Ο Τραμπ διορίζει επικεφαλή του τμήματος κοινωνικών δικαιωμάτων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων πρώην ηγέτη ιδρύματος με ρητορική κατά των τρανς ανθρώπων.

ΗΠΑ: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 | 10:09

Προς δυσάρεστη έκπληξη των υποστηρικτών των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, η διοίκηση Τραμπ διόρισε επικεφαλή του τμήματος κοινωνικών δικαιωμάτων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων, πρώην στέλεχος του αντί-ΛΟΑΤ Heritage Foundation το οποίο έχει γράψει εκτεταμένα ενάντια στα πολιτικά δικαιώματα των τρανς ατόμων.

by Chris Johnson

Ο Τραμπ διορίζει επικεφαλή του τμήματος κοινωνικών δικαιωμάτων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων πρώην ηγέτη ιδρύματος με ρητορική κατά των τρανς ανθρώπων.

Roger Severino, director of the DeVos Center for Religion and Civil Society, Institute for Family, Community, and Opportunity at the Heritage Foundation. (Image courtesy C-Span)

Μια σειρά δηλώσεων από ΛΟΑΤ ακτιβιστές ακολούθησε το διορισμό του Ρότζερ Σεβερίνο την Πέμπτη, διευθυντή μέχρι πρόσφατα του Κέντρου για τη Θρησκεία και την Κοινωνία των Πολιτών DeVos για λογαριασμό του Heritage Foundation.

Η Γουίνι Στάκελμπεργκ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για εξωτερικές υποθέσεις του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, δεν χαρίστηκε στις δηλώσεις της μετά τον διορισμό του Σεβερίνο και των επιπτώσεων αυτής της εξέλιξης στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων.

«Με κάθε ειλικρίνεια, είναι άρρωστη η επιλογή του Ρότζερ Σεβερίνο ως επικεφαλή του OCR, ενός ανθρώπου που έχτισε καριέρα στρεφόμενος ενάντια στην εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο της υγείας» ανέφερε η Στάκελμπεργκ.

«Πριν το νομοσχέδιο για προσιτή περίθαλψη, οι ασφαλιστικές εταιρείες καθημερινά αρνούνταν να καλύψουν ισότιμα τα ζευγάρια του ίδιου φύλου και πάνω από τα μισά ασφαλιστικά πλάνα περιείχαν σαφείς διακρίσεις σε βάρος τρανς ασθενών, με ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τέταρτο των τρανς ατόμων να αναφέρει πως αντιμετώπισε άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών από κάποιους φορείς. Τα δείγματα γραφής του Σεβερίνο κάνουν σαφές πως επιθυμεί να μας γυρίσει πίσω στις εποχές που ένα στα τέσσερα τρανς άτομα ήταν απόλυτα αποκλεισμένο από την ιατρική περίθαλψη.»

Ανάμεσα στις αναρτήσεις του Σεβερίνο στο Daily Signal, το blog του Heritage Foundation, μεγάλο μέρος καταφερόταν ενάντια στα ΛΟΑΤ άτομα, ιδιαιτέρως ενάντια στην τρανς κοινότητα. Αφού ο Λευκός Οίκος εναντιώθηκε σε ένα πακέτο δαπανών που θα επέτρεπε διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ μεταξύ ομοσπονδιακών αναδόχων, ο Σεβερίνο έγραψε πως «ο Ομπάμα απειλεί με βέτο στρατιωτικό νομοσχέδιο επειδή αυτό προστατεύει θρησκευτικές ομάδες». Αφού το Πεντάγωνο ήρε την απαγόρευση κατάταξης ανοιχτά τρανς ατόμων, ο Σεβερίνο δήλωσε πως «η πολιτική του Πενταγώνου για τα τρανς άτομα αψηφά την κοινή λογική». Επίσης, ο Σεβερίνο υπερασπίστηκε αντι-ΛΟΑΤ νομοσχέδιο στη Βόρεια Καρολίνα που απαγορεύει σε τρανς άτομα να χρησιμοποιούν τις σχολικές και δημόσιες τουαλέτες με βάση την ταυτότητα φύλου τους. Καταδικάζοντας τις «αδιάκοπες και συντονισμένες επιθέσεις» ενάντια στην πολιτεία που εφαρμόζει το νόμο, ο Σεβερίνο άσκησε κριτική στη Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Λορέττα Λιντς, επειδή κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή ενάντια στο μέτρο, πράξη που απέδωσε στην πρόθεση των προοδευτικών να «χρησιμοποιήσουν την κυβερνητική τους επιρροή προκειμένου να εξαναγκάσουν τους πάντες, μαζί και παιδιά, να αποδεχτούν τη νέα ριζοσπαστική ιδεολογία για το φύλο».

Η Μάργκεριτ Μπόουλινγκ, εκπρόσωπος τύπου του Heritage Foundation, υπερασπίστηκε τον Σεβερίνο απαντώντας στις ανησυχίες που τον θέλουν να απειλεί την υγειονομική περίθαλψη για τρανς άτομα μέσα από το νέο του ρόλο στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων.

Αντίο Γκέηλ

«Ο Ρότζερ Σεβερίνο έχει διακριθεί στον αγώνα του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των Αμερικανών» και συμπλήρωσε πως «Δεν έχουμε αμφιβολία πως ο Ρότζερ θα προστατέψει τα δικαιώματα των Αμερικανών από τη νέα του θέση».

Ως επικεφαλής του τμήματος κοινωνικών δικαιωμάτων του Υπουργείου Υγείας, ο Σεβερίνο θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της Παραγράφου 1557 του Obamacare, η οποία απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τη φυλή, το φύλο, την αναπηρία και την ηλικία στα προγράμματα υγείας. Η ερμηνεία της αναφοράς στο φύλο από τη διοίκηση Ομπάμα, συμπεριλάβανε τις διακρίσεις εναντίον των τρανς ατόμων στην περίθαλψη, και κάλυπτε την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Ο Γουέιντ Χέντερσον, απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Συνδιάσκεψης για τα Πολιτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε σε ανακοίνωσή του πως το Υπουργείο Υγείας απαιτεί «δυνατή και έμπειρη ηγεσία» προκειμένου να εφαρμόσει την Παράγραφο 1557, και ο Σεβερίνο «δεν είναι ο κατάλληλος ηγέτης για αυτό».

«Από τη νομοθέτηση του ACA (Νομοθετική Πράξη για την Προσιτή Περίθαλψη) πριν εφτά χρόνια, μέλη της Συνδιάσκεψης έχουν υποστηρίξει την πλήρη και απόλυτη τήρηση της Παραγράφου 1557» τόνισε ο Χέντερσον και ανέφερε πως «στην προηγούμενη θέση του στο Heritage Foundation, ο κος Σεβερίνο επανειλημμένα αποκήρυξε και έδρασε ενάντια στην τήρηση της Παραγράφου 1557 από την Υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων. Αυτές οι δράσεις αμφισβητούν την ικανότητά του να εφαρμόσει το νόμο και να προστατέψει τους έγχρωμους και άλλους αναξιοπαθούντες πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνιση μεταχείριση στο χώρο της υγείας και περίθαλψης».

Πρέπει να τονιστεί πως ο περιφερειακός δικαστής Ριντ Ο’Κόνορ έχει εκδώσει διάταγμα ενάντια στην τήρηση της σχετικής ρύθμισης του Obamacare που περιλαμβάνει στην ερμηνεία της Παραγράφου 1557 τα τρανς άτομα. Η διοίκηση Τραμπ έχασε την προθεσμία άσκησης έφεσης στο Πέμπτο Εφετείο των ΗΠΑ, αλλά η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες σκοπεύει να παρέμβει προκειμένου να υπερασπιστεί τη ρύθμιση.

Η Χάρπερ Τζιν Τόμπιν, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανς, είπε πως ο Σεβερίνο θα μπορούσε ακόμη να κάνει «μια σειρά από πράγματα» καθώς προχωρά η δικαστική διαμάχη, τα οποία θα επηρέαζαν τις προβλεπόμενες πολιτικές προστασίες υπέρ των τρανς ατόμων υπό την Παράγραφο 1557.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια απόφαση και η Υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων φαινομενικά λογοδοτεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για αυτόν τον σκοπό, ώστε να σιγουρέψει, όπως θα έπραττε φυσιολογικά η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση, πως θα τηρηθεί ο ομοσπονδιακός νόμος και η σχετική ρύθμιση που τον ερμηνεύει και εφαρμόζει, καθώς τρέχουν διαδικασίες στο ανώτερο δικαστήριο που απειλούν να τον ανατρέψουν» είπε η Τόμπιν, συμπληρώνοντας «Νομίζω πως ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως η Υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να συνεργαστούν ώστε να οριστικοποιήσουν αυτό το διάταγμα χωρίς να περάσει από το ανώτερο δικαστήριο, κάτι πολύ ασυνήθιστο και λανθασμένο στην παρούσα φάση».

Μετά από μια πολυετή διαδικασία σχεδιασμού και δυο ξεχωριστές περιόδους συζήτησης επί της ρύθμισης Ομπάμα, η Τόμπιν πιστεύει πως αν επιτρέψουμε την επίθεση σε αυτήν να περάσει, αυτό θα «ισοδυναμούσε με κατάργηση, χωρίς μάλιστα αυτή να προκύψει μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά υποχωρώντας σε μια τοποθέτηση στα όρια της νομιμότητας από την πλευρά ενός περιφερειακού δικαστή».

Orianna Express

Η Τόμπιν πρόσθεσε πως η Υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων έχει κι άλλες ευθύνες όσο αφορά στην περίθαλψη των τρανς ατόμων, όπως ο ομοσπονδιακός νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος προστατεύει την ιδιωτικότητα. «Μέχρι τώρα, η Υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων σε περιπτώσεις που αφορούν τρανς άτομα, έπραττε αυτό που έκανε για κάθε άλλον πολίτη, φρόντιζε για την εφαρμογή των νόμων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά δεδομένης της επιθετικής στάσης του Σεβερίνο που στοχεύει στην άρση κάθε νομικής προστασίας για τα τρανς άτομα, ανησυχούμε για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι διάφορες υπηρεσίες».

Η Κέιτλιν Όουκλι, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας, δεν απάντησε στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τις ΛΟΑΤ οργανώσεις μπροστά στο ενδεχόμενο ο Σεβερίνο να μην προστατέψει το δικαίωμα των τρανς στην περίθαλψη από τη νέα του θέση.

«Δεν σχολιάζουμε το προσωπικό σε αυτήν τη φάση» δήλωσε η Όουκλι.

Ο Ματ ΜακΤάι, διευθυντής της Ελευθερίας για Όλους τους Αμερικάνους, δήλωσε πως ο διορισμός του Σεβερίνο στο Υπουργείο Υγείας και το ιστορικό του ενάντια στα δικαιώματα των τρανς, θα φέρει μπελάδες.

«Ο Ρότζερ Σεβερίνο έχει αποδεδειγμένα εναντιωθεί στη δίκαιη μεταχείριση της τρανς κοινότητας» είπε ο ΜακΤάι, συμπληρώνοντας «Είναι επικίνδυνη επιλογή για μια θέση που υποτίθεται πως φροντίζει για την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι άλλο ένα παράδειγμα της αποτυχίας της διοίκησης Τραμπ να τηρήσει τη δέσμευσή της να προστατεύσει τα ΛΟΑΤ άτομα και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα τρανς άτομα σε ολόκληρη τη χώρα».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Πέτρος Θεοδωρίδης .

© T-zine.gr με πληροφορίες από Washington Blade