Now Reading
Οι «εκκαθαρίσεις» ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία

Οι «εκκαθαρίσεις» ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2020 | 20:37

LGBTQI News | T-zine.gr

Οι «εκκαθαρίσεις» ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία

Όλοι έχουμε μάθει από τα σχολικά μας χρόνια πως πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του συνανθρώπου μας. Έχουμε διδαχτεί πως, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, φύλου, όλοι είμαστε άνθρωποι. Παρά τις καλοπροαίρετες μα θεωρητικές γνώσεις περί σεβασμού και ανεκτικότητας που λάβαμε, παρατηρούμε ένα ανεπαίσθητο κενό. Παρατηρούμε ότι η ισότητα και η αποδοχή του διαφορετικού δεν εφαρμόζεται στην πράξη όσο ιδανική και αν ακούγεται. Όταν ομάδες ανθρώπων καταδιώκονται και θανατώνονται εξαιτίας του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού τους από το συμβατικό «άνδρας-γυναίκα», διαπιστώνουμε πως η αποδοχή του διαφορετικού ως ίσου δεν έχει εδραιωθεί πλήρως. Και αυτό, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από περιστατικά βίας ενάντια σε μια μειονότητα ανθρώπων που είναι διαφορετικοί. Ειδικότερα, όσον αφορά την LGBTQ κοινότητα, οι συλλήψεις ομοφυλόφιλων ανδρών στην Τσετσενία πριν λίγα χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μη δεκτικότητας ενός άλλου τρόπου ζωής. Διαφορετικό μα σίγουρα όχι κατώτερο.

Δείτε Επίσης

H Τσετσενία συγκαλύπτει τα «gay purges»
Απρίλιος του 2017, Τσετσενία. Πάνω από 100 ομοφυλόφιλοι άνδρες συλλαμβάνονται μυστικά και υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Κάποιοι ενδίδουν στο μαρτύριο και ξεψυχούν. Ακτιβιστές και ρωσικός τύπος ξεσηκώνονται, αναζητούν τους υπαίτιους της απάνθρωπης αυτής ενέργειας. Όταν το περιστατικό αποκτά παγκόσμια εμβέλεια, ο τσετσενός πρόεδρος Ramzan Kadyrov το αρνείται κατηγορηματικά. Αρνείται, επίσης, και την ίδια την ύπαρξη ομοφυλόφιλων ατόμων στην χώρα του, παραθέτοντας ότι «τέτοιου είδους άνθρωποι θα εκτελούνταν πρώτα από τις οικογένειές τους». Τα γεγονότα θυμίζουν μαζική ναζιστική εκτέλεση. Κάποιοι από τους συλληφθέντες παραδίδονται στις οικογένειές τους για να έχουν οι τελευταίοι την “τιμητική” της εκτέλεσης τους. Η δημοκρατία της Τσετσενίας αποτελεί ομοσπονδιακό διαμέρισμα της Ρωσίας, στα σύνορα με τη Γεωργία. Eξαιτίας των συντηρητικών κοινωνικών αντιλήψεων, η Τσετσενία δεν αποδέχεται τα LGBTQ άτομα και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους. Μια καταγγελία στις τοπικές αρχές για την εξαφάνιση ενός τέτοιου ατόμου δεν λαμβάνεται υπόψιν. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρείται αυτονόητο πως η οικογένεια του το αποκλήρωσε και το ίδιο, ωθούμενο από την περιφρόνηση του περιγύρου του, εξαφανίστηκε.
 
 
Οι επακόλουθες αντιδράσεις
Λίγο καιρό αργότερα έρχεται στο φως η ύπαρξη στρατοπέδου συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους άνδρες. Οι κρατούμενοι εκεί υπομένουν φρικτά βασανιστήρια για να θανατωθούν, εν τέλει, με ηλεκτροσόκ ή ξυλοδαρμό. Οι ρωσικές αρχές και διεθνείς οργανώσεις σπεύδουν να εκκενώσουν το στρατόπεδο. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση βίζας για να φυγαδεύσουν τους κρατούμενους πέρα από τη Ρωσία. Οι εγκληματικές ενέργειες δεν σταματούν εδώ. Το 2019 αναφέρεται άλλη μια «εκκαθάριση» ομοφυλόφιλων, αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων και γυναικών. Όσοι ξεφεύγουν βρίσκουν άσυλο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή τον Καναδά. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται μαζικά σε πόλεις της Ρωσίας. Η εφημερίδα Novaya Gazeta που κατέδειξε πρώτη τα γεγονότα των «gay purges», όπως χαρακτηρίστηκαν συνεργάζεται ενεργητικά με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των LGBTQ ατόμων.
 
 
Και μετά τι;
Η ομοφοβία δεν είναι πρωτάκουστο φαινόμενο. Μέσα από την ιστορία έχουν προκύψει αμέτρητα περιστατικά όπου ομάδες LGBTQ ατόμων ξεκληρίστηκαν στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να επικυρώσουν τις ελευθερίες τους. Η Τσετσενία είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες περιστατικά. Ωστόσο, γίνονται βήματα για την εξάλειψη αυτής της ανισότητας. Όλο και περισσότερες χώρες κατοχυρώνουν νομοθετικά τα θεμελιώδη δικαιώματα αυτών των ατόμων όπως ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών και η υιοθεσία παιδιού. Το πρόβλημα παρ’ όλα αυτά δεν βρίσκεται στη νομική υπόσταση της υπόθεσης. Βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο. Ανάλογα με τις αντιλήψεις του, ο καθένας μας αναπτύσσει διαφορετική κρίση σε «ταμπού» θέματα όπως η αποδοχή των LGBTQ ανθρώπων. Πρέπει όμως να τονιστεί πως σε μια προοδευτική παγκόσμια κοινωνία του 21ου αιώνα όπου προβάλλονται η ισότητα και η ελευθερία ως υψίστης σημασίας αξίες, αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία ο υποβιβασμός των ομοφυλόφιλων ατόμων ως κατώτερους ή «μη-κανονικούς».
 
 
 
   
 
© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr με πληροφορίες από maxmag.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί