτιση αποτελεσματικών εθνικών σχεδίων δράσης και θα υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου μέχρι τα τέλη του 2023.
  • Η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει σημαντικά την αντιπροσωπευτικότητα του προσωπικού της και καλεί τα άλλα θεσμικά όργανα να πράξουν το ίδιο στην πρόσληψη και επιλογή προσωπικού. «Η ίδια η Επιτροπή θα προσαρμόσει την πολιτική της για τις προσλήψεις, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ευρωπαϊκή κοινωνία», δήλωσε η Β. Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας

Ο ρυπαίνων… πληρώνει και στη ναυτιλία από το 2022

«O ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει και στον κλάδο της ναυτιλίας» είπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας νομοθετική πρόταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής με την οποία και η ναυτιλία πρέπει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022 να ενταχθεί στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS). Eπίσης, το Ε.Κ. συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε οι εκπομπές άνθρακα από τα πλοία να συρρικνωθούν κατά 40% μέχρι το 2030. Η εισηγήτρια Γιούτα Πάουλους (Ομάδα των Πρασίνων) κάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, να υποστηρίξει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και μεσοπρόθεσμα να θέσει στόχους μείωσης για τις εκπομπές μεθανίου καθώς και μια στρατηγική για τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις επί του θέματος από το Συμβούλιο υπουργών Ναυτιλίας ή να καθυστερήσει η λήψη της οριστικής απόφασης και του χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο το κεφάλαιο για μια πράσινη ναυτιλία έχει ανοίξει, παρότι όλοι οι φορείς εκπροσώπησης του εφοπλισμού είναι ενάντια σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν χωράνε στην ΕΕ «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ»- Σχέδιο κατά του ρατσισμού

«Αντιτσιγγανισμός»

Ο διαρθρωτικός αντιτσιγγανισμός πρέπει να τελειώσει, λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του που υιοθέτησε την περασμένη Πέμπτη με 545 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 54 αποχές. Απαιτεί μέτρα ώστε οι Ρομά να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και εργασία.

Το Ε.Κ. καλεί την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση με επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και του αντιτσιγγανισμού και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγείας των ανθρώπων με καταγωγή Ρομανί. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση σε καλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Ζητούν επίσης από τα κράτη-μέλη να αποζημιώσουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση.

Ατζέντα

21 Σεπτεμβρίου: Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Θέματα: H στάση απέναντι στην Τουρκία ενόψει της συνόδου κορυφής, η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Λευκορωσία

23 Σεπτεμβρίου: Κολέγιο των Επιτρόπων. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον παρουσιάζει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

24-25 Σεπτεμβρίου: Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνοδος κορυφής). Θα ορίσει τη συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία

Δείτε Επίσης

Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση στο: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ: «Θα προχωρήσει η Ελληνική Πολιτεία σε νομοθεσίες που θα σέβονται τα δικαιώματα των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ατόμων;»

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί