Now Reading
Οχάιο: Γιατροί μπορούν να αρνηθούν περίθαλψη σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, αν η εξέταση «παραβιάζει την ηθική τους»

Οχάιο: Γιατροί μπορούν να αρνηθούν περίθαλψη σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, αν η εξέταση «παραβιάζει την ηθική τους»

Οι γιατροί στο Οχάιο θα μπορούν στο εξής να αρνούνται πρόσβαση σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ στην υγειονομική περίθαλψη, εάν η εξέταση παραβιάζει τις ηθικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

 

Οχάιο: Γιατροί μπορούν να αρνηθούν περίθαλψη σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, αν η εξέταση «παραβιάζει την ηθική τους»

Ο κυβερνήτης του Οχάιο Mike DeWine υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, 700 σελίδων, που αφορά στο θέμα.

Η διάταξη επιτρέπει σε οποιονδήποτε παρέχει ιατρική περίθαλψη – από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι ερευνητές και επιστήμονες σε εργαστηριακά κέντρα – και όποιον πληρώνει για αυτήν τη φροντίδα (δηλαδή, ασφαλιστικούς παρόχους), «την ελευθερία να αρνηθεί να εκτελέσει, να συμμετάσχει ή να πληρώσει για οποιαδήποτε υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης, που παραβιάζει τη συνείδηση ​​του ασκούμενου, του ιδρύματος ή του πληρωτή, σε ότι αφορά στις ηθικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους».

Το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να αρνηθούν συνολικά τη φροντίδα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά η όποια εξαίρεση «περιορίζεται στις αντιρρήσεις που βασίζονται στη συνείδηση ​​σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ο εκάστοτε γιατρός κλπ είναι «υπεύθυνος για την παροχή όλων των κατάλληλων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εκτός από τη συγκεκριμένη υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης που έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις ή την ηθική του ιατρού, έως ότου είναι διαθέσιμος άλλος ιατρός ή άλλη υγειονομική εγκατάσταση».

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο αντιτίθεται συντριπτικά η ιατρική κοινότητα του κράτους. «Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι τεράστιες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπου η περίθαλψη των ασθενών διακυβεύεται απαράδεκτα», αναφέρει μια επιστολή υπογεγραμμένη από την Ομοσπονδία Νοσοκομείων του Οχάιο, την Ένωση Νοσοκομείων Παιδιών του Οχάιο, την Ιατρική Ένωση του Κράτους του Οχάιο και τον τοπικό Σύνδεσμο Σχεδιασμού Υγείας.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας άρχισαν να εκπέμπουν συναγερμό τον Ιούνιο, όταν εισήχθη η συγκεκριμένη αναφορά στην τροπολογία.

Υποστήριξαν ότι αυτό θα αποτρέψει τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

Με αυτήν τη νέα ισχύουσα νομοθεσία, ένας ιατρικός πάροχος θα μπορούσε να αρνηθεί να συνταγογραφήσει το PrEP σε έναν ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενή, που θέλει να μειώσει τον κίνδυνο να προσβληθεί από HIV ή να αρνηθεί να παράσχει φροντίδα, που να επιβεβαιώνει το φύλο σε τρανς άτομα και non binary ασθενείς ή ακόμα και σε ανήλικους transgender.

Το Equality Ohio ονόμασε το νομοσχέδιο ως «άδεια διακρίσεων» και ο Πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Alphonso David είπε ότι θέτει σε κίνδυνο την «ιατρική ευεξία περισσότερων από 380.000 ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ στο Οχάιο».

Ο κυβερνήτης DeWine επέμεινε ότι αυτή η διάταξη δεν θα αλλάξει το επίπεδο φροντίδας στο Οχάιο.

«Αυτό δεν είναι πρόβλημα», είπε σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων. «Εάν υπάρχουν άλλα πράγματα με τα οποία μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα ο γιατρός, αυτό θα λυθεί. Θα το αναλάβει κάποιος άλλος» είπε αναφερόμενος σε μια γραπτή ρήτρα που απαιτεί από τον ιατρό, όταν είναι δυνατόν, «να προσπαθήσει να αναλάβει τον ασθενή άλλος συνάδελφος που θα παράσχει την ζητούμενη διαδικασία», αρκεί να μην παραβιάσει η παραπομπή τη συνείδηση του δεύτερου γιατρού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να περάσει η σχετική νομοθεσία. Νωρίτερα τον Ιούνιο, οι βουλευτές προσπάθησαν να προσθέσουν σε νομοσχέδιο μια διάταξη που απαγορεύει στα τρανς πρόσωπα να συμμετέχουν σε σχολικά αθλήματα.

Ο DeWine δεν υπέγραψε αυτή τη νομοθεσία και αντ ‘αυτού συνέταξε εκτελεστική εντολή παραλείποντας όμως το συγκεκριμένο εδάφιο για τα τρανς άτομα. Στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, υπέγραψε το νομοσχέδιο με το νέο καταστατικό της υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε Επίσης

Περισσότεροι από 250 νομοσχέδια κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν εισαχθεί το 2021, μια τάση που οι υποστηρικτές αποκαλούν «άνευ προηγουμένου πόλεμο κατά της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+» καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ το 2015.

Με πληροφορίες του Rolling Stone

 

LGBTQI News | T-zine.gr | 08.07.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί