Now Reading
Ομοφοβική επίθεση κατά ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων μέσα στο ΑΠΘ – Στο νοσοκομείο με ράμματα το ένα από τα θύματα

Ομοφοβική επίθεση κατά ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων μέσα στο ΑΠΘ – Στο νοσοκομείο με ράμματα το ένα από τα θύματα

Άγρια ομοφοβική επίθεση από ομάδα δέκα αντρών, δέχτηκαν δύο ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες αμέσως μετά την πορεία του αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride.

 

Ομοφοβική επίθεση κατά ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων μέσα στο ΑΠΘ – Στο νοσοκομείο με ράμματα το ένα από τα θύματα

Στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής πρόσφυγας, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, μετά από βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και η παρέα του, από ομάδα αγνώστων μέσα στο campus του ΑΠΘ, με μπουκάλια, μπουνιές και κλοτσιές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο alterthess.gr, οι δύο προσφυγικής καταγωγής νεαροί συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στις εκδηλώσεις και στην πορεία του αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride.

Μετά τις εκδηλώσεις οι δύο νεαροί κατευθύνθηκαν με την παρέα τους στο campus του ΑΠΘ για να συνεχίσουν την βραδιά τους.

Μια ομάδα περίπου 10 ανδρών τους προσέγγισε την εν λόγω παρέα βρίζοντας τους με ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια και στη συνέχεια άρχισαν να τους χτυπάνε με γυάλινα μπουκάλια, μπουνιές και κλοτσιές, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου και του έγιναν ράμματα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο alterthess ο νεαρός τραυματίας φορούσε μπλούζα με σύνθημα και χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάτι που πιθανολογείται ότι προκάλεσε την βίαιη ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση.

Οι νεαροί πρόσφυγες που διαβιούν στη Θεσσαλονίκη επιθυμούν μέχρι στιγμής να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταγγείλουν επίσημα στις αστυνομικές αρχές την επίθεση, μαζί με τους δικηγόρους τους. Τα στοιχεία των θυμάτων της επίθεσης είναι γνωστά στο alterthess.gr.

Είναι δυστυχώς λυπηρό νέοι άνθρωποι να δέχονται βίαιη επίθεση, η οποία με βάση τα τραύματα στο κεφάλι του ενός θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και διεκδικούν την στοιχειώδη ορατότητα τους.

Ωστόσο είναι ακόμα πιο λυπηρό ότι μια τέτοια ρατσιστική επίθεση έλαβε χώρα μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο εδώ και μήνες αποτελεί πεδίο δράσης των Φοιτητικών Συλλόγων, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων της πόλης, που δρουν υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Την ομοφοβική επίθεση, καταδίκασε με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Θεσσαλονίκη 27 Ιουνίου 2021

Να σταματήσουν οι ομοφοβικές επιθέσεις

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα συμμετείχαμε το Σάββατο 26.06.2021 στην Παρέλαση Υπερηφάνειας του 5ου αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride με μότο “τα σώματα, οι δρόμοι, οι ζωές μας, μας ανήκουν”, δηλώνοντας την υποστήριξή μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ομοφοβική επίθεση εις βάρος συνανθρώπων μας που μετά την παρέλαση δέχτηκαν απρόκλητη σωματική επίθεση μέσα στο χώρο του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του alterthess και τις μέχρι τώρα πληροφορίες το περιστατικό εναντίον δυο νεαρών προσφύγων έχει ως εξής:

“Στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής πρόσφυγας, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, μετά από βίαιη επίθεση που δέχθηκε μαζί με τον φίλο του, από ομάδα αγνώστων μέσα στο campus του ΑΠΘ, με μπουκάλια, μπουνιές και κλοτσιές.

Οι δύο προσφυγικής καταγωγής νεαροί συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στις εκδηλώσεις και στην πορεία του αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride. Μετά τις εκδηλώσεις οι δύο νεαροί κατευθύνθηκαν με την παρέα τους στο campus του ΑΠΘ για να συνεχίσουν την βραδιά τους. Όταν έμειναν μόνοι τους μια ομάδα περίπου 10 ανδρών τους προσέγγισε βρίζοντας τους με ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια και στη συνέχεια άρχισαν να τους χτυπάνε με γυάλινα μπουκάλια, μπουνιές και κλοτσιές, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου και του έγιναν ράμματα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να νοσηλευθεί. Ο νεαρός τραυματίας φορούσε μπλούζα με σύνθημα και χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάτι που πιθανολογείται ότι προκάλεσε την βίαιη ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση”.

Η ομοφοβική αυτή επίθεση κατά προσφύγων έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο περιστατικών με ρατσιστικό κίνητρο που σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το έτος 2020 ανέρχονται σε 107 εκ των οποίων σε 74 στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο κλπ και σε 30 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Στην προκειμένη περίπτωση αναδύεται σύνθετη ευαλωτότητα καθώς η στοχοποίηση αναφέρεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην προσφυγική ιδιότητα.

Αναμένουμε την επίσημη καταγγελία του περιστατικού προς τις αρμόδιες αρχές και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς από τον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών, φαίνεται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθεί να ανήκει στις «αόρατες» ή «αφανείς» διακρίσεις, δηλαδή στους λόγους διάκρισης που με μεγάλη δυσκολία θα επιλέξει κάποιος να αποκαλύψει.

Δείτε Επίσης

Η ορατότητα, η ελευθερία έκφρασης, η ζωή με ισότητα και χωρίς διακρίσεις που αποτελούν οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα είναι όχι μόνο καθήκον, αλλά διεκδίκηση και κατάκτηση όλων μας.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, και προστατεύεται αυτοτελώς τόσο από την εθνική και διεθνή νομοθεσία που δεσμεύει τη χώρα, όσο και από την ίδια τη συνταγματική μας έννομη τάξη, στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 του Συντάγματος).

Περαιτέρω προστατεύεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), σύμφωνα με το οποίο “καθένας έχει το δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, του οίκου του και των επικοινωνιών του”. Συναφώς προστατεύεται από τα άρθρα 2 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) που κυρώθηκε με το Ν.2462/1997 (ΦΕΚ Α’ 25/26.2.97)”, και τα οποία θεσπίζουν την ισότητα, την ίση μεταχείριση και τη μη επιβολή διακρίσεων εις βάρος των προσώπων.

Ο γενετήσιος προσανατολισμός (όπως επίσης και η φυλή, το χρώμα, η εθνοτική ή κοινωνική προέλευση), αποτελούν ρητά προστατευόμενα χαρακτηριστικά και κάθε διάκριση λόγω αυτών απαγορεύεται και βάσει του αρθρου 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η παραβίαση του δικαιώματος στον σεξουαλικό προσανατολισμό προσκρούει στην 3η των Αρχών της Yogyakarta (διαθέσιμες στον ιστότοπο www.yogyakartaprinciples.org), που αποτελεί οικουμενικό οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεφαλαιώνει τις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούν όλα τα Κράτη, σύμφωνα με την οποία: “Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου που κάθε άτομο αποδίδει στον εαυτό του είναι αναπόσπαστα στοιχεία της προσωπικότητάς του και συνιστούν μια από τις πιο βασικές πτυχές του αυτοκαθορισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας”.

 

LGBTQI News | T-zine.gr | 30.06.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από alterthess.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί