Now Reading
Ορλάντο δύο χρόνια μετά

Ορλάντο δύο χρόνια μετά

Ελλάδα: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 | 10:10


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Απόψεις

Ορλάντο δύο χρόνια μετά

50+ άνθρωποι δεν ζουν πια, μα η Υπερηφάνεια αναπνέει ακόμη. Αυτή δεν μπορείς να τη σκοτώσεις.

Πριν από δύο χρόνια, 12 Ιουνίου του 2016, στο club Pulse του Ορλάντο, 50+ ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, έχασαν την ζωή τους, λόγω της ταυτότητας φύλου τους και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Έχασαν την ζωή τους απλά και μόνο, γιατί υπήρχαν. Έγκλημα μίσους με ρατσιστικό κίνητρο είπαν…

Ο προαγωγός των εγκλημάτων μίσους, δεν είναι άλλος από τη ρητορική μίσους. Αν ζωγραφίζαμε μία σκάλα με θέμα την βία, θα βάζαμε στο πρώτο σκαλοπάτι τη ρητορική μίσους, την λεκτική βία και κακοποίηση, στο αμέσως επόμενο την απειλή και την σωματική βία, ενώ λίγο παραπάνω τα όπλα και στο τελευταίο σκαλί τα εγκλήματα μίσους και τον θάνατο.

Εμείς, οι τρανς άνθρωποι, γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει μίσος, ρατσισμός και βία. Είναι συνδεδεμένα, με την ταυτότητά μας.

Η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός είναι από τις πρώτες λέξεις που μπαίνουν στο λεξιλόγιο μας. Αποκλεισμός στο χώρο της παιδείας, της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας, ενώ καταστρατηγείται το δικαίωμα μας στην ίδια τη ζωή.

Μην γυρίζεις την πλάτη σου στο ρατσισμό. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Είσαι τρανς ή άτομο που ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δέχτηκες αποκλεισμό ή και βία;

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕ ΤΟ

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών από την ίδρυσή του δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ρατσιστικής τρανσφοβικής βίας, καθώς και περιστατικών παρενοχλήσεων, παραβίασης της ιδιωτικότητας και διακρίσεων για λόγους ταυτότητας, έκφρασης φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, για την καταγραφή ενός αναλόγου περιστατικού:

Δείτε Επίσης

 • Δεν απαιτείται το καταγγέλλον πρόσωπο να είναι μέλος του Σωματείου μας.
 • Στην καταγραφή διατηρείται η πλήρης ανωνυμία του προσώπου καθώς και τα προσωπικά του δεδομένα.
 • Το καταγγέλλον πρόσωπο δεν έχει ουδεμία υποχρέωση εάν δεν θέλει να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον του θύτη. Μολαταύτα, εάν το θελήσει και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το ΣΥΔ, μπορεί να του παρέχει πληροφορίες για την προστασία του και νομική υποστήριξη.
 • Σε περίπτωση που το πρόσωπο θέλει ή έχει ανάγκη, το ΣΥΔ μπορεί επίσης να του παρέχει ψυχολογική υποστήριξη.


Η πλήρης καταγραφή αυτών των περιστατικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους εξής λόγους:

 1. Την συλλογή και την ανάλυση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι πράγματι οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν παρενοχλήσεις, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, διακρίσεις ή και βία.
 2. Την ανωνυμοποιημένη χρήση τους ως στοιχεία για όλα τα παραπάνω με σκοπό την διεκδίκηση σε πολιτικό επίπεδο νομοθεσιών που θα βελτιώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και της κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι.
 3. Δίνεται το μήνυμα ότι οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι που είναι θύματα διακρίσεων ή βίας, δεν είναι μόνοι τους και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα καταγραφή, υποστήριξη, δράση εάν κι εφόσον το θύμα το θέλει ή κρίνεται αναγκαίο.
 4. Την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και αίσθησης κοινότητας που το πρόσωπο θα νιώσει.

Η υπηρεσία αυτή δεν είναι διαθέσιμη μόνο σε θύματα τρανσφοβικής βίας ή διακρίσεων, αλλά και στα πρόσωπα που είναι αυτόπτες μάρτυρες ή στις οικογένειες και συντρόφους τους, που και αυτά τα πρόσωπα μπορούν εφόσον θέλουν και κρίνεται αναγκαίο να έχουν νομική ή και ψυχολογική υποστήριξη.

Το ΣΥΔ ακόμη συμμετέχει στο Δίκτυο Οργανώσεων για την Αντιμετώπιση της Ρατσιστικής Βίας, συλλογικό όργανο συμμετοχής οργανώσεων που συλλέγει ανωνυμοποιημένα στοιχεία για τη ρατσιστική βία.

 • Έχεις γίνει αποδέκτης βίαιης ή μειωτικής μεταχείρισης λόγω του τρανς στάτους σου;
 • Έχεις γίνει μάρτυρας ή είσαι συγγενικό πρόσωπο ή σύντροφος τρανς ανθρώπου που έχει δεχθεί βίαιη ή μειωτική μεταχείριση;
 • Έχεις δεχθεί παρενοχλήσεις, παραβίαση της ιδιωτικής σου ζωής ή έχεις δεχθεί διακρίσεις λόγω του τρανς στάτους σου;
 • Έχεις δεχθεί οποιεσδήποτε απειλές κατά της σωματικής σου ακεραιότητας ή έχεις γίνει γνώστης αυτών;
 • Έχεις γίνει αποδέκτης οποιασδήποτε τρανσφοβικής συμπεριφοράς ή έχεις γίνει μάρτυρας τέτοιου περιστατικού;

Μην διστάζεις! Κατάγγειλε το!

 

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί