Now Reading
Οι νέοι τρανς άνδρες μοιράζονται τις κακοποιητικές πρακτικές των θεραπειών μεταστροφής

Οι νέοι τρανς άνδρες μοιράζονται τις κακοποιητικές πρακτικές των θεραπειών μεταστροφής

Εδώ και χρόνια, σχηματίζονται κρυφά διαδικτυακά δίκτυα γονέων κατά της τρανς κατάστασης, αναζητώντας υποστηρικτές της θεραπείας μεταστροφής και της (ονομαζόμενης) «κριτικής φύλου».
 
Οι γονείς ελπίζουν ότι αυτοί οι «θεραπευτές» θα αρνηθούν να υποστηρίξουν τον επαναπροσδιορισμό ενός τρανς παιδιού και θα πείσουν τα παιδιά τους ότι δεν είναι τρανς.

Η λεγόμενη «γκέι θεραπεία μεταστροφής» – μια βλαβερή και εξευτελιστική πρακτική που προσπαθεί να πείσει ή να αναγκάσει ένα γκέι, μια λεσβία ή ένα αμφιφυλόφιλο άτομο να πιστέψει ότι είναι ετεροφυλόφιλο – αναφέρεται λιγότερο στην τρανς νεολαία.

Αυτό άλλαξε τον Ιούνιο, όταν η JK Rowling έκανε like σε ποστ της οργάνωσης We The Females που είναι οργάνωση που αντιτίθεται στα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, δηλώνοντας αντίθετη σε ένα προσχέδιο νόμου στον Καναδά που θα απαγόρευε τη θεραπεία μεταστροφής για την ΛΟΑΤΙ νεολαία, συμπεριλαμβανομένων και των τρανς παιδιών.

Όπως και άλλες οργανώσεις κατά των τρανς ανθρώπων, η οργάνωση We The Females προτείνει ότι η τρανς νεολαία πρέπει να υποβληθεί σε «κριτική θεραπεία φύλου», για να αποθαρρυνθεί ή να αποτραπεί η φυλομετάβασή τους. Οι φεμινίστριες που υποστηρίζουν την «κριτική φύλου», ισχυρίζονται συχνά ότι οι θεραπευτές κατευθύνουν τον επαναπροσδιορισμό φύλου σε τρανς παιδιά .

Ωστόσο, οι θεραπευτές που ακολουθούν την επιβεβαίωση φύλου (affirming therapists), αποδέχονται την ταυτότητα φύλου των θεραπευόμενων τους ανεξάρτητα αν είναι σις, τρανς ή μη-δυαδικά άτομα. Για τους θεραπευτές που ασχολούνται με την «κριτική φύλου», το μόνο που θα δεχθούν είναι την σις κατάσταση, που υποδηλώνει ότι πραγματοποιούνται όντως προσπάθειες να μετατοπιστεί η νεολαία σε μια συγκεκριμένη ταυτότητα φύλου.
 

Ένας έφηβος. (Envato/ivankmit)
 

Τρεις νέοι τρανς άνδρες μιλούν για φρικτές εμπειρίες σε θεραπείες μεταστροφής.

Ένας σημαντικός αριθμός νέων ατόμων που ανήκουν στην λεσβιακή και γκέι κοινότητα βγήκαν μπροστά για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους σε μη θρησκευτικά προγράμματα θεραπείας μεταστροφής. Η Merry, 20 ετών, δημιούργησε μια σειρά βίντεο στο TikTok που περιγράφει το «Πώς να επιβιώσετε τη θεραπεία μεταστροφής», ως λεσβία. Περιγράφει πώς ένας θεραπευτής μεταστροφής θα προσκολληθεί σε οτιδήποτε αρνητικό στην παιδική σας ηλικία ως λόγο για τον οποίο ένα άτομο είναι γκέι ή λεσβία και θα προσπαθήσει να το κάνει ετεροφυλόφιλο εστιάζοντας σε αυτό το γεγονός.

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις τρανς ανθρώπων που μιλούν δημόσια για τις εμπειρίες τους στη θεραπεία μεταστροφής κατά την εφηβική τους ηλικία, και μεγάλο μέρος της «κριτικής φύλου» επικεντρώθηκε στους νέους τρανς άνδρες. Έδωσαν συνέντευξη τρεις άνδρες, ο Dan, 19 ετών, ο Austin * (το όνομα άλλαξε για να προστατεύσει την ταυτότητά του), 18 ετών, και ο Jayden, 25 ετών, που είχαν υποβληθεί σε αυτήν την πρακτική στην εφηβική τους ηλικία και τώρα είναι ενήλικες.

Αυτό που υπέστησαν οι τρεις νέοι τρανς άνδρες ευθυγραμμίζεται με αυτό που συστήνουν οι λεγόμενοι θεραπευτές «κριτικής φύλου»: απομονώστε τους, αποκόψτε τους από την υποστήριξη, μην χρησιμοποιήσετε το επιθυμητό όνομα ή αντωνυμίες, αρνηθείτε την ταυτότητά τους, προσπαθήστε να τους κάνετε να αποδεχτούν και να αγαπήσουν ότι είναι γυναίκες και να επιτεθείτε στην «ψευδαίσθηση» του φύλου τους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τρανς ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μεταστροφής κατά την εφηβική ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι θεραπευτές μεταστροφής αποκαλούν τα τρανς άτομα με λάθος όνομα και αντωνυμίες.

Ένα κοινό θέμα που διατρέχει τις ιστορίες των τριών νεαρών τρανς ανδρών ήταν ότι οι θεραπευτές μεταστροφής δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ το επιθυμητό όνομα ή αντωνυμίες.

Στην περίπτωση του Jayden, αυτό συνέχισε για χρόνια, από τη στιγμή που ήταν 16 ετών έως ότου σταμάτησε να βλέπει την θεραπεύτρια στην ηλικία των 23 ετών. Όπως συμβαίνει με τη γκέι θεραπεία μεταστροφής, έψαχναν οποιοδήποτε λόγο που μπορούσαν να αποδώσουν για την τρανς ταυτότητα.

Η θεραπεύτρια του Jayden το απέδωσε στο διαζύγιο των γονιών του όταν ήταν τριών ετών. Για τον θεραπευτή του Dan το απέδωσε στον αυτισμό του. Ο θεραπευτής του Austin το απέδωσε στην παιδοθεσία του όταν ήταν βρέφος.

Ο Jayden, ο οποίος έβλεπε μια θεραπεύτρια που ήταν αντίθετη στην τρανς ταυτότητά του, δήλωσε ότι δεν ήθελε ποτέ να μιλήσει για την ταυτότητα φύλου του και ότι δεν τον αναγνώριζε. Όταν προσπάθησε να θέσει το ζήτημα, η θεραπεύτρια τον σταμάτησε, λέγοντας: «Το φύλο γέννησής σου είναι γυναίκα, οπότε είσαι γυναίκα».

Το απέδωσε επίσης στον σεξουαλικό προσανατολισμό του: «Το λες αυτό επειδή πιστεύεις ότι θα βρεις πιο εύκολα κοπέλα». Ποτέ δεν αναγνώρισε, ούτε διερεύνησε την πιθανότητα ότι το άγχος και η κατάθλιψη του Jayden θα μπορούσε να προκληθεί από ασυμφωνία φύλου που βίωνε επειδή δεν είχε υποστηρικτική θεραπεία. Τελικά ο Jayden σταμάτησε να το αναφέρει, αλλά όχι πριν η ψυχική του υγεία επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οι τρανς έφηβοι στέλνονται σε «προγράμματα ερήμωσης» από τους γονείς τους.

Αφού γνωστοποίησαν ότι είναι τρανς αγόρια, ο Dan και ο Austin στάλθηκαν και οι δύο σε «προγράμματα ερήμωσης», τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών θεραπείας αναμεμειγμένα με ομαδική θεραπεία σε ένα περιβάλλον τραχύ. Τότε και οι δύο στάλθηκαν σε εσωτερικές εγκαταστάσεις για ασθενείς που ανήκουν στην «προβληματική νεολαία», παρόλο που και οι δύο ήταν μέτριοι έως πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο μαθητές και δεν είχαν πρόβλημα με ναρκωτικά, αλκοόλ ή με το νόμο.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου τους σε αυτό το πρόγραμμα, τους ανάγκαζαν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις (έως και 16 χλμ. την ημέρα) με σακίδια γεμάτα πέτρες και να κάνουν συνεδρίες «θεραπείας» δύο φορές την εβδομάδα.

Ο Dan υπολόγισε ότι οι μισοί συνομήλικοί του στο πρόγραμμα αυτό, καθώς και στο οικοτροφείο για την «προβληματική νεολαία» στο οποίο στάλθηκε στη Γιούτα, ήταν ΛΟΑΤ παιδιά που είχαν σταλεί εκεί επειδή ήταν απλά ΛΟΑΤ. Οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν χρησιμοποιήθηκαν και για τα σις κορίτσια με λεσβιακό σεξουαλικό προσανατολισμό, με βάση το δόγμα των δεκαετιών της θεραπείας μεταστροφής όπου κάποιο άγνωστο τραύμα σε κάνει ΛΟΑΤ άτομο. «Νιώθω ότι καθοδηγούν στρατόπεδα συγκέντρωσης κερδοσκοπικού χαρακτήρα για ΛΟΑΤ παιδιά», μου είπε.

Οι θεραπευτές απαιτούσαν από το προσωπικό και άλλους μαθητές να μην χρησιμοποιούν το σωστό όνομα ή αντωνυμίες για το τρανς παιδί. Ο Austin είπε: «Δεν επιτρέπεται η προσφώνηση σε αντωνυμίες του αντίθετου φύλου» μετά την πρώτη του ομαδική συνεδρία. Ο θεραπευτής του στο πρόγραμμα άγριας φύσης του είπε ότι ήταν «ανασφαλής επειδή είσαι χονδρός» και «ισχυρίζεσαι ότι είσαι τρανς επειδή σου αρέσουν τα κορίτσια».

Κατά τη διάρκεια ατομικών συνεδριών θεραπείας οι θεραπευτές θα προκαλούσαν τον Dan και τον Austin να αποδείξουν ότι είναι τρανς. «Πως το ξέρεις»; ρώτησαν τον Austin.

Δείτε Επίσης

Όταν ο Dan προσπάθησε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, ήταν πάντα ανεπαρκής για τον θεραπευτή. «Αυτό δεν έχει νόημα. Μπορείς να μου δώσεις πιο συγκεκριμένα στοιχεία;» και απαίτησε από τον Dan να διαβάσει ένα τρανσφοβικό βιβλίο του Ryan T Anderson, ο οποίος είναι συνεργάτης της ακροδεξιάς και θρησκευτική οργάνωσης Heritage Foundation.

Ο Dan περιέγραψε τον σκοπό της θεραπείας ως εξής: «Ο στόχος ήταν να με πείσει ότι δεν είμαι τρανς, αλλά να με κάνει να σκεφτώ ότι ήταν δική μου ιδέα». Οι θεραπευτές προσπάθησαν να τον πείσουν ότι το να είναι σις κορίτσι ήταν πολύ πιο εύκολο και καλύτερο. Οι θεραπευτές του έλεγαν: «Είσαι πολύ πιο όμορφη σαν κορίτσι. Κοίταξε τα μακριά μαλλιά που έχεις, δεν σου αρέσει αυτό; Δεν μπορείς να το έχεις αυτό ως αγόρι. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι κορίτσι».

Από τους τρεις, ο Dan προσπάθησε τις περισσότερες τεχνικές αντίστασης. Αυτό περιελάμβανε το να παίζει τον χαζό μέχρι να περάσει η ώρα στις συνεδρίες, να δίνει μεγάλες ασυνάρτητες απαντήσεις και να ισχυρίζεται ότι το ταμπόν του επρόκειτο να βγει ώστε να πάει στο μπάνιο, όταν τα πράγματα γίνονταν πολύ ψυχικά επικίνδυνα. Κατάλαβε ότι προσπαθούσαν «να δηλητηριάσουν σιγά-σιγά την ψυχή μου», προκειμένου «να με κάνουν να πιστέψω ότι δεν είμαι τρανς».

Η κάλυψη βασικών αναγκών αφαιρούνταν εάν ο Dan δεν ήταν αρκετά συνεργάσιμος. Σταμάτησαν να του δίνουν φαγητό όταν ανακάλυψαν ότι φορούσε ένα μπάιντερ το οποίο το έλαβε στα κρυφά και ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε, ήταν 56 κιλά και όταν έφυγε από εκεί είχε φτάσει στα 39 κιλά. Κανείς δεν «θεραπεύεται» ποτέ, είπε, «φεύγουν στα 18 έτη ή όταν οι γονείς τους δεν πληρώνουν πια».

Οι τρανς άνθρωποι ποτέ δεν σταματάνε να είναι τρανς, αντίθετα, όλοι παραδέχτηκαν ότι τα βιώματα από τις θεραπείες μεταστροφής τους άφησαν τραυματισμένους και με συναισθηματικά τραύματα.

Ενώ η θεραπεία πρέπει να είναι επικεντρωμένη με σεβασμό στην ταυτότητα φύλου του θεραπευόμενου, ο Jayden δήλωσε για τις θεραπείες μεταστροφής ότι: «Ποτέ δεν αισθάνθηκα σε τέτοιο βαθμό ότι δεν με ακούνε και τόση έλλειψη σεβασμού» καθώς πέρασε χρόνια με το να του λένε ποιος είναι, τι πρέπει να σκέφτεται και πώς πρέπει να αισθάνεται για την ταυτότητα φύλου του και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

 
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης | Trans News | T-zine.gr | 2/1/2021
 


 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
2
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί