Now Reading
Ομοφοβικό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ Κύπρου: Πέντε εντάλματα σύλληψης | Ανησυχία για τα ομοφοβικά επεισόδια | Η μαρτυρία ενός φοιτητή.

Ομοφοβικό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ Κύπρου: Πέντε εντάλματα σύλληψης | Ανησυχία για τα ομοφοβικά επεισόδια | Η μαρτυρία ενός φοιτητή.

Ενώ έχουμε το δεύτερο ομοφοβικό επεισόδιο μέσα σε λίγους μήνες, που εκδήλωση της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, γίνεται στόχος μιας τέτοιας τέτοιας επίθεσης από αγνώστους, εντάλματα σύλληψης κατά πέντε προσώπων για την επίθεση κουκουλοφόρων στην εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, εξασφάλισε το βράδυ της Πέμπτης η Αστυνομία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Ομοφοβικό επεισόδιο στο ΤΕΠΑΚ Κύπρου: Πέντε εντάλματα σύλληψης | Ανησυχία για τα ομοφοβικά επεισόδια | Η μαρτυρία ενός φοιτητή.

Πράγματι, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό μήνυμά της η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, εξασφαλίστηκαν στοιχεία εναντίον πέντε προσώπων για συμμετοχή στο ομοφοβικό επεισόδιο.

Εναντίον τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές πληροφορίες πρόκειται για φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, καθώς και πρώην φοιτητές ή απόφοιτους του Πανεπιστημίου, ηλικίας από 22 μέχρι 26 χρόνων.

Εκφράζονται ανησυχίες μετά το δεύτερο ομοφοβικό επεισόδιο σε λίγους μήνες.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) καταδικάζει και επίσημα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το περιστατικό ομοφοβικής βίας και εκφοβισμού που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε, χθες βράδυ, η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου (ΦΕΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με την οργάνωση Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως «η ειδεχθής και αποτρόπαια αυτή επίθεση από κουκουλοφόρους, στρέφεται ευθέως κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της διακίνησης ιδεών και απόψεων αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, αρχές και αξίες αδιαμφισβήτητες και αδιαπραγμάτευτες για ένα ακαδημαικό ίδρυμα, τις οποίες, ως ΤΕΠΑΚ, σεβόμαστε πλήρως και θέλουμε να διασφαλίσουμε για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

«Η βία, η ρητορική μίσους και ο εκφοβισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα Πανεπιστήμιο και εν γένει σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα», συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το περιστατικό, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και καλώντας τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και ειδικότερα την Αστυνομία και την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διερευνήσουν πλήρως το περιστατικό και να συνδράμουν άμεσα για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Το ΤΕΠΑΚ εκφράζει παράλληλα ανησυχία για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, που εκδήλωση της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, γίνεται στόχος μιας τέτοιας τέτοιας επίθεσης από αγνώστους.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, τον περασμένο Σεπτέμβρη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση στον χώρο του Πανεπιστημίου, με τίτλο «Πολύχρωμες Οικογένειες», άγνωστοι άνοιξαν την πόρτα της αίθουσας, όπου πραγματοποιείτο η εκδήλωση, και έριξαν φυλλάδια με ομοφοβικά μηνύματα, προκαλώντας αναστάτωση στους παρευρισκομένους.

Το Πανεπιστήμιο επαναβεβαιώνει «την ισχυρή δέσμευση και προσήλωσή μας προς τις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο αλληλέγγυας, ανεκτικής και συμπεριλιπτηικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».

Εκφράζει, τέλος, την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον φοιτητή που τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και του εύχεται γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή.

Η μαρτυρία ενός φοιτητή.

Για το ομοφοβικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μίλησε ο πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορίας ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Καρσεράς, ο οποίος βρισκόταν στην εκδήλωση εκ μέρους της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι δράστες χτύπησαν ελαφρά έναν φοιτητή και στη συνέχεια άρπαξαν τον πυροσβεστήρα ασφαλείας του κτιρίου και τον πυροδότησαν σε άλλους.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (22/2), άγνωστοι φορώντας κουκούλες εισέβαλαν στον χώρο με σκοπό να διακόψουν την ομαλή λειτουργία της ενημερωτικής εκδήλωσης της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Κωνσταντίνε αρχικά από ποιους διοργανώθηκε η εκδήλωση και για πιο σκοπό ήταν;

Η εκδήλωση ήταν από τη φοιτητική ένωση για ενημέρωση για θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Για την εκδήλωση αυτή ήταν σύμφωνες όλες οι παρατάξεις;

Όχι, στη συνεδρία της 1ης Φεβρουαρίου η παράταξη της ΑΦΚ ΝΙΚΗΣ ήταν κατά και οι παρατάξεις της Πρωτοπορίας και της Προοδευτικής ήταν υπέρ.

Δείτε Επίσης

Τι έγινε στην εν λόγω εκδήλωση όσον αφορά στο συμβάν;

Δέκα λεπτά αφότου ξεκίνησε η εκδήλωση, άγνωστοι με κουκούλες που κάλυψαν όλο το πρόσωπο τους προσέγγισαν την αίθουσα με βίαιο τρόπο και βίαιες προθέσεις, ρίχνοντας αντικείμενα στο χώρο, δημιουργώντας οχλαγωγία με διάφορες Ύβρεις και άσεμνες χειρονομίες. Επίσης χτύπησαν ελαφρά ένα συμφοιτητή μας, στον οποίο εύχομαι γρήγορη ανάρρωση. Ακολούθως οι δράστες άρπαξαν τον πυροσβεστήρα ασφαλείας του κτιρίου και τον πυροδότησαν σε άλλους συμφοιτητές, αλλά και εμένα, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τι έγινε μετά το συμβάν και πως το χειρίστηκαν οι Αρχές;

Αρκετός κόσμος πανικοβλήθηκε, καθώς και οι φιλοξενούμενοι από την Accept Cyprus. Μετά το συμβάν, καλέσαμε την Aστυνομία και έφτασε άμεσα στο χώρο και προχωρήσαμε σε κατάθεση για τα όσα έγιναν με σκοπό να βοηθήσουμε τις Aρχές να διερευνήσουν την υπόθεση.

Κωνσταντίνε η άποψη η δική σου ποια είναι για τα όσα έγιναν;

Θεωρώ ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, θυμίζουν άλλες εποχές, εποχές που δεν συνάδουν σε καμία των περιπτώσεων με τον τρόπο σκέψεις και την κουλτούρα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη νεολαία του τόπου μας. Οι τραμπούκοι, οι απειλές και η άσκηση βίας στους χώρους σπουδών και γενικότερα στη κοινωνία παραβιάζουν βασικές αρχές και αξίες της δημοκρατίας. Εύχομαι καλή ανάρρωση στους συμφοιτητές μου και απαιτώ άμεση και αυστηρή παρέμβαση των Αρχών για παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

 

Νέα | T-zine.gr | 24.02.2023

 

© T-zine.gr – με πληροφορίες από την  Κathimerini Κύπρου

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί