Now Reading
Όχι στα «τεστ ομοφυλοφιλίας» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Όχι στα «τεστ ομοφυλοφιλίας» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΕ: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 | 15:14

T-zine.gr | LGBTQI News

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Διαλεκτής Αγγελή από την Εφημερίδα των Συντακτών με την σημείωση ότι μπορεί να μην προβλέπονται αυτού του είδους τα ψυχολογικά τεστ στους LGBTQI πρόσφυγες, ωστόσο πολύ συχνά οι ερωτήσεις που τίθενται εμπίπτουν στην παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, και, ιδιαίτερα (τελευταίως) αποφάσεις όπου αυθαίρετα θεωρείται «αναξιόπιστο» το πρόσωπο με την αιτιολογία ότι δεν έπεισε με «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής (ωσάν να όφειλε) και που ενώ παρατίθενται τεκμηριωμένα πειστήρια διώξεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου αυτές οι πρακτικές βρίσκονται σε αντίθεση με αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (βλέπε πχ Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie), και δεν δίνουν την εικόνα που παρουσιάζει στην δήλωσή της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, Ελένης Πετράκη. Είναι πράγματι στη θετική κατεύθυνση τα σεμινάρια που έχουν γίνει σε χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου, ωστόσο κάποιες από τις (τελευταίες) αποφάσεις δεν αποδεικνύουν καθόλου τα λεγόμενά της, και, χρειάζεται πολύς, πάρα πολύς, δρόμος να διανυθεί ώστε πράγματι να θεωρούμε ότι η διαδικασία γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας. Υπάρχει ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις ανεπάρκεια (και ζυγίζω πολύ καλά τις λέξεις) χειριστών υποθέσεων ασύλου και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για πολύ κακές αποφάσεις που δεν τιμούν καθόλου την χώρα μας (για να μη μιλήσω για τον 2ο βαθμό που εκεί έχουμε ακόμη χειρότερες αποφάσεις και υπάρχουν ερωτήματα για την σύνθεση των επιτροπών, αλλά και πολύ περισσότερο βάσιμες υπόνοιες για απόρριψη υποθέσεων από συγκεκριμένες εθνικότητες αλλά και χειραγώγησης). Αντίθετα αν δεν αναγνωρίσουμε αυτές τις ανεπάρκειες ως πρώτο βήμα για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα να τις διορθώσουμε, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε καθόλου μπροστά και ασφαλώς δεν προφέρουμε θετικές υπηρεσίες, αντίθετα βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και διαιωνίζουμε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα των πιο ευάλωτων ομάδων όπως οι LGBTQI πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολλαπλό στιγματισμό.

Μαρίνα Γαλανού.

Ακολουθεί το δημοσίευμα από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Όχι στα «τεστ ομοφυλοφιλίας» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Όχι στα «τεστ ομοφυλοφιλίας» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή | efsyn.gr

Η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεσμεύει και τα 28 κράτη-μέλη να μη διενεργούν ψυχολογικά τεστ σε ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες για την εξακρίβωση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, στο πλαίσιο της εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Το Ευρωδικαστήριο εξέτασε την υπόθεση ενός Νιγηριανού πρόσφυγα που ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία τον Απρίλιο του 2015, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε εξαιτίας της έκθεσης ενός ψυχολόγου, η οποία δεν επιβεβαίωνε την ομοφυλοφιλία του.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι ήταν μεν αποδεκτό οι αρχές να αναζητήσουν γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων, αλλά αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό προς την ιδιωτικότητα του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι μία τέτοια εξέταση «ισοδυναμεί με δυσανάλογη επέμβαση στην ιδιωτική ζωή του αιτούντος ασύλου», αμφισβητώντας παράλληλα και την αξιοπιστία αυτών των γνωμοδοτήσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωδικαστήριο αποφαίνεται σχετικά. Τον Δεκέμβριο του 2014, σε μια υπόθεση με παρόμοια χαρακτηριστικά, έκρινε ότι οι ψυχολογικές εξετάσεις για την εξακρίβωση του σεξουαλικού προσανατολισμού παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων.

Στην Ελλάδα, μπορεί οι ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες άσυλο να μην υπόκεινται σε τέτοιου είδους τεστ αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι ερωτήσεις που έγιναν κατά τη διαδικασία της προφορικής εξέτασης αιτημάτων ασύλου, δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται στα όρια της προσβολής της προσωπικότητας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε Επίσης

«Πότε κατάλαβες ότι είσαι ομοφυλόφιλος;», «Νιώθεις γυναίκα;», «Είσαι από πάνω ή από κάτω;» είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα.

«Οι χειριστές των αιτημάτων ασύλου πρέπει να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από άλλη κουλτούρα. Ερχονται από χώρες που τους κυνηγούν να τους σκοτώσουν γι’ αυτό που είναι. Ακόμη κι εδώ, όμως, ξέρουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι απόλυτα αποδεκτή. Διστάζουν να το δηλώσουν. Φοβούνται. Ευτυχώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί χάρη και στα σεμινάρια που έχουν γίνει στην Υπηρεσία Ασύλου με θέμα τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού.

Τη βελτιωμένη εικόνα της Υπηρεσίας Ασύλου ως προς της εξέταση των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων επιβεβαιώνει και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, Ελένη Πετράκη: «Δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ψυχολογική εξέταση στην Ελλάδα. Στην αρχή της προσφυγικής κρίσης ήταν terra incognita για εμάς και ίσως τότε να είχαμε κάποια περιστατικά “προβληματικών” ερωτήσεων. Μετά τα σεμινάρια που έγιναν στην Υπηρεσία και τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Οι χειριστές των υποθέσεων ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», μας λέει η κ. Πετράκη.

Διαβάστε ακόμη: Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τα ψυχολογικά τεστ πραγματογνωμοσύνης σε γκέι αιτούντες ασύλου αποτελούν παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή.
© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί