Now Reading
Οι ευάλωτοι του διπλανού δρόμου

Οι ευάλωτοι του διπλανού δρόμου

Ελλάδα: Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 | 11:37

T-zine.gr | Άρθρο

Γράφει η Τζίνα Μοσχολιού

Οι ευάλωτοι του διπλανού δρόμου

Ο κορωνοϊός μπορεί να μην κάνει διακρίσεις, όμως η ζωή στην εθνική καραντίνα δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους. Με αυτή την παραδοχή γίνεται τον καιρό αυτό ένας αγώνας δρόμου για την ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Άστεγοι: νέες δομές σε χρόνο-εξπρές

Η αρμοδιότητα της μέριμνας για τους άστεγους πολίτες ανήκει, βασικά, στους δήμους της χώρας, που έλαβαν άμεσα κατευθυντήριες οδηγίες και έκαναν καταγραφή των αστέγων. Η επικοινωνία με όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό αστεγίας είναι σχετικά εύκολη, ενώ άλλοι εντοπίζονται μέσω των επιτόπιων δράσεων (street work) των δήμων και των συνεργαζόμενων ΜΚΟ που συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες – με τη βοήθεια της κυβέρνησης μάλιστα βρέθηκαν και δωρεές για την παροχή υλικού ατομικής προστασίας στους εθελοντές. Συνεχίζεται επίσης η πώληση του περιοδικού Σχεδία που ενισχύθηκε με συνδρομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η επικοινωνία με τους άστεγους έχει ως στόχο να πεισθούν, όσο το δυνατό περισσότεροι, να φιλοξενηθούν σε δομές και υπνωτήρια, τα οποία θα αυξηθούν άμεσα όπου υπάρχουν ανάγκες. Στον Δήμο Αθηναίων, ειδικότερα, εγκρίθηκε η χρήση του ξενοδοχείου «Ιονίς» ειδικά για τους τοξικοεξαρτημένους, ενώ στον Πειραιά, εκτός από τον ξενώνα αστέγων της ΚΟΔΕΠ, αναζητείται χώρος ειδικά για τους άστεγους στο λιμάνι.

Σημειώνεται πως οι δημοτικές αρχές δεν αναγκάζουν κανέναν άστεγο να φιλοξενηθεί, ελπίζουν όμως ότι πείθοντας κάποιους θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Σε πολλούς, άλλωστε, η ερήμωση της πόλης έχει προκαλέσει ιδιαίτερο φόβο και ανασφάλεια.

Καταγράφηκαν βεβαίως και δυσάρεστα περιστατικά, όπου άστεγοι ελέγχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. ή τη δημοτική αστυνομία και τους κόπηκαν πρόστιμα, τα οποία όμως διαγράφηκαν ενώ εκδόθηκε άμεσα και σχετική εντολή για υιοθέτηση καλών κανόνων συμπεριφοράς.

Διαβάστε ακόμη: Ξεκίνησε την λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων

Η στήριξη των απόρων

Οι δήμοι συνεχίζουν να παρέχουν, τόσο στους άστεγους όσο και σε χιλιάδες άπορους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και τρόφιμα μέσω των συσσιτίων και των κοινωνικών παντοπωλείων. Η τοπική αυτοδιοίκηση σπεύδει να καλύψει και επιπλέον ανάγκες για συσσίτια σε κάποιες περιοχές της χώρας, που συσσίτια ιδιωτικά ή ενοριών έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων και καραντίνας των εθελοντών. Κομβική είναι η συνεισφορά του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, για το οποίο προκηρύχθηκαν 2.909 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Το πρόγραμμα επίσης ενισχύθηκε και από ιδιωτικές δωρεές.

Διαβάστε ακόμη: COVID-19: Παροχή τροφίμων από τον Δήμο Αθηναίων προς τρανς και ΛΟΑΤΚΙ άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη

Δείτε Επίσης

Πρόνοια για τους καταυλισμούς

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και του γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Γιώργου Σταμάτη, και οι δήμοι κινητοποιήθηκαν με τη συνεργασία των εκπροσώπων και διαμεσολαβητών Ρομά από κάθε καταυλισμό. Ετσι, από το υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν 2,25 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους για τους Ρομά, για απολυμάνσεις, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής. Αναζητούνται επίσης λύσεις, όπως διανομή υλικού ασκήσεων κ.λπ., για τα παιδιά Ρομά που χάνουν λόγω της καραντίνας το σχολείο.

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Θετική ανταπόκριση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ώστε οι αστυνομικές αρχές να δείξουν προσοχή στους ελέγχους λόγω περιοριστικών μέτρων στα τρανς πρόσωπα».

Τα μπερδέματα της ταυτότητας φύλου

Με τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας καταγράφηκαν προβλήματα στους αστυνομικούς ελέγχους διεμφυλικών πολιτών που δεν έχουν προχωρήσει στη μεταβολή φύλου στα επίσημα έγγραφά τους. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην έκδοση οδηγίας προς το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. για να επιδεικνύεται η απαραίτητη κατανόηση.

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr με πληροφορίες από tanea.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί