Now Reading
Όταν για μια δασκάλα, η διαδικασία μετάβασης φύλου γίνεται μάθημα αποδοχής και κατανόησης για τους άλλους.

Όταν για μια δασκάλα, η διαδικασία μετάβασης φύλου γίνεται μάθημα αποδοχής και κατανόησης για τους άλλους.

Όταν για μια δασκάλα, η διαδικασία μετάβασης φύλου γίνεται μάθημα αποδοχής και κατανόησης για τους άλλους.

Της Marlon A. Walker | Atlanta Journal-Constitution

Όταν για μια δασκάλα, η διαδικασία μετάβασης φύλου γίνεται μάθημα αποδοχής και κατανόησης για τους άλλους.

Για την πρώτη μέρα στο σχολείο, η Natalie Williams διάλεξε μία γκρι φούστα, χρωματιστή ζακέτα και μια μαύρη μπλούζα. Ο Luke Skywalker, είπε, φορούσε μαύρα την περίοδο που ήταν πιο ισχυρός.

Δασκάλα από την Αγγλία, η Williams, 42 ετών, έχει υποστεί την πρώτη μέρα στο σχολείο μία ντουζίνα φορές, συμπεριλαμβανομένων και των δύο τελευταίων ετών στο Dunwoody High School .

Αυτή ή χρονιά όμως ήταν διαφορετική. Κάθε χρονιά μέχρι τώρα, η Natalie έμπαινε στην τάξη ως Nathan. «Ήρθε η στιγμή», είπε στον εαυτό της εκείνο το πρωί πριν φύγει από το σπίτι. «Έτσι θα με βλέπουν τώρα».

September 15, 2016 Dunwoody - Natalie Williams teaches her creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM
September 15, 2016 Dunwoody – Natalie Williams teaches her creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM

Η Caitlyn Jenner, δύο χρόνια μετά την διαδικασία της μετάβασης, ακόμα αποτελεί πρώτη είδηση στις εφημερίδες, και οι νέες ομοσπονδιακές οδηγίες σχετικά με την χρήση τουαλέτας από τρανς μαθητές προκάλεσαν σάλο σε όλη την χώρα την περασμένη άνοιξη. Ενώ η κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στη διαδικασία αποδοχής τρανς ατόμων, η Williams είναι στο επίκεντρο της συζήτησης σε τοπικό επίπεδο.

Δεν ήταν ένα μάθημα που είχε σχεδιάσει να διδάξει. Η απόφασή της ήρθε μετά από χρόνια αγωνίας και σύγχυσης. Ως έφηβη και μεγαλώνοντας στο Tucker, η Natalie υιοθέτησε μια εμφάνιση πιο ανδρόγυνου τύπου. Για τις φίλες ήταν ένα άτομο τελείως διαφορετικό από άλλα με τα οποία είχαν βρεθεί σε ραντεβού. Οι συμμαθήτριες και συμμαθητές στο Lakeside High School, ήδη από εκείνη την περίοδο γνώριζαν ότι είχε κάτι διαφορετικό. Στα δεκαέξι της έκανε ”come out” ως bisexual. «Παλεύω με ζητήματα ταυτότητας όλη μου τη ζωή», δήλωσε η Williams. «Δεν ένιωθα… ότι είμαι άνδρας».

Η μητέρα της Williams, η Gloria Williams, είπε ότι θυμάται τον Nathan να της λέει ότι θα έπρεπε να είχε γεννηθεί γυναίκα. Μια φορά, έλαβε φωτογραφίες από το πανεπιστήμιο στις οποίες είδε το παιδί της ντυμένη γυναίκα.

«Κοιτώντας πίσω στο παρελθόν, νόμιζε ότι το να συνεχίσει ως άνδρας, θα ήταν κάτι που θα μας ικανοποιούσε», είπε η Gloria Williams αναφέροντας ότι η Natalie «παλεύει με κατάθλιψη και άλλους δαίμονες».

September 15, 2016 Dunwoody - Natalie Williams talks with her students Graciela Danois (left), and Alex Ramirez (right), both 17, during their creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM
September 15, 2016 Dunwoody – Natalie Williams talks with her students Graciela Danois (left), and Alex Ramirez (right), both 17, during their creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM

«Δεν σκεφτόταν τον εαυτό της».

Η Natalie είπε ότι το να μεγαλώνει στο Νότο δε βοήθησε πολύ την κατάσταση. Τα αγόρια προορίζονταν για σπορ, για γάμο και μια ευτυχισμένη ζωή. Το προσπάθησε αυτό δύο φορές, με δύο πολύ καλές γυναίκες. Κάποια στιγμή και οι δύο ανέφεραν ότι αυτή ήταν η γυναίκα στην σχέση τους.

Δεν ήξεραν ακόμα τι θα ακολουθούσε.

Η ίδια, σημείωσε ότι δεν ένιωθε καλά με το να διασχίζει την λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και στο τί ήταν κοινωνικά αποδεκτό. «Επιτέλους έφτασα στο σημείο όπου η επιθυμία να ζω ως γυναίκα δεν έφευγε από μέσα μου».

Πέρσι, και μετά από μήνες έρευνας και συζητήσεων με γιατρούς και θεραπευτές, άρχισε να παίρνει ορμόνες που θα έκαναν το σώμα της να δείχνει γυναικείο. Κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της μετάβασής της, φορούσε ρούχα του Nathan στο σχολείο, άλλα παράλληλα επιχειρούσε να προσδιορίσει καλύτερα την Natalie. Αυτό σήμαινε επεμβάσεις στο πρόσωπο ώστε να ”μαλακώσουν” τα χαρακτηριστικά της, μαθήματα για το πως θα ντύνεται, και εξάσκηση στην χρήση του make up.

Την ημέρα πριν αρχίσει το σχολείο, η Williams έστειλε μήνυμα στην διεύθυνση του τμήματός της ότι ένιωθε από τη μια περίεργα και από την άλλη φόβο.

«Πρέπει να έρθω αύριο;» έγραψε η Williams , «Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη». Η απάντησή; «Θα τα καταφέρεις».

Η δεκαεφτάχρονη Graciela Danois ανυπομονούσε να γνωρίσει την Natalie την πρώτη ημέρα. Η Graciela ήταν αντι-πρόεδρος της ομάδας Gay-Straight Alliance, και η Williams ήταν σύμβουλος της ομάδας εδώ και ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν ήξερε τι να περιμένει.

«Έχει στήθος!» είπε. «Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν το περίμενα αυτό. Ήμουν πολύ χαρούμενη για αυτήν, φαίνεται υπέροχη, πιο λαμπερή και πιο ευτυχισμένη».

Δεν είχαν όλες οι αντιδράσεις τόσο ”δεκτικό” χαρακτήρα. Η Williams είχε μιλήσει σε άλλα μέλη του τμήματος για την επερχόμενη μετάβασή της σε μία καλοκαιρινή συνάντηση στην ομάδα ”Κατά της Δυσφήμησης” , όπου αναφέρθηκαν άλλα ζητήματα σε σχέση με αυτό το θέμα. Κάποιοι εξωτερίκευσαν την διαφωνία τους , ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο ήταν ενάντια των προσωπικών τους αξιών.

Από τότε που άρχισε το σχολείο, κάποιοι που κάποτε την χαιρετούσαν τώρα δεν το κάνουν πια. Στα ”social media” θα έβλεπε διάφορες αναρτήσεις που έδειχναν ότι συνάδελφοι που την είχαν στηρίξει, στην πραγματικότητα ένιωθαν διαφορετικά. Σε μια περίπτωση, το άτομο μιλούσε για το πως η Caitlyn Jenner δεν είναι πραγματική γυναίκα.

«Σπαταλάς όλη σου την ζωή κρύβοντας την πραγματική σου ταυτότητα», είπε η Williams, «και όταν φτάνεις στο σημείο όπου δεν μπορείς πλέον να την κρύψεις ή να την αρνείσαι, ολόκληρη η ύπαρξή σου απορρίπτεται με μια πρόταση».

September 15, 2016 Dunwoody - Natalie Williams talks with her students Shelly Caplan (left), and Shira Kopel (right), both 17, during their creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM
September 15, 2016 Dunwoody – Natalie Williams talks with her students Shelly Caplan (left), and Shira Kopel (right), both 17, during their creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM

Υπήρξαν καθηγητές που ήταν πολύ υποστηρικτικοί, είπε. Η γενική αποδοχή των μαθητών είναι πραγματικά συγκινητική. Ανησυχούσε, πως όταν οι μαθητές την γνώριζαν, θα διάλεγαν να μεταφερθούν σε άλλη τάξη. Αντίθετα, οι μαθητές ζητούσαν να μεταφερθούν στο τμήμα της.

Πολλοί γνώριζαν για την μετάβασή της ήδη από το τέλος του προηγούμενου χρόνου. Την τελευταία μέρα τους είχε πει πως ο κύριος Williams δεν θα επιστρέψει το φθινόπωρο «αλλά θα επιστρέψει η κυρία Williams», είπε.

Ο διευθυντής Tom Mcferrin δεν προβληματίστηκε όταν η διδάσκουσα αποκάλυψε την μετάβασή της. Είχαν υπάρξει σημάδια- η ορατή επίδραση της λήψης ορμονών και εγχειρήσεων.

«Είτε είναι Nathan είτε είναι Natalie, θέλω απλά να διαβεβαιωθώ ότι θα είσαι η καλύτερη δασκάλα για αυτά τα παιδιά» θυμάται να της είχε πει την περασμένη άνοιξη. «Δεν μου ήταν γνώριμες τέτοιες καταστάσεις, και αυτή το κατάλαβε. Έλαβα υποστήριξη από τις υπηρεσίες του δήμου και ύστερα ήμασταν σε θέση να στηρίξουμε τον Νathan… την Natalie».

Ο McFerrin είπε πως ενώ υποστηρίζει τις επιλογές της Νatalie, ομολογουμένως αναζητά ακόμα επιλογές σχετικά με την αντωνυμία. Μετά από δύο χρόνια, θα μου πάρει λίγο καιρό να την συνηθίσω.

Η Graciela ανέφερε ότι γκέι, λεσβίες και τρανς άτομα δεν αναμένουν μεγάλη υποστήριξη στο Dunwoody, μια ως επί το πλείστον συντηρητική κοινότητα όπου αυτά τα άτομα δεν ”έχουν φωνή”. «Το να βλέπεις την υποστήριξη του σχολείου απέναντί της, είναι πραγματικά συγκινητικό».

Για άτομο που απολαμβάνει να περνάει πολύ χρόνο σπίτι, οι διαδράσεις της Williams με άλλα άτομα ήταν κατά τη διάρκεια αγορών ή στην όχι τόσο συχνή επίσκεψή της στον κινηματογράφο. Περνάει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο αναζητώντας άτομα στην ίδια κατάσταση. Η Ατλάντα έχει μια από τις μεγαλύτερες LGBT κοινότητες στη χώρα, και ομάδες υποστήριξης είναι παντού και κυρίως γύρω από την περιοχή του μετρό, όμως η ίδια υποστηρίζει ότι αποφεύγει ομάδες και δημόσιους χώρους.

Επίσης τα ραντεβού έφτασαν σε μια περίοδο παύσης μετά το ξεκίνημα της μετάβασής της. Τα περισσότερα άτομα έδειξαν ενδιαφέρον στο γεγονός ότι άλλαξε παρά στο γεγονός ότι ήθελε να την αντιμετωπίζουν ως γυναίκα.

«Πολλές φορές συναντάς άτομα που είναι απίστευτα αγενή και συμπεριφέρονται πολύ άσχημα», είπε, «Κάποια από αυτά σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι ένα πείραμα που θέλουν να δοκιμάσουν».

Ο τελειόφοιτος Max Leach του Dunwoody High School, 17 ετών, ανυπομονούσε να δει αν άλλαξε κάτι στον δάσκαλο με τον οποίο είχε δεθεί αφού μοιραζόντουσαν κοινά μουσικά ενδιαφέροντα. Έμαθε για την μετάβασή της από κάποιο άλλο πρόσωπο το καλοκαίρι. Η μητέρα του όμως ήταν τελικά η πρώτη που είδε την διδάσκουσα αφού την συνάντησε τυχαία το καλοκαίρι.

«Ξέχασα να της το πω», είπε ο Μax.

Οι συζητήσεις τους γύρω από τη μουσική συνεχίζουν ακόμα. Στην τάξη της Williams υπάρχουν ζωγραφιές και εικόνες του Jimi Hendrix, του ποιητή Langston Hughes, Shakespeare καθώς και άλλων που αντιπροσωπεύουν το κίνημα υπεράσπισης γκέι και τρανς ατόμων και το κίνημα υπεράσπισης του κινήματος Black Lives Matter.

«Ένα μέρος του πάθους μου για το επάγγελμά μου είναι να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο», είπε η Williams, «όπου να μπορείς να πεις οτιδήποτε χωρίς να κριθείς».

September 15, 2016 Dunwoody - Natalie Williams teaches her creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM
September 15, 2016 Dunwoody – Natalie Williams teaches her creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM

Πολιτισμική Αλλαγή

Σε εθνικό επίπεδο, αρκετά άτομα ακόμα δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως γίνεται ένα άτομο να ταυτιστεί με το αντίθετο φύλο από αυτό με το οποίο γεννήθηκε. Σε μία έκθεση απογραφής των Η.Π.Α. του 2015 υπολογίστηκε ότι πρόκειται για περίπου 90.000 άτομα στη χώρα. Μια πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου U.C.L.A. Williams Institute εκτιμά αυτόν τον αριθμό γύρω στο 1.4 εκατομμύρια. Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου 56.000 τρανς άτομα ζουν στην Georgia.

Τρανς άτομα αποκτούν καθημερινά μεγαλύτερη ορατότητα στο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Ο ηθοποιός Jeffrey Tambor κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο ΕΜΜΥ για την απεικόνιση μιας τρανς γυναίκας. Ο Chris Mosier τον περασμένο μήνα αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος τρανς αθλητής που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα όμως τα τρανς άτομα είναι και ένα σημείο ανάφλεξης του πολιτισμικού πολέμου στη χώρα. Σάλος παρατηρήθηκε νωρίτερα στο 2016, σχετικά με τις κατευθυντήριες προτάσεις της κυβέρνησης Obama στις οποίες αναφέρεται ότι όλα τα δημόσια σχολεία θα πρέπει να επιτρέπουν στους μαθητές/μαθήτριες να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια που ταιριάζουν στο φύλο με το οποίο ταυτίζονται. Η πολιτεία Georgia είναι μία από τις έντεκα πολιτείες που προχώρησαν σε μήνυση προς την διοίκηση σχετικά με αυτές τις κατευθυντήριες προτάσεις και ο επιθεωρητής του σχολείου αναφέρθηκε σε ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από αυτό το ζήτημα.

Δείτε Επίσης

Κάτοικοι της περιοχής Fanning County οργάνωσαν συνεδρίαση του σχολείου τον Μάιο, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την απειλή της χρήσης των μπάνιων από τρανς άτομα που ταυτίζονται με το ανάλογο φύλο.

September 15, 2016 Dunwoody - Natalie Williams teaches her creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM
September 15, 2016 Dunwoody – Natalie Williams teaches her creative writing class at Dunwoody High School on Thursday, September 15, 2016. Nathan Williams taught 12 years, the last two at Dunwoody High School. This year, students would meet Natalie. Still the same person, she says, as the transition won’t change her personality, only shape. HYOSUB SHIN / HSHIN@AJC.COM

Ένας δικαστής στην ανατολική Georgia αρνήθηκε σε φοιτήτρια του πανεπιστημίου Augusta University το αίτημα αλλαγής ονόματος, ισχυριζόμενος ότι το όνομα που επιλέχθηκε ήταν αρκετά αρρενωπό και ενδεχομένως παραπλανητικό. Μια εκκλησία ανάρτησε μία ταμπέλα στη οποία αναγραφόταν: «Ο σατανάς δημιούργησε τα γκέι και τρανς άτομα». Ο επικεφαλής του ACLU της Georgia αντί να υπερασπιστεί τις προτάσεις της κυβέρνησης Obama, παραιτήθηκε από την θέση του.

Ο υπεύθυνος του Dekalb County School District, Steve Green είπε την περασμένη άνοιξη ότι ως απάντηση στις πολιτικές που προτάθηκαν από την κυβέρνηση σχετικά με την χρήση του μπάνιου, ότι η περιοχή θα κάνει ότι μπορεί για να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει τους μαθητές.

Μια κάποιου τύπου αναδιαμόρφωση

Πρόσφατα, η Williams κάθισε ανάμεσα σε μια ομάδα μαθητριών και μαθητών, εξηγώντας τους την ανάθεση της ημέρας. Συχνά ”πείραζε” τα ρούχα της, καλύπτοντας τον εαυτό της με τις μακριές στρώσεις και δίπλες του κόκκινου πουλόβερ της.

Η προσαρμογή θέλει χρόνο για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού της.

Το πρώτο της ταξίδι στο πολυκατάστημα Target ήταν ένας εφιάλτης. Είπε πως δίσταζε σχετικά με το τί να φορέσει και ανησυχούσε για το πως θα την αντιμετωπίσουν οι άλλοι. Στο κατάστημα πολλά άτομα την παρατηρούσαν από πάνω έως κάτω, μέχρι που η κατάσταση έγινε αμήχανη. Ήθελε να φύγει από το κατάστημα όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Είπε ότι ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένη με το πρόσωπο που αντίκριζε στον καθρέπτη. Οι ορμόνες και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν βοηθήσει.

«Όλα αυτά τα χρόνια της προσωπικής αμφισβήτησης και της αυτοκριτικής ποτέ δεν σβήνονται πραγματικά», είπε. «Οτιδήποτε στην εμφάνισή μου, με κάνει να έχω προσωπική επίγνωση σχετικά με αυτά τα θέματα».

Ανησυχεί όταν πρόκειται να υψώσει τη φωνή της, αναφέροντας ότι η χαμηλή συχνότητα και ο τόνος της φωνής της είναι πιο εμφανής όταν φωνάζει. Είναι ένα πράγμα που δεν μπορείς να αλλάξεις, μόνο να εξασκήσεις.

The students at Dunwoody High School knew their English teacher as Nathan as he left at the end of last school year. Many had heard about the transformation to Natalie over the summer, and some say having a transgender student at school before eased the change for both teacher and students.
The students at Dunwoody High School knew their English teacher as Nathan as he left at the end of last school year. Many had heard about the transformation to Natalie over the summer, and some say having a transgender student at school before eased the change for both teacher and students.

Η οικογένεια έχει αποδεχθεί την μετάβαση της Natalia, είπε η Gloria Williams. «Δεν ξέρω αν λένε κάτι άλλο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πάντως δε το λένε σε μένα».

Όταν η Natalie ανακοίνωσε τα νέα στους γονείς της, τους είπε ότι πρέπει να θρηνήσουν για τον Nathan ώστε να αναγνωρίσουν και να ”αγκαλιάσουν” την πραγματική της ταυτότητα. Όχι και έτσι, είπε η Gloria.

«Δεν χάσαμε το παιδί μας», είπε. «Είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα. Πήρε λίγο χρόνο αλλά συνήθισα στο να την αποκαλώ Natalie. Ακόμα βλέπω το παιδί μου, είτε ονομάζεται Natalie είτε Nathan είτε οτιδήποτε άλλο. Ξέρω ότι έχασα την μορφή του παιδιού μου την οποία είχα συνηθίσει εδώ και χρόνια. Αλλά δεν έχασα το παιδί μου».

Η Gloria Williams λέει ότι βλέποντας το παιδί της να αναπροσαρμόζεται είναι σαν να την στέλνει ακόμα μια φορά έξω στον κόσμο.

«Φοβόμαστε για αυτήν», είπε. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τρελοί άνθρωποι εκεί έξω. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα συμπεριφερθούν πολύ άσχημα. Αλλά δε μπορούμε να καθόμαστε από πάνω της. Ανησυχούμε συνεχώς. Όχι επειδή είναι γυναίκα».

«Ανησυχούμε για τί θα κάνουν άλλοι άνθρωποι που διαφωνούν με αυτό».

 

Μετάφραση για το T-zine.gr
Ελένη Αναγνωστοπούλου

© T-zine.gr με πληροφορίες από myajc.com

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί