Now Reading
Οι τρανς άνδρες, αόρατοι σύμμαχοι στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών

Οι τρανς άνδρες, αόρατοι σύμμαχοι στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών

Ελλάδα: Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 | 10:07

Γράφει ο Κίμωνας Μελικέρτης | Άρθρο | T-zine.gr

Οι τρανς άνδρες, αόρατοι σύμμαχοι στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι τρανς άνδρες, αόρατοι σύμμαχοι στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αρχικά, τα δικαιώματα των γυναικών εντάσσονται στον πυρήνα της ισότητας των φύλων, ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων για λόγους φύλου, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου, με σκοπό την θέσπιση νόμων για την ίση μεταχείριση και ευκαιρίες και την απόλαυση των δικαιωμάτων τους σε κάθε τομέα της καθημερινότητας αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ισότητας όλων των φύλων. Η ισότητα των φύλων αποτελεί ομπρέλα διεκδίκησης για μια σειρά από κινήματα, όπως το φεμινιστικό κίνημα και το τρανς κίνημα.

Το φεμινιστικό κίνημα εστιάζει κατά κύριο λόγο στα δικαιώματα των γυναικών χωρίς να συμπεριλαμβάνει πάντα την διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των φύλων, ενώ όπως έχουμε δει σε δράσεις και πορείες από ριζοσπαστικά φεμινιστικά κινήματα, εκτός και εντός της λεσβιακής κοινότητας, έχει συχνά ένα περιοριστικό πλαίσιο εκπροσώπησης μόνο από και για σις γυναίκες(σις άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που το κοινωνικό φύλο τους συμβαδίζει με το φύλο που καταγράφηκαν κατά την γέννηση), ενώ σύμφωνα με θέσεις που έχουν εκφραστεί από κάποιες εκπροσώπους του φεμινιστικού κινήματος υπάρχουν περιπτώσεις που κρατάει μια εχθρική στάση προς τους τρανς και φυλοδιαφορετικούς ανθρώπους καθώς υπάρχουν εκπρόσωποί του που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους.

Το θέμα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών αφορά όμως και τους τρανς ανθρώπους καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και την μισσαλοδοξία σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς τους, και αυτές οι προκαταλήψεις εδράζονται όλες στη βάση της ταυτότητας φύλου που είναι υπώνυμη της κατηγορίας φύλο.

Σε αυτή τη κατηγορία των διεκδικήσεων των δικαιωμάτων ανήκουν και οι τρανς άνδρες, για τους οποίους σπάνια γίνεται αναφορά και συνήθως υποεκπροσωπούνται λόγω του ότι ανήκουν –με βάση τη ταυτότητα φύλου τους– στο ανδρικό φύλο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι τρανς άνδρες πριν γνωστοποιήσουν την ταυτότητα φύλου τους, σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε κατά την γέννησή τους στο γυναικείο φύλο, μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα που βιώσαν τον σεξισμό και μισογυνισμό λόγω του γυναικείου ρόλου που τους είχε αποδοθεί. Οι τρανς άνδρες δεν έχουν το βίωμα του γυναικείου φύλου, καθώς η ταυτότητα φύλου τους είναι ανδρική, αλλά έχουν το βίωμα της αντιμετώπισης του γυναικείου φύλου από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μια οπτική και γνώση που οι σις άνδρες δεν έχουν βιώσει, οι οποίοι καταγράφηκαν και μεγάλωσαν στο ανδρικό φύλο και ως εκ τούτου απορρέουν οι αντίστοιχες συμπεριφορές και βιώματα.

Οι τρανς άνδρες ακόμα και αν έχει αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου τους συνεχίζουν να δέχονται διακρίσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας λόγω της τρανς κατάστασής τους και αντιμετωπίζουν εξίσου τα στερεότυπα που πηγάζουν από τις κοινωνικές ανδρικές νόρμες.

Αναφορικά με το χώρο της υγείας, οι τρανς άνδρες έχουν τα ίδια αναπαραγωγικά όργανα με τις σις γυναίκες. Ο επαναπροσδιορισμός φύλου στους τρανς άνδρες, όπου διαφέρει ανά τρανς άνδρα, πέραν της κοινωνικοποίησης του σύμφωνα με το όνομα που αυτοπροσδιορίζεται, μπορεί να περιλαμβάνει την διαδικασία λήψης τεστοστερόνης, τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού όπως μαστεκτομή, αφαίρεση της μήτρας και ωοθηκών καθώς και επέμβαση γεννητικών οργάνων.

Πώς όμως συνδέονται τα δικαιώματα των τρανς ανδρών με τα δικαιώματα των σις γυναικών στο τομέα της υγείας;

Πρώτον, οι τρανς άνδρες από την στιγμή που δεν έχουν κάνει επεμβάσεις, ακόμα και αν κάνουν λήψη τεστοστερόνης, χρειάζεται να ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες εξετάσεων του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών σε χώρους που να είναι προσβάσιμοι, συμπεριλητπικοί, με σεβασμό στη προσωπικότητά τους και στη ταυτότητα φύλου τους και με την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη.

Δεύτερον, οι τρανς άνδρες που δεν έχουν αφαιρέσει την μήτρα και τις ωοθήκες, έχουν την ίδια δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να κυοφορήσουν όπως και οι σις γυναίκες, άρα χρειάζονται ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, δικαίωμα νομικής αναγνώρισης ως γονέας/πατέρας στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, αλλά και ειδική παροχή προστασίας και επιδομάτων που να είναι συμπεριληπτικά σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο στο δικαίωμα στην άμβλωση να έχουν πρόσβαση και οι τρανς άνδρες με συμπεριληπτικό λόγο στις υπηρεσίες και με σεβασμό στη ταυτότητα φύλου τους.

Τρίτον, οι τρανς άνδρες που δεν είναι σε διαδικασία λήψης ορμονών, πληρώνουν, όπως και οι σις γυναίκες, το ίδιο κόστος για τα προϊόντα υγιεινής για την εμμηνόρροια, και άρα, τόσο η προώθηση των προϊόντων που θα πρέπει να είναι συμπεριλητπική όσο και η τυγχόν απαλλαγή του φόρου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επίσης και τους τρανς άνδρες.

Όσον αφορά τους τρανς άνδρες οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία λήψης τεστοστερόνης, είναι αναγκαίο να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να εξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να υποβληθούν σε επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού, εφόσον το επιθυμούν ή τίθεται θέμα υγείας τους. Η συχνή περίδεση του στήθους στους τρανς άνδρες που λαμβάνουν τεστοστερόνη εγκυμονεί κινδύνους στην σωματική τους υγεία όπως καρκίνο του δέρματος και ελλοχεύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα εσωτερικά γεννητικά όργανα[1].

Οι επεμβάσεις της μαστεκτομής και υστερεκτομής για τους τρανς άνδρες δεν είναι επεμβάσεις «καλλωπισμού», αλλά επεμβάσεις που εντάσσονται αφενός στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου τους και αφετέρου για την πρόληψη του καρκίνου και θεραπείας σωματικών προβλημάτων και είναι απαραίτητο να προβλέπεται η πλήρης ασφαλιστική τους κάλυψη όπως άλλωστε είναι αναγκαίο να γίνεται και σε περιπτώσεις των σις γυναικών που υποβάλλονται σε μαστεκτομή και υστερεκτομή λόγω καρκίνου ή πρόληψης του καρκίνου.

Ένα σοβαρό ζήτημα είναι επίσης και οι λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής», όπου με κακοποιητικές πρακτικές (εξορκισμούς, ηλεκτροπληξία, ψυχοτρόπα φάρμακα, ορμονικές θεραπείες, βιασμούς) και εγκλεισμό σε ιδρύματα υποβάλλουν τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους με σκοπό την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου τους. Σε μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο 2019 για τις «θεραπείες μεταστροφής»[2], είχαν ανταποκριθεί 108.000 ΛΟΑΤΙ άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο,όπου τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 51% είχε υποβληθεί σε αυτή την πρακτική από ομάδες πίστης και το 19% υποβλήθηκε από επαγγελματίες υγείας. Στους τρανς άνδρες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα το 4% απάντησε ότι είχε υποβληθεί σε «θεραπεία μετατροπής» με σκοπό την αλλαγή της ταυτότητας φύλου τους, καθώς αντιμετωπίζονται από τις κοινωνίες ως γυναίκες λεσβίες, βάσει των βιολογικών τους χαρακτηριστικών και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Σε άλλη παρόμοια έρευνα για τις «θεραπείες μεταστροφής» από το OutRight Action International το 2019[3], είχε καταγραφεί και ένας βιασμός σε τρανς άνδρα από την Χιλή, με σκοπό την «κανονικοποίηση» του στο γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τα ευρύματα, σε τρίτες χώρες (Νότια Αφρική, Ινδία) οι γυναίκες που είναι ή θεωρούνται πως είναι λεσβίες τις υποβάλλουν σε ηλεκτροπληξία, ορμονική θεραπεία, βιασμό ενώ στην Τανζανία τις αναγκάζουν να παντρευτούν. Πέραν της προώθησης και διασφάλισης της ποινικοποίησης των «θεραπειών μεταστροφής» παγκοσμίως, όπου αφορά όχι μόνο τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους αλλά και γενικότερα τα δικαιώματα των γυναικών, είναι αναγκαία επίσης η συμπερίληψη στη συζήτηση και τους τρανς άνδρες.

Στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με έρευνες[4], οι τρανς άνδρες ακόμα και όταν γνωστοποιούν την ταυτότητα φύλου τους παραμένουν στο ίδιο ποσοστό αμοιβής με τις σις γυναίκες ενώ ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι τρανς γυναίκες όταν γνωστοποιούν την ταυτότητα φύλου τους στο χώρο της εργασίας δέχονται μείωση έως και 23% στο μισθό τους.

Ο αγώνας για ισότιμη αμοιβή στο χώρο της εργασίας για τις σις γυναίκες σε σύγκριση με την αμοιβή των σις ανδρών, σημαίνει παράλληλα και ισότιμη αμοιβή στους τρανς άνδρες, οι οποίοι είτε δεν έχουν αναγνωριστεί νομικά είτε έχουν γνωστοποιήσει την ταυτότητα φύλου τους. Η γλώσσα χρειάζεται επίσης να είναι συμπεριληπτική και για λόγους ταυτότητας φύλου.

Καταλήγοντας, παρατηρούμε πως σε αυτή τη σύντομη ανάλυση των προαναφερθεισών θεμάτων, τα δικαιώματα των τρανς ανδρών σε ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων, πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας καθώς και εργασιακών δικαιωμάτων, ταυτίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση του σεξισμού και της τρανσφοβίας.

Η προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των τρανς ανδρών και η ορατότητά τους στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο, σημαίνει επίσης προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ.

[1] Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 2015: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/179517/WHO_HIV_2015.17_eng.pdf.

[2] UK Government Equalities Office, National LGBT Survey: Summary Report. London: UK Government Equalities Office, 2019: https://lgbt.foundation/evidence/harmful-treatment—the-global-reach-of-so-called-conversion-therapy/24

[3] OutRight Action International, “Harmful Treatment. New York: OutRight Action International”, 2019. https://outrightinternational.org/sites/default/files/ConversionFINAL_1.pdf

[4] Aiden DeRoest, ”Critiquing Feminism: A Transman Perspective”, 2018. https://digitalcommons.wou.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1106&context=aes

Δείτε Επίσης

[5]Schilt, Kristen, and Matthew Wiswall. “Before and After: Gender Transitions, Human Capital, and Workplace Experiences”, 2008. (http://www.econ.nyu.edu/user/wiswall/research/schilt_wiswall_transsexual.pdf).

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Αόρατοι οι έγκυοι τρανς άνδρες από το σύστημα υγείας των ΗΠΑ

Διαβάστε: Αρνήθηκαν σε τρανς άνδρα γονέα το επίδομα παιδιού που ο ίδιος γέννησε

Διαβάστε: Ζώντας σαν άνδρας που πολεμάει με τον καρκίνο του στήθους: Πως τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν τα κενά υγείας του συστήματος.

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 
© T-zine.gr
 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί