Now Reading
Ουκρανία – Τρανς γυναίκα από την Κριμαία, μιλάει για τη συγκλονιστική εμπειρία της από την ρωσική εισβολή στο Κίεβο

Ουκρανία – Τρανς γυναίκα από την Κριμαία, μιλάει για τη συγκλονιστική εμπειρία της από την ρωσική εισβολή στο Κίεβο

Η Zi Faamelu, μια τρανς γυναίκα από την Κριμαία, μιλάει για το πως βιώνει ένα τρανς πρόσωπο τη ρωσική εισβολή στο Κίεβο.

 

Ουκρανία – Τρανς γυναίκα από την Κριμαία, μεταφέρει την συγκλονιστική εμπειρία της από την ρωσική εισβολή στο Κίεβο.

Η Zi Faamelu, είναι μια τρανς γυναίκα η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κριμαία, μια περιοχή της Ουκρανίας που καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014. Τώρα η 31χρονη ζει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα που βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία για σχεδόν μια εβδομάδα, ενώ της τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχει βγει από το σπίτι της εδώ και μέρες καθώς έξω ακούγονται πυροβολισμοί.

Μιλώντας στο cbcnnews δηλώνει πως είναι αδύνατον να διαφύγει από τη χώρα.

Η Faamelu δήλωσε πως η τρανσφοβία είναι διάχυτη στην πόλη και στις γειτονικές χώρες και φοβάται για την ζωή της καθώς η ένταση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης των ημερών σε συνδυασμό με το ότι είναι τρανς, την κάνει ακόμη πιο εύκολο στόχο απέναντι στη βία.

«Είναι φορές που πιστεύουμε ότι είναι απλώς ένα όνειρο, ότι έχουμε κολλήσει μέσα σε κάποιο είδος βιντεοπαιχνιδιού. Εκεί που απλά ζεις σε μια ήσυχη κοινωνία, ξαφνικά ακούς βομβαρδισμούς και ξυπνάς από τον ήχο των βομβαρδισμών. Πριν από λίγες ώρες άκουσα βομβαρδισμούς και τα παράθυρά μου έτρεμαν… Φοβάμαι κυριολεκτικά για τη ζωή μου».

Για μέρες, είπε η Faamelu, έπρεπε να κρατά κλειστά τα φώτα στο διαμέρισμά της και να κρατά τα παράθυρα κλειστά. Ζει μόνη της, όλοι οι φίλοι της έχουν φύγει από την πόλη και είπε ότι μπορεί να είναι και ένα από τα μοναδικά άτομα που έχουν απομείνει στο κτίριο που μένει. Ζει κοντά σε ένα κτίριο στο Κίεβο που είχε χτυπηθεί από βομβαρδισμό.

«Όλοι έχουν όπλα στα χέρια…. Αυτή είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση»

Η Faamelu δεν ξέρει τι να κάνει, βρίσκεται σε μία απόγνωση. Ακόμα κι αν καταφέρει να αντιμετωπίσει βία στο δρόμο της προς τα σύνορα, δεν έχει ιδέα αν μετά θα της επιτραπεί να φύγει από τη χώρα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί στα σύνορα να με αφήσουν να περάσω», ανέφερε.

Αν φτάσει στα σύνορα μιας γειτονικής χώρας που προσφέρει καταφύγιο, δεν είναι καν σίγουρη αν θα την αφήσουν να μπει, καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα και στο διαβατήριο της, δεν βρίσκονται σε συμφωνία με την ταυτότητα φύλου της.  δεν ταιριάζει με το φύλο της. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει γίνει πιο αποδεκτή με τα χρόνια, αλλά για τα τρανς άτομα, είναι πιο περίπλοκο, δεν έχουν δικαιώματα.

«Αυτό το μέρος δεν είναι πολύ φιλικό προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Για τα τρανς πρόσωπα, είναι μία ζοφερή κατάσταση. Αν στα έγγραφα ενός τρανς προσώπου, αναγράφονται στα έγγραφα του το όνομα και το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση του, δεν θα το επιτρέψουν να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Δεν θα σε αφήσουν να περάσεις», δήλωσε.

 

Διαβάστε επίσης: Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουκρανίας αντεπιτίθεται στον απόηχο της ρωσικής εισβολής

 

Δείτε Επίσης

Στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εάν ένα τρανς πρόσωπο θέλει να μεταβάλλει τα δημόσια έγγραφα του, ώστε να εναρμονίζονται με την ταυτότητα φύλου του, θα πρέπει να έχει ιατρική – ψυχιατρική γνωμάτευση, καθώς και να έχει υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. που ήθελαν να αναγνωριστούν νομικά είχαν μια μακρά λίστα με βήματα που έπρεπε να περάσουν.

«Δεν θέλω να περάσω μία τέτοια διαδικασία προκειμένου να αλλάξω τα έγγραφα μου, αυτό είναι ταπεινωτικό. Και τώρα λόγω αυτής της απόφασης μου, δεν μπορώ να φύγω από τη χώρα, Αυτό είναι ένας πόλεμος μέσα στον πόλεμο που ζούμε».

 

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Άννα Απέργη | Trans News | T-zine.gr | 02.03.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από cbsnews.com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί