Όταν η «ηθική» των ιατρών οδηγεί σε νεκρούς LGBT ανθρώπους

Όταν η «ηθική» των ιατρών οδηγεί σε νεκρούς LGBT ανθρώπους

ΗΠΑ: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 | 111:37

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

LGBTQI News ΥγείαΆρθρο

 

Ο Donald Trump προσπαθεί να δώσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο εργάζεται στην υγειονομική περίθαλψη το ελεύθερο ώστε να υπάρχει διάκριση μεταξύ των ασθενών. Σκέφτεσαι ότι δεν θα το κάνουν; Έχετε ακούσει τον Ben Carson;

Όταν η «ηθική» των ιατρών οδηγεί σε νεκρούς LGBT ανθρώπους

Όταν η «ηθική» των ιατρών οδηγεί σε νεκρούς LGBT ανθρώπους

Δεν είναι κρυφό ότι ο Λευκός Οίκος επί Donald Trump είναι εχθρός προς τις γυναίκες και την LGBTQI κοινότητα, οπότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι το Υπουργείο Υγείας πρότεινε έναν κανονισμό που θα θέσει σε κίνδυνο αυτές τις δύο ομάδες, αφήνοντας τα εργαζόμενα πρόσωπα στον τομέα της υγείας να αρνούνται σε ανθρώπους το δικαίωμα στην υγεία λόγω «των θρησκευτικών ή ηθικών πεποιθήσεων τους». Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η πρόταση του HHS γράφτηκε τόσο ευρέως και θα επηρεάσει την πρόσβαση όλων στην υγειονομική περίθαλψη και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις ανησυχίες του. Όμως, ο χρόνος τελειώνει, η περίοδος των 60 ημερών για δημόσιο σχολιασμό επί του θέματος λήγει στις 27 Μαρτίου.

Ο κανονισμός διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό επί εποχής George W. Bush, ο οποίος χορήγησε στους πάροχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την εκτέλεση των ιατρικών διαδικασιών βάσει προσωπικών αντιρρήσεων τους. Αυτή η νέα πρόταση θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας στους παρόχους υγείας να κάνουν διακρίσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους, ακόμη και σε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, σε περίπτωση όπου ένας πάροχος ισχυριστεί την μη παροχή θεραπείας λόγω προσωπικής ηθικής.

«Είναι εξωφρενικό ότι θα μπορούσαν να μου στερήσουν τη φροντίδα αν ένα ιατρικό προσωπικό έχει μια θρησκευτική αντίρρηση στο να με φροντίσει», εξήγησε ο James Scheid, συνταξιούχος νοσηλευτής και ομοφυλόφιλος από την Αριζόνα. Πρόσθεσε ότι φοβάται ότι αυτός ο κανονισμός «θα μπορούσε να μου κοστίσει τη ζωή μου». Οι φόβοι του Scheid περί άρνησης φροντίδας της ζωής του δεν είναι αδικαιολόγητοι. Οι LGBTQI άνθρωποι υφίστανται διακρίσεις στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης πιο συχνά από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες στο τομέα της ιατρικής έχουν κάνει διακρίσεις σε παιδιά επειδή οι γονείς τους είναι LGBTQI – ένας γιατρός αρνήθηκε ακόμη να θεραπεύσει ένα μωρό 6 ημερών επειδή οι γονείς του ήταν λεσβίες.

Η άρνηση θεραπείας προς του ασθενείς μπορεί να είναι θανατηφόρα, όπως συνέβη το 1995, όταν η Tyra Hunter, μια τρανς γυναίκα, έχασε τη ζωή της, αφού οι ιατροί έκτακτης ανάγκης αρνήθηκαν να την βοηθήσουν στη σκηνή ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Σύμφωνα με το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου (Center for American Progress), αν η Hunter λάμβανε φροντίδα, οι πιθανότητές της για να σωθεί ήταν 86% – έπρεπε να ζήσει.

Ο Roger Severino, ο διευθυντής του γραφείου για τα Αστικά Δικαιώματα του HHS, όπου είναι το γραφείο που θα εκτελέσει αυτόν τον κανονισμό, δεν έχει έρθει αντιμέτωπο με τις ανησυχίες των ασθενών που θα μπορούσαν να υποστούν διακρίσεις. Σχετικά με το NPR, ο Severino αρνήθηκε να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο ο προτεινόμενος κανονισμός θα οδηγήσει σε άρνηση των υπηρεσιών και αντίθετα επέμενε ότι θα ενισχύσει τους νόμους κατά των διακρίσεων και μάλιστα ισχυριζόταν ότι «ενισχύει την ποικιλομορφία».

Ο Severino ισχυρίστηκε στο NPR ότι ένας γιατρός που αρνήθηκε να θεραπεύσει έναν ασθενή δεν ήταν διάκριση, ήταν ελεύθερη γνώμη, αλλά με τον ισχυρισμό αυτόν αγνοούσε ότι το να μιλάει κάποιος ή να μην μιλάει δεν είναι το ίδιο πράγμα με την άρνηση φροντίδας. Ο λόγος – ή ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια, η απουσία λόγου– από μόνο του δεν θα σκοτώσει έναν τραυματισμένο ασθενή σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, η άρνηση όμως της θεραπείας του συχνά θα το κάνει.

Ο Severino θα μπορούσε να μάθει ένα ή δύο πράγματα σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και με το να βάζει κάποιος τις προσωπικές του απόψεις στην άκρη, για την φροντίδα ασθενών, όπως αυτού του συνταξιούχου ομοφυλόφιλου νοσηλευτή από την Αριζόνα. Ο Scheid εξήγησε ότι οι πάροχοι ιατρικής έχουν καθήκον να φροντίζουν όλους τους ασθενείς τους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή τι πιστεύουν. Μοιράστηκε αμέτρητες ιστορίες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στον τομέα της νοσηλείας και φροντίδας, για πολλούς με τους οποίους μπορεί να είχε ηθικές αντιρρήσεις όπως σε: καταδικασθέντες εγκληματίες, νεοναζί – ακόμη και μια φορά θεράπευσε μια γυναίκα ενώ εκείνη τον αποκάλεσε «αδερφή».

Η Susan Seney, αναγνωρισμένη κλινική κοινωνική λειτουργός από το Κράτος της Ουάσινγκτον, επανέλαβε τα πιστεύω του Scheid, ότι οι πάροχοι έχουν το καθήκον να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και εξηγεί ότι παρείχε υπηρεσίες σε όλους όσους έρχονταν σε αυτήν, ακόμη και σε όσους είχαν μισαλλόδοξες και απόλυτες ρατσιστικές απόψεις, χωρίς να κάνει διακρίσεις. Η Seney εξήγησε ότι «δεν ήταν μόνο ο κώδικας δεοντολογίας που μου το απαιτούσε αυτό, ήταν ο σεβασμός μου για την ανθρωπότητα για όλους τους πελάτες και ασθενείς μου».

Ο κανονισμός που πρότεινε το γραφείο του Severino δεν αναφέρεται κάπου για την προστασία των ασθενών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης δεν θα είχε καν την ευθύνη να παραπέμψει έναν ασθενή σε κάποιον άλλο ή με οποιονδήποτε τρόπο να διαβεβαιώσει ότι ο ασθενής έχει λάβει φροντίδα ή έχει αντιμετωπιστεί με σεβασμό. Αυτό θα αφήσει τους ασθενείς ευάλωτους σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Το HHS παραδέχεται ότι δεν προσπαθεί να προσφέρει ένα στενό πλαίσιο, ορίζοντας με σαφήνεια ότι ο κανονισμός θα παρέχει «ευρεία προστασία … στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο» σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για θρησκευτικές και ηθικές πεποιθήσεις για την «εκτέλεση ή στη συνδρομή της εκτέλεσης κάθε μέρους μιας υγειονομικής υπηρεσίας».

Δεν θα περιορίζεται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. θα ισχύει για κάθε εγκατάσταση που λαμβάνει υγειονομική περίθαλψη HHS ή χρηματοδότηση που σχετίζεται με την έρευνα, από οδοντιάτρους, εταιρείες ασθενοφόρων, γηροκομεία, προσωρινά καταλύματα, φαρμακεία, κολέγια και πανεπιστήμια. Όλα όσα ανήκουν στο HHS εκτιμώνται σε 364.000 έως 571.000 εγκαταστάσεις, θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν τον κανονισμό.

Αυτή η πρόταση δεν θα δώσει απλώς στους ιατρικούς παρόχους ευρείες και ασαφείς ευκαιρίες να αρνηθούν τη φροντίδα ασθενών όλων των κατηγοριών – θα βλάψει ιδιαίτερα την LGBTQI νεολαία. Το HHS συμπεριέλαβε σε αυτή την πρόταση προγράμματα πρόληψης της αυτοκτονίας για τους νέους, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο την LGBTQI νεολαία, η οποία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να σκεφτεί την αυτοκτονία σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους νέους ίδιας ηλικίας. Είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε, αν αυτό εγκριθεί όπως γράφτηκε, ότι ένας LGBTQ νέος που αναζητά βοήθεια λόγω σκέψεων αυτοκτονίας – ίσως εξαιτίας της μισαλλοδοξίας στο σπίτι ή στο σχολείο – μπορεί να του αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών.

Η πρόταση θα προστατεύσει ακόμη και τους αιτούντες εργασία στην υγειονομική περίθαλψη που επιθυμούν να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα LGBTQI κέντρα υγείας ενδέχεται σύντομα να αναγκαστούν να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές που αρνούνται να εργαστούν με LGBTQI ασθενείς. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον ισχυρισμό του Severino ότι θα μειώσει τις διακρίσεις.

Η Susan Seney και ο James Scheid αντιτάχθηκαν σε αυτή την επικίνδυνη πρόταση του HHS επειδή, ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, γνωρίζουν από την εμπειρία τους ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις, και οι συνέπειες του τερματισμού αυτής της πρακτικής θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Ενήργησαν με την υποβολή σχολίων όπου είναι αντίθετες με τον κανονισμό του HHS, όπως έκανε η Εθνική Ομάδα Λέσχης LGBTQI, και μπορείτε να υποβάλετε και εσείς. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε σχόλια απευθείας στο Ομοσπονδιακό Μητρώο.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Advocate.com