Now Reading
ΟΗΕ: Σρι Λάνκα – Η ποινικοποίηση των ομοφυλικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΟΗΕ: Σρι Λάνκα – Η ποινικοποίηση των ομοφυλικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με Απόφαση-Ορόσημο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Μαρτίου 2022, Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών διαπίστωσε ότι η ποινικοποίηση της συναινετικής, ομοφυλικής σχέσης μεταξύ γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΟΗΕ: Σρι Λάνκα – Η ποινικοποίηση των ομοφυλικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σημαντικό νομικό προηγούμενο θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια λεσβίες και αμφι γυναίκες

Η απόφαση σε υπόθεση που ασκήθηκε από τη Rosanna Flamer-Caldera, Εκτελεστική Διευθύντρια της EQUAL GROUND , της κύριας LGBTI οργάνωσης στη Σρι Λάνκα, με την υποστήριξη του Human Dignity Trust, δημιουργεί ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο, υποστηρίζοντας ότι η ποινικοποίηση των λεσβιών και αμφι γυναικών παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης κατά των γυναικών.

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) δήλωσε ότι οι αρχές της Σρι Λάνκα υπέβαλαν την κ. Flamer-Caldera σε διακρίσεις και βία λόγω φύλου και δεν είχαν λάβει κανένα νομικό ή άλλο μέτρο για τον σεβασμό και την προστασία του δικαιώματός της στη ζωή απαλλαγμένη από τη βία λόγω φύλου ή για να εξαλείψει τις προκαταλήψεις στις οποίες έχει εκτεθεί ως γυναίκα, λεσβία και ακτιβίστρια.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι αρχές παραβίασαν το δικαίωμά της για πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς ο ποινικός νόμος περιορίζει την ικανότητά της να καταγγέλλει για κακοποιήσεις.

Η Επιτροπή προέτρεψε τη Σρι Λάνκα να αποποινικοποιήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα του ιδίου φύλου. Ζήτησε επίσης από το Κράτος να λάβει άμεση και αποτελεσματική δράση για να σταματήσει τις απειλές, την παρενόχληση και την κακοποίηση, στις οποίες έχει υποστεί η κα Flamer-Caldera και να διασφαλίσει ότι αυτή και η EQUAL GROUND μπορούν να πραγματοποιήσουν τον ακτιβισμό τους με ασφάλεια και ελευθερία. Επιπλέον, η Επιτροπή πίεσε τη Σρι Λάνκα να προχωρήσει σε ποινικές διαδικασίες προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την κακοποίησή της.

«Αυτή η απόφαση είναι σημαντική για εκατομμύρια ποινικοποιημένες λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από τις 40 και πλέον χώρες που ποινικοποιούν επί του παρόντος την ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ γυναικών έχουν υπογράψει οικειοθελώς στη Σύμβαση και πλέον παραβιάζουν ξεκάθαρα και κατάφωρα τις δεσμευτικές νομικές υποχρεώσεις της», δήλωσε η Tea Braun, Διευθύνων Σύμβουλος του HUMAN DIGNITY TRUST.

Η περίπτωση της κ. Flamer-Caldera επέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις πολλαπλές μορφές διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες, λόγω της σεξουαλικότητας και του φύλου τους. Η Επιτροπή δέχθηκε ότι οι διακρίσεις στο πλαίσιο του νόμου στη Σρι Λάνκα δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον.

«Χαίρομαι πολύ στο άκουσμα αυτής της απόφασης. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση και, ως εκ τούτου, αποτελεί περαιτέρω πίεση για να καταργήσει αυτούς τους νόμους που εισάγουν διακρίσεις και να μας ελευθερώσει από το στίγμα και τη βία που προκαλείται από την ποινικοποίηση», ανέφερε η Rosanna Flamer-Caldera, Εκτελεστική Διευθύντρια της EQUAL GROUND.

Οι λεσβίες και αμφι γυναίκες ακτιβίστριες σε όλο τον κόσμο χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την απόφαση.

«Οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες δεν ζητούν ειδικά δικαιώματα. Ζητάμε τα ίδια δικαιώματα με αυτά που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας», δήλωσε η Steve Letsike, Νοτιοαφρικανή φεμινίστρια και Εκτελεστική Διευθύτρια της Access Chapter 2. «Και επομένως, αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς θα εντείνει και θα δώσει κίνητρα στις προσπάθειες στη χώρα να εξασφαλίσει την πρόοδο όλων των γυναικών προς την ισότητα».

Η Σύμβαση, η οποία περιγράφεται ως διεθνής νόμος για τα δικαιώματα των γυναικών, αποτελεί επίσης ατζέντα δράσης των χωρών για τη διασφάλιση της απόλαυσης αυτών των δικαιωμάτων, με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ να δεσμεύονται από αυτήν.

Το Human Dignity Trust εργάστηκε για την υπόθεση της κ. Flamer-Caldera για οκτώ χρόνια, βασιζόμενη σε στοιχεία από την έκθεσή του Breaking The Silence , η οποία υπογραμμίζει την παγκόσμια έκταση και τον αντίκτυπο της ποινικοποίησης των λεσβιών και των αμφι γυναικών.

«Το Human Dignity Trust επεκτείνει το διεθνές δίκαιο για να παρέχει περισσότερα νομικά επιχειρήματα για άτομα του ακτιβιστικού και δικηγορικού χώρου της τοπικής κοινωνίας, που αμφισβητούν γενναία αυτούς τους νόμους στα δικά τους εθνικά δικαστήρια. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του ΟΗΕ για την ποινικοποίηση και είναι ένα ακόμη βήμα προς την προστασία όλων των γυναικών από τις διακρίσεις», πρόσθεσε η Braun.

Δείτε Επίσης

 

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr | 27.03.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από humandignitytrust.org

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί