Ομοφυλόφιλος και γιος μετανάστη ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017 | 08:58

 

Ομοφυλόφιλος και γιος μετανάστη ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

O Λίο Βαράντκαρ

Νέο ηγέτη εξέλεξε το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας, Φίνε Γκέιλ, έναν 38χρονο πολιτικό, γιο Ινδού μετανάστη που έχει αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ο Λίο Βαράντκαρ, που θα διαδεχθεί τον Έντα Κένι, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες αντίπαλός του ήταν ο υπουργός Στέγασης Σάιμον Κόβενι.

Ο Βαράντκαρ αναμένεται ότι θα αναλάβει και την πρωθυπουργία όταν συγκληθεί και πάλι το Κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου.

Θα είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της συντηρητικής, καθολικής χώρας και ο νεότερος πολιτικός που έχει αναλάβει ποτέ το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Η εκλογή του Βαράντκαρ στη θέση του πρωθυπουργού είναι ενδεικτική και της κοινωνικής αλλαγής στην Ιρλανδία.

Είναι γιος Ινδού μετανάστη γιατρού και μιας Ιρλανδέζας νοσοκόμας, σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά «επανάσταση» για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε μόλις το 1995.

Ο ίδιος δεν δέχεται τον τίτλο του «πρωτοπόρου» σε οποιονδήποτε τομέα.

«Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», εξηγεί.

Έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές και μεγάλωσε στο Δουβλίνο.

Σπούδασε ιατρική και στα 25 του εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ το 2007 εξελέγη βουλευτής.

Το 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και υπηρέτησε στα υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Από την προεκλογική εκστρατεία το 2015 τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, υπερασπιζόμενος όμως τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Έντα Κένι.

Όπως εκτιμάται, δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική λιτότητας.

Πηγή: efsyn.gr