Παλεύοντας με το τέρας…

Ελλάδα: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 | 11:35


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Απόψεις

Παλεύοντας με το τέρας…

Απόγευμα παραμονής Χριστουγέννων. Η αγορά σε λίγο θα κλείσει και εγώ είμαι ακόμη καθισμένη στον καναπέ μου. Δεν έχω ψωνίσει τίποτε και θα έρθουν φίλοι το βράδυ. Αλλά πως να πάω; Τρέμω και στη σκέψη ακόμη και μόνο που θα αισθανθώ τόσα επικριτικά βλέμματα να συγκεντρώνονται πάνω μου, που θα ακούσω τα ψιθυρίσματα και τα ειρωνικά γέλια πίσω απ την πλάτη μου, τρελαίνομαι, φοβάμαι.

Πρέπει να πάω. Πέντε και μισή η ώρα και εγώ είμαι έξω από την μεγάλη πόρτα. Η καρδιά μου κοντεύει να σπάσει, χτυπάει τόσο έντονα και δυνατά που νομίζω ότι θα πάθω έμφραγμα. Θα μπω, πρέπει να μπω.

Περνάω την είσοδο και η αναπνοή μου κόβεται. Δύσπνοια. Νιώθω τα πόδια μου ότι δεν με κρατούν και ότι θα πέσω κάτω. Πω-πώ!, ρεζίλι θα γίνω. Αρχίζω να περπατάω αργά με δειλά βήματα. Δεν τολμώ να κοιτάξω γύρω μου. Πως να τους κοιτάξω, κι αν με καταλάβουν; Πάλι τα γέλια; Πάλι οι ψίθυροι; Όχι δεν θα το αντέξω. Παίρνω μία βαθιά ανάσα καταπίνοντας το σάλιο μου που κυλά σαν λεπίδα στον λαιμό μου.

Αποφεύγω να πηγαίνω μόνη μου οπουδήποτε έχει κόσμο. Δεν θέλω. Ακόμα και στην αγορά που βγαίνω κοιτάω να περνάω από μικρά σοκάκια που ξέρω ότι δεν θα έχουν πολύ κίνηση. Όταν δε αναγκάζομαι να περάσω από κεντρικά σημεία βάζω το κινητό μου στο αθόρυβο και κάνω ότι μιλάω και προχωράω με γρήγορο ρυθμό, με σκυμμένο το κεφάλι για να μην με δουν.

Ιδρώτας. Το μέτωπό μου έχει γίνει μούσκεμα. Βγάζω ένα χαρτομάντιλο από την τσέπη μου και σκουπίζομαι απαλά. Το χαρτομάντιλο έχει γίνει καφέ από το μακιγιάζ του προσώπου μου. Το βάζω βιαστικά ξανά στην τσέπη μου για να μην το δούνε, ενώ ρίχνω την φράντζα μου μπροστά μέχρι να βρω ένα καθρέφτη μέσα στο μαγαζί για να με δω. Να δω αν το μακιγιάζ μου έχει ξεβάψει…. αν “φαίνομαι”!!!

Δεν κάνω βήμα απ το σπίτι μου χωρίς να έχω ένα συνοδό μαζί μου, ένα φίλο, αν και καμιά φορά όταν αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο, όταν μπροστά είναι καμιά παρέα, του λέω να προχωρήσει λίγο μπροστά βρίσκοντας μία δικαιολογία ότι μιλάω στο τηλέφωνο ή ότι πρέπει να δω κάτι σε ένα μαγαζί. Φοβάμαι μην με κράξουν μπροστά σε κάποιον φίλο μου. Ντρέπομαι…

Δεξιά, ένας καθρέφτης, σωτηρία. Πάω και με τρόπο ενώ κάνω ότι διαλέγω, βγάζω από την τσάντα μου την πούδρα και ταμπονάρομαι διακριτικά, μην και με δει κανείς.

Βάζω γρήγορα-γρήγορα τα πράγματα στο καλάθι χωρίς να κοιτάω καν το τι παίρνω. Θέλω να φύγω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Θέλω να πάω σπίτι μου, δεν αντέχω – πνίγομαι.

Φτάνω στο ταμείο, δεν τολμώ να σηκώσω το κεφάλι μου και κάνω ότι ψάχνω το πορτοφόλι μου. Ο ιδρώτας στάζει έντονα απ το πρόσωπό μου. Πληρώνω και βγαίνω έξω σχεδόν τρέχοντας. Παίρνω μία βαθιά ανάσα. Άλλη μία μάχη με το “τέρας”. Δεν ξέρω αν ήμουν η νικήτρια ή η χαμένη από την μάχη αυτή, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έχω κι άλλες και πρέπει στο τέλος να νικήσω…

Η αγοραφοβία και οι κρίσεις πανικού καταπολεμώνται. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι έχουν βοηθήσει και έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους. Επομένως μπορείς και εσύ.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) οργανώνει «Ομάδα Επικοινωνίας και Αυτογνωσίας για Τρανς Ανθρώπους. γνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας τρανς άνθρωπος προσφέρει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του ΣΥΔ να συμμετέχουν σε αυτή την Ομάδα Επικοινωνίας και Αυτογνωσίας με σκοπό:

* Να διερευνήσουν θέματα ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

* Να μιλήσουν ανοικτά για θέματα μετάβασης ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απορίες με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση μελών που το έχουν αποφασίσει.

* Να συζητηθούν θέματα σε σχέση με την τρανς γονεϊκότητα.

* Να δουλέψουμε με το θέμα της γνωστοποίησης ?Coming Out? στην οικογένεια στην εργασία, στο σύντροφο η στη σύντροφο και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Κυρίως, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι τρανς άνθρωποι θα εκφράζονται και θα αλληλεπιδρούν ελεύθερα εκπαιδεύοντας ο ένας τον άλλο και η μια την άλλη στις αρχές της αυθεντικής επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης, με τη βοήθεια της συντονίστριας, ώστε να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε άλλα θύματα διακρίσεων ή αποκλεισμών.

Η Ομάδα Επικοινωνίας & Αυτογνωσίας θα λειτουργεί από την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη από τις 16:30 – 18:00 μ.μ., στα γραφεία του ΣΥΔ (Συγγρού 29, 1ος όροφος)

© T-zine.gr