Ο Robert Biedron θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι Πρόεδρος της Πολωνίας

Πολωνία: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 | 14:32

T-zine.gr | LGBTQI News 
 

Ο 42χρονος δήμαρχος του Słupsk κατεβαίνει δυναμικά στη μάχη των προεδρικών εκλογών του 2020, έτοιμος να αντιταχθεί στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό του κυβερνώντος κόμματος

Ο Robert Biedron θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι Πρόεδρος της Πολωνίας

Ο Robert Biedroń είναι εδώ και χρόνια ο πρώτος και μοναδικός ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός της Πολωνίας. Ο 42χρονος ακτιβιστής εξελέγη το 2014 στη θέση του δημάρχου της πόλης Słupsk και βρέθηκε στο προσκήνιο ως ανεξάρτητος πολιτικός.

Πρόσφατα, σε βίντεο που πόσταρε στο Facebook, ανακοίνωσε την ίδρυση του δικού του κοινωνικου-πολιτικού κινήματος. «Θέλω να αλλάξω το πρόσωπο της πολιτικής. Ήρθε η ώρα για μια επιτυχημένη εναλλακτική στο PiS».

Το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (Law and Justice, γνωστό με τα πολωνικά αρχικά του PiS) κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία την Πολωνία από το 2015, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.


Ο Biedroń φαίνεται ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή είναι ικανός να πάει κόντρα στον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό του εθνικιστικού, δεξιού PiS και του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki.

Ο Biedroń φαίνεται ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή είναι ικανός να πάει κόντρα στον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό του εθνικιστικού, δεξιού PiS και του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki.

Το πλήρες πολιτικό πρόγραμμα του Biedroń πρόκειται να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο. «Γνωρίζω ότι είστε απογοητευμένοι από την αδυναμία της αντιπολίτευσης και θυμωμένοι με την κυβέρνηση» δήλωσε σχετικά.

Διαβάστε: Οι γυναίκες τα κατάφεραν!

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο δήμαρχος του Słupsk φέρεται να είναι από τους πιο δημοφιλείς υποψηφίους για την επόμενη προεδρική θητεία. Με βλέψη τις εκλογές του 2020, ο Biedroń θα αποσυρθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια, ταξιδεύοντας σε 40 πόλεις της Πολωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου και συζητώντας για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο Robert Biedroń βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση με τον δικηγόρο Krzysztof Śmiszek.

Ο Robert Biedroń βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση με τον δικηγόρο Krzysztof Śmiszek. Οι δύο άντρες είναι μαζί εδώ και 16 χρόνια. Ο Biedroń έχει μακρά ακτιβιστική θητεία στο KPH, έναν από τους μεγαλύτερους LGBT οργανισμούς στην Πολωνία.

Η Πολωνία είναι από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τα LGBT δικαιώματα. Δεν έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια και φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για πολιτικό γάμο ή τεκνοθεσία.

Διαβάστε: Ο Mr Gay Europe 2018 στέφθηκε εν μέσω διαμαρτυριών και αντιδράσεων στην Πολωνία.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από  LiFO