Now Reading
Οι τρανς αθλήτριες και αθλητές έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται σε αγωνίσματα σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους

Οι τρανς αθλήτριες και αθλητές έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται σε αγωνίσματα σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε, μιλώντας στο βρετανικό The Times, ανέφερε ότι ο γυναικείος αθλητισμός «απειλείται» από τη συμμετοχή διεμφυλικών αθλητριών.

 

Οι τρανς αθλήτριες και αθλητές έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται σε αγωνίσματα σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους

Θέση για τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών και αθλητών σε γυναικεία και αντρικά αθλήματα αντίστοιχα, πήραν μέσω του facebook η Άννα Απέργη – Κωνσταντινίδη και ο Κίμων Μελικέρτης από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Οι τρανς γυναίκες συμμετέχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, έγραψε η Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που υποστηρίζει το επιχείρημα ότι διατηρούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Lia Thomas

Ολόκληρη η ανάρτηση της Άννας Απέργη-Κωνσταντινίδη:

«Διάβασα πριν από λίγο την άποψη του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου του κυρίου Κόε στο βρετανικό Times, ο οποίος ανέφερε “εκφράζοντας την ανησυχία του” μέσα σε όλα ότι: […] Η ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού, αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δούμε την πραγματικότητα, το μέλλον του, είναι πολύ εύθραυστη[…]

Οκ, ναι, πρόκειται για την προσωπική του άποψη. Όμως αυτό τι σημαίνει; Ότι εμείς θα πρέπει να βαδίζουμε σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων ή να πηγαίνουμε σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, συστάσεις, οδηγίες και αποφάσεις; Η ερώτηση φυσικά ρητορική.

Η αλήθεια είναι ότι οι τρανς γυναίκες συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν σε όλα τα αθλήματα και δεν υπάρχει καμία έρευνα που υποστηρίζει το επιχείρημα ότι διατηρούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Από το 2004, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε με απόφαση της στα τρανς πρόσωπα να αγωνίζονται στα αθλήματα σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους. Προϋπόθεση τότε, να έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία τους στα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και να βρίσκονται τουλάχιστον 2 χρόνια σε ορμονοληψία, ενώ παράλληλα υπήρχε και το κακοποιητικό περιοριστικό πλαίσιο στο να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Αυτό ίσχυε από το 2004 έως το 2014.

Το 2015., με νέα της απόφαση η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αφαίρεσε τις χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου καθώς αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τα δικαιώματα των τρανς προσώπων και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Επέτρεψε στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν κ α ν ο ν ι κ ό τ α τ α στα γυναικεία αθλήματα με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο τεστοστερόνης να είναι σε ένα συγκεκριμένο χαμηλό επίπεδο τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τους αγώνες (10 nanomoles/ λίτρο).

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την Lia Thomas, στις αρχές του έτους (2022), η Αμερικανική Ομοσπονδία Κολύμβησης όρισε επιτροπή η οποία εξετάζει γενικότερα την προηγούμενη σωματική ανάπτυξη των τρανς αθλητριών και επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Με λίγα λόγια, διασφαλίζεται η ισονομία μεταξύ των αθλητριών. Επομένως, κάθε άλλη “άποψη” που αμφισβητεί τη συμμετοχή των τρανς γυναικών σε γυναικεία αθλήματα στην ουσία προάγει διακρίσεις, είναι τρανσφοβική, ενώ η όποια “ανησυχία” του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, είναι μια επικίνδυνη διαστρέβλωση τόσο του νόμου όσο και της επιστήμης με σκοπό τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από τον αθλητισμό και έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα σε ρατσιστικά εδάφη, γιατί ταυτόχρονα αμφισβητεί στην ουσία την ταυτοτική υπόσταση των τρανς προσώπων».

Από τη μεριά του ο Κίμων Μελικέρτης ανέφερε ότι έπειτα από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2015, επετράπει στους τρανς άνδρες να συμμετέχουν στα ανδρικά αθλήματα χωρίς περιορισμούς.

Mack Beggs

Η ανάρτηση του Κίμων Μελικέρτη:

«Αναφορικά με τους τρανς άνδρες που αγωνίζονται σε ανδρικά αθλήματα – αν και αμφισβητείται η ταυτότητα φύλου τους – παρόλα αυτά αφομοιώνονται πιο εύκολα κοινωνικά λόγω του προνομίου που απολαμβάνουν, επειδή ανήκουν δηλαδή στο ανδρικό φύλο.

Δείτε Επίσης

Να πω ότι σύμφωνα με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2015, επέτρεψε στους τρανς άνδρες να συμμετέχουν στα ανδρικά αθλήματα χωρίς περιορισμούς, παρόλα αυτά σε κάποιους αθλητικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ όπως στο University Interscholastic League στο Τέξας έχουν ψηφίσει κανονισμούς που απαιτούν από τους αθλητές να αγωνίζονται σύμφωνα με το φύλο που έχουν καταγραφεί κατά τη γέννηση και δεν αναγνωρίζουν την ταυτότητα φύλου του τρανς προσώπου, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Mack Beggs, τρανς άνδρα, παλαιστή από το Τέξας, ο οποίος αγωνιζόταν στο συγκεκριμένο οργανισμό στην γυναικεία ομάδα μέχρι το 2018, όπου άλλαξε ακαδημία και πλέον αγωνίζεται στο ανδρικό τμήμα.

Σχετικά με το αν οι τρανς άνδρες μπορούν να αγωνίζονται ισάξια τους σις άνδρες, ο γνωστός Αμερικανός τρανς άνδρας κολυμβητής Schuyler Bailar, ο οποίος αγωνίζεται για την Αμερικάνικη Ομάδα είναι ένας από τους καλύτερους στην κατηγορία του από όλους τους κολυμβητές της χώρας του ενώ όταν αγωνίστηκε εναντίον σις ανδρών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατατάχθηκε στην 443η θέση από όλους τους 2.983 κολυμβητές της Κατηγορίας I — που σημαίνει ότι κέρδισε το 85% των σις ανδρών που αγωνίστηκε.

Η οποιαδήποτε άποψη περί μη ισάξιας συμμετοχής των τρανς ανδρών σε ανδρικά αθλήματα είναι εσφαλμένη και έχει τις ρίζες του σε προκαταλήψεις και τρανσφοβία που δυστυχώς νοσούν ακόμα τις κοινωνίες μας».

 

Trans News | T-zine.gr | 24.03.2022

 

© T-zine.gr 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί