Now Reading
Ομόφωνα δεκτό το αίτημα της οικογένειας του Ζακ να μείνει ανοικτή η υπόθεση | Παραπέμπεται στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής.

Ομόφωνα δεκτό το αίτημα της οικογένειας του Ζακ να μείνει ανοικτή η υπόθεση | Παραπέμπεται στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής.

Χτες, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά της μητέρας του Ζακ, Ελένης Κωστοπούλου, για το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας με αφορμή τον ρόλο των αστυνομικών στο φονικό λιντσάρισμα του ακτιβιστή και την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ομόφωνα δεκτό το αίτημα της οικογένειας του Ζακ να μείνει ανοικτή η υπόθεση | Παραπέμπεται στην Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα, η κυρία Ελένη Κωστοπούλου, ζητούσε από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ της για να τερμαστιστούν οι πρακτικές της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης και παράλληλα ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα της συγκλονιστικής ομιλίας της:

«[…] Ξέρετε γιατί συμπεριφέρθηκαν έτσι οι αστυνομικοί; Γιατί ήξεραν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες, δεν θα λογοδοτήσουν σε κανέναν, γιατί οι ανώτεροι τους, η κυβέρνηση, δεν θα τους έστελναν στο δικαστήριο ή ακόμη και αν το έκαναν, δεν θα τιμωρούνταν.

Υπάρχει μεγάλο ιστορικό από περιστατικά αστυνομικής βίας, από αστυνομικούς που ξυλοφορτώνουν, που πυροβολούν, που βιάζουν, και κάνουν κι άλλες αξιόποινες πράξεις, χαίρουν όμως ατιμωρησίας. Η οικογένεια μας αποφάσισε να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι μια Δημοκρατία…

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε, αλλά επειδή τα έργα μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια, είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τα πράγματα και να εξασφαλίσετε ότι η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια προστατεύονται και γίνονται σεβαστά στην Ευρώπη, και κανείς δεν μπορεί να παίρνει μια ζωή και να μένει ατιμώρητος. Όποιος κι αν είναι ο τίτλος, η δύναμη ή το οικονομικό του καθεστώς […]»

«[…] Όταν ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν βίντεο που έδειχναν τι έκαναν στο γιο μου οι δυο πολίτες και οι αστυνομικοί, θεωρούσαμε ότι θα ήταν εύκολη η υπόθεση. Γιατί τα έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους. Όλοι. Αλλά δεν έγινε αυτό. Έπρεπε να αγωνιστούμε σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Ο γιος μου ήταν το θύμα. Δε δικαζόταν αυτός. Υπήρξαν μάρτυρες που είπαν πως δεν είχε κάνει τίποτα. Και έπρεπε να αποδείξουμε εμείς ότι ήταν αθώος εκείνος και όχι οι δράστες ότι ήταν αθώοι.

Ήταν φάρσα η δίκη. Υπήρχαν ψέματα, υπήρχαν απειλές, μας κατηγορούσαν οι δικηγόροι μέχρι και ότι το κάναμε για τα χρήματα, για όλους τους ανόητους λόγους. Και τα ακούγαμε όλα αυτά, τα καταπίναμε όλα αυτά. Και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απογοητευτική.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά κανένας από τους δυο δε βρίσκεται στη φυλακή. Ο ένας βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό γιατί είναι πάνω από 70 ετών, και το δεύτερο άτομο έμεινε στη φυλακή 2 μήνες και μετά βρήκε έναν τρόπο να βγει. Είναι στο σπίτι του, με την οικογένεια του, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, ενώ τον βλέπουμε στα βίντεο να κλωτσά τον Ζακ στο κεφάλι και να τον σέρνει, και να κάνει όλα αυτά τα φριχτά πράγματα. Και ισχυρίζεται ότι τα έκανε όλα για να προστατεύσει τον κοσμηματοπώλη. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ένας φασίστας. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης του.

Ακούσαμε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την αστυνομία. Για την Ελλάδα η υπόθεση για τους αστυνομικούς έχει τελειώσει. Εσείς πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτή την αδικία. Και δεν υπήρξε αδικία μόνο στην περίπτωση του γιου μου, αλλά για πολλούς. Καθημερινά ζούμε τέτοιες αδικίες στην Ελλάδα. Και αν δεν μπορείτε να κάνετε εσείς τίποτα γι’ αυτή την αδικία, γιατί είστε εδώ; Γιατί είμαστε κι εμείς εδώ;»

Παρ’ ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η Επιτροπή δε δύναται να παρεμβαίνει στα κράτη-μέλη ιδίως όταν δεν έχει τελεσιδικήσει μία υπόθεση και δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με ομόφωνο τρόπο να παραμείνει ανοικτή η υπόθεση.

Παράλληλα η Επιτροπή -όπως αποφασίστηκε- θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξή της, ενώ ομόφωνα δέχτηκε τη παραπομπή της στην Επιτροπή LIBE, την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

Νέα | T-zine.gr | 27.01.2023

 

© T-zine.gr 

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί