Now Reading
Ο θάνατος φυλακισμένης τρανς γυναίκας προκαλεί μήνυση κατά των αρμοδίων αρχών της Νέας Υόρκης

Ο θάνατος φυλακισμένης τρανς γυναίκας προκαλεί μήνυση κατά των αρμοδίων αρχών της Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 | 16:35

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αφροδίτη Παπαγεωργίου | Trans News | T-zine.gr

 

Ο θάνατος φυλακισμένης τρανς γυναίκας προκαλεί μήνυση κατά των αρμοδίων αρχών της Νέας Υόρκης.

Layleen Cubilette-Polanco

Η οικογένεια μιας τρανς γυναίκας που πέθανε ούσα φυλακισμένη σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα του Rikers Island στη Νέα Υόρκη, κατέθεσε μήνυση κατά των αρχών και συγκεκριμένων υπαλλήλων την Δευτέρα 12 Αυγούστου, με την αιτιολογία «σκόπιμης απάθειας» των σωφρονιστικών υπαλλήλων που προκάλεσαν τον θάνατό της.

Πρόκειται για την Layleen Cubilette-Polanco, 27χρονη τρανς γυναίκα, που πέθανε στις 7 Ιουνίου στο σωφρονιστικό κέντρο Rose M. Singer που βρίσκεται στο Rikers Island στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν φυλακισμένη για πλημμεληματική πράξη. Όπως απεκάλυψε η αυτοψία, τα αίτια του θανάτου οφείλονται σε επιληπτική κρίση. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι η τρανς γυναίκα είχε διαγνωστεί με επιληψία και σχιζοφρένεια.

«Η Layleen πέθανε επειδή οι αρχές της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα οι σωφρονιστικές και υγειονομικές αρχές των φυλακών, δεν της παρείχαν ασφαλή διαβίωση, την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και την κατάλληλη φιλοξενία που αρμόζουν με τα προβλήματα που είχε», αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε από τους συνηγόρους David B. Shanies και Joel A. Wertheimer που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την μητέρα της τρανς γυναίκας, στο δικαστήριο της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα της τρανς γυναίκας, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα 500 δολάρια της εγγύησης ώστε η κόρη της να μην προφυλακιστεί, και τελικώς η ποινή ήταν 20 ημερών «ποινικής απομόνωσης» –η τρανς γυναίκα κρατήθηκε στην απομόνωση– που διατάχτηκε παρότι «γνώριζαν ότι η Layleen είχε διαγνωστεί με επιληψία και σχιζοφρένεια, και ότι η απόφαση αυτή ήταν υψηλού ρίσκου που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο ή περαιτέρω σοβαρά προβλήματα βλάβης υγείας εάν τοποθετείτο στην απομόνωση», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην μήνυση.

Ακόμη, η τρανς γυναίκα υπέφερε από τραύματα στο κεφάλι την περίοδο που κρατήθηκε σε συνθήκες απομόνωσης, αλλά δεν έλαβε καμία φροντίδα γι’ αυτά, ούτε σε συνδυασμό με την επιληψία που είχε ήδη διαγνωστεί, αναφέρεται στην μήνυση. Αντίθετα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δεν ανταποκρίθηκαν όταν χρειάστηκε ιατρική φροντίδα κατά της 1.00 τα ξημερώματα της 7ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα 2 ώρες αργότερα, να πεθάνει χωρίς οι υπάλληλοι να πράξουν οτιδήποτε.

«Ήταν ήδη νεκρή επί ώρες όταν διαπιστώθηκε ο θάνατός της και το ήδη παγωμένο σώμα της», αναφέρεται στη μήνυση.

 

 

«Οι επιληπτικοί έχουν ανάγκη συνεχή, 24ωρη παρακολούθηση λόγω υψηλού ρίσκου θανάτου από ασφυξία αλλά και άλλων απειλών υγείας», σημειώνεται, όμως «οι φυλακισμένοι που βρίσκονται σε αυτές της συνθήκες απομόνωσης δεν μπορούν να έχουν αυτού του είδους την παρακολούθηση, και αντί αυτού αγνόησαν την ιδιαίτερα σοβαρή κατάστασή της και την εγκατέλειψαν επί ώρες αβοήθητη». Αυτό που συνέβη στην τρανς γυναίκα, αναφέρεται, αθροιζομένων και άλλων θανάτων φυλακισμένων τρανς ατόμων που έχουν συμβεί σε συνθήκες απομόνωσης επιβεβαιώνουν τις φρικτές συνθήκες.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που μηνύονται, παραβίασαν τα δικαιώματα της τρανς γυναίκας υπό την έννοια του 14ου Άρθρου του Συντάγματος των ΗΠΑ, που διασφαλίζει την διαδικασία ισότιμης προστασίας από τον νόμο, ενώ παραβίασαν ακόμη την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα πρόσωπα με αναπηρία, όπως αναφέρεται στη μήνυση, που ζητεί την ποινική αλλά και αστική ευθύνη των υπευθύνων, καθώς και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και κάθε άλλη ικανοποίηση που θα διατάξει το δικαστήριο ως αρμόζουσα.

Ο θάνατος αυτός της φυλακισμένης αβοήθητης τρανς γυναίκας οδήγησε σε διαμαρτυρία πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές. Ο Eliel Cruz, εκπρόσωπος σχετικής οργάνωσης κατά της βίας δήλωσε χτες τα ακόλουθα: «Οι αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης, δεν παρείχε καμία ικανοποιητική απάντηση σε ερωτήσεις για τον αναίτιο θάνατο της Layleen Polanco, παρά τις επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις τόσο από την οικογένειά της, όσο και από την κοινότητά μας. Η αργοπορία στην απάντηση των ερωτημάτων, προκάλεσε στην οικογένεια και στην κοινότητα επιπλέον βλάβες. Γνωρίζουμε πλέον ότι η Layleen έχασε τη ζωή της λόγω των συνθηκών κράτησης, ιδίως λόγω της επιληψίας που υπέφερε, και των υγειονομικών συνθηκών στις φυλακές. Τοποθετήθηκε σε απομόνωση, όπου πέθανε αβοήθητη. Η οικογένεια της Layleen δικαιούται να λάβει απαντήσεις αλλά και δικαιοσύνη για τον τραγικό θάνατο του παιδιού της που ολοφάνερα μπορούσε να αποτραπεί. Εμείς ως οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στεκόμαστε στο πλάι τους και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για απαντήσεις για τον θάνατο της τρανς γυναίκας».

Το Advocate απεύθυνε ερώτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να λάβει ακόμη καμία απάντηση. Ωστόσο, το γραφείο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι σκέψεις παραμένουν στην Layleen Polanco, την οικογένεια και την κοινότητά της. Ο θάνατός της και συγκεκριμένα ο πόνος γι’ αυτήν την τραγική ιστορία αλλά και την άδικη μεταχείριση που υφίσταται η τρανς κοινότητα, μας κινητοποιεί. Κάθε απώλεια ζωής σε συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτη, και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αναθεώρηση του ποινικού συστήματος σε αυτά τα ζητήματα».

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί