Now Reading
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει την άρνηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδώσει διαβατήριο σε ίντερσεξ άτομο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει την άρνηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδώσει διαβατήριο σε ίντερσεξ άτομο

ΗΠΑ: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 | 09:01

Κωνσταντίνος Κουλαξής | Intersex News | T-zine.gr

 

Πολλές χώρες εκδίδουν διαβατήρια με δείκτη φύλου πλέον του “άρρεν” και του “θήλυ”.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει την άρνηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδώσει διαβατήριο σε ίντερσεξ άτομο.

Dana Zzyym – Photo: Lambda Legal

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπερέβη την εξουσία του όταν προσπάθησε να αποκλείσει ένα ίντερσεξ άτομο από την έκδοση διαβατήριου, απλώς και μόνο λόγω της άρνησής του να αυτόπροσδιοριστεί ως προς το φύλο του είτε ως “αρσενικό” είτε ως “θηλυκό”.

Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής, R. Brooke Jackson, δικαστηρίου του Κολοράντο, αποφάσισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το νόμο περί διαβατηρίων του 1926, να αρνηθεί την έκδοση διαβατηρίου στο ίντερσεξ πρόσωπο, Dana Zzyym, βετεράνο του ναυτικού, προκειμένου να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Πόλη του Μεξικού το 2014.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη λάβει αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του Zzyym, το οποίο αναφέρει το φύλο του ως “άγνωστο”, καθώς και ιατρική βεβαίωση από γιατρούς του φορέα Υποθέσεων των Βετεράνων των ΗΠΑ ότι το Zzyym είναι όντως ίντερσεξ, απέρριψε το αίτημα για έκδοση διαβατήριου, προκαλώντας τη ματαίωση της συμμετοχής του σε ένα επαγγελματικό συνέδριο, καθώς και σε πολλές άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία του.

Με τη βοήθεια του νομικού γραφείου Lambda Legal, το Zzyym μήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τη διαδικασία και τα ίσα δικαιώματα προστασίας βάσει της πέμπτης τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος, καθώς και του ομοσπονδιακού νόμου περί διοικητικής διαδικασίας αρνούμενος στο Zzym ένα διαβατήριο που θα αντανακλά το φύλο του. Το δικαστήριο του Κολοράντο αποφάνθηκε υπέρ του Zzyym στις 22 Νοεμβρίου 2016.

 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχασε την πρώτη υπόθεση, το υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε στην άρνησή του να εκδώσει το εν λόγω διαβατήριο, υποστηρίζοντας ότι ο προσδιορισμός ενός ταξιδιώτη ως αρσενικού ή θηλυκού, ανεξάρτητα από την παρουσίασή του φύλου του, είναι ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της ακρίβειας και της εγκυρότητας του διαβατηρίου και για ζητήματα που σχετίζονται με την κατηγοριοποίηση και την αναγνώριση της ύπαρξης τρίτης καταχώρισης φύλου.

Ο δικαστής Jackson απέρριψε τα επιχειρήματα αυτά σε μια γνωμοδότηση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη, κρίνοντας ως “ανεπαρκή” τα επιχειρήματα του Υπουργείου Εξωτερικών για την απόρριψη της αίτησης διαβατηρίου του Zzyym.

«Η εξουσία έκδοσης διαβατηρίων και ο καθορισμός κανόνων για την έκδοση διαβατηρίων σύμφωνα με το νόμο περί διαβατηρίων, δεν περιλαμβάνει την δικαιοδοσία άρνησης έκδοσης για λόγους που σχετίζονται με θεμελιώδεις ταυτότητες», σημείωσε ο δικαστής Jackson.

«Αναγνωρίζοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που έχει αντιμετωπίσει το Zzyym στην έκδοση διαβατηρίου που θα ανταποκρίνεται στην ίντερσεξ ταυτότητα του, διατάσσει το υπουργείο Εξωτερικών να μην στηριχθεί στη πολιτική του για δυαδικότητα των φύλων ώστε να αρνηθεί το απαιτούμενο διαβατήριο».

Το Zzyym γιόρτασε αυτή τη δικαστική νίκη, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να πει κάποιος ψέματα μόνο και μόνο για να αποκτήσει ένα διαβατήριο, χωρίς το οποίο δεν μπόρεσε να εκτελέσει κάποια από τα εργασιακά του καθήκοντα που απαιτούν ένα διεθνές ταξίδι.

 

«’Έχει περάσει ήδη ο καιρός που το Dana Zzyym και άλλα μη δυαδικά άτομα, πολίτες αυτής της χώρας, έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί ισότιμα και να γίνονται σεβαστά, να ζουν ανοιχτά και αυθεντικά και να μπορούν απλά να ταξιδεύουν ελεύθερα στον κόσμο», δήλωσε ο δικηγόρος του Zzyym, μέλος της Lambda Legal, Paul Castillo, προσθέτοντας:

Δείτε Επίσης

«Το Zzyym είναι ίντερσεξ που έχει αναγνωρισθεί ως μη δυαδικό (non-binary) άτομο, αλλά η αίτηση για την έκδοση διαβατηρίου στέρησε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστεί με ακρίβεια. Υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης, καλούμε το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει αμέσως αυτή τη διοικητική πράξη που θα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το φύλο του».

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 χώρες που έχουν αναγνωρίσει μια τρίτη επιλογή στην ερώτηση του φύλου, εκτός από το “άρρεν” και το “θήλυ”, επιλέγοντας συχνά τον δείκτη “Χ” για να προσδιορίσουν ουδέτερα το φύλο των ίντερσεξ και των non-binary ατόμων.

Αυτές οι χώρες είναι: Αυστραλία, Μπαγκλαντές, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ινδία, Μάλτα, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία και Πακιστάν.

«Πολλές χώρες εκδίδουν διαβατήρια με δείκτη φύλου πλέον του “άρρεν” και του “θήλυ”», σημείωσε ο δικηγόρος Castillo και πρόσθεσε: «Πέρυσι, οι αξιωματούχοι της πολιτείας του Όρεγκον ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της θέσπισης ενός τρίτου δείκτη “Χ” για το φύλο στις άδειες οδήγησης και στα δελτία ταυτότητας, ενώ και η Κολούμπια, η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον και το Μέιν ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Εάν μπορούν να το κάνουν εκείνοι, γιατί δεν μπορεί να το κάνει και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ;»

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Metro Weekly

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί