Now Reading
Η απάντηση του Πανεπιστημίου Πάτρας στη βίαιη τρανσφοβική επίθεση κατά τρανς άντρα.

Η απάντηση του Πανεπιστημίου Πάτρας στη βίαιη τρανσφοβική επίθεση κατά τρανς άντρα.

Πριν μερικές εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας έγινε μια βίαιη τρανσφοβική επίθεση. Αυτή ήταν προχτές η απάντηση του Πανεπιστημίου, η απάντηση της κοινότητας που ζει και δουλεύει εκεί, η απάντηση όλων μας.

Γράφει ο Κωστής Παπαϊωάννου | Απόψεις | T-zine.gr | 17.05.2023

Μια ημερίδα στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας για την αποδοχή και τη διεκδίκηση. Μια ημερίδα για την «Ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Ταυτοτήτων».

Πλήθος φοιτητών και φοιτητριών με τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες συζητήσαμε για τη ρητορική του μίσους και τη βία. Στη δική μου παρέμβαση αναφέρθηκα στη σημασία του δημόσιου λόγου του μίσους, ιδίως εκεί, στον τόπο όπου ο Αμβρόσιος άρθρωσε το ομοφοβικό του μίσος. Ο λόγος μίσους μπορεί να γίνει έγκλημα μίσους.


Μίλησα και για την ανοιχτή Alt-right ρητορική του πρ. πρωθυπουργού Σαμαρά που κανονικοποιεί τη δυσανεξία και τη μισαλλοδοξία.

Μίλησα για τη σημασία που έχει το σώμα, το δικό μας σώμα και του άλλου το σώμα. Πώς ο φασισμός επιδιώκει τον έλεγχο και την πειθάρχηση των σωμάτων και των επιθυμιών.

Στη βία και την εξόντωση δεν νοείται ουδετερότητα. Το να είναι κανείς παρατηρητής στη βία ισοδυναμεί με συμπαράταξη με τους θύτες.

Ευχαριστώ τους διοργανωτές και την καλή συντροφιά της Παρασκευής. Ήταν ανάσα ελπίδας.

Κάποιες φωτογραφίες απ’ την εκδήλωση

 


 

Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πάτρας αναφέρθηκε και η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Άννα Απέργη.

Η δήλωσή της:

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητηρια στις διοργανώτριες της πραγματικά θαυμάσιας ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε προχθές, Παρασκευή 12/05/2023, στο Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα συζήτησης την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Ταυτοτήτων.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (Τ.Επ.Ε.Κ.Ε.), του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η διοργάνωση ήταν άψογη από όλες τις απόψεις!

Δείτε Επίσης

Συγχαρητηρια στις κυρίες Μάρω Γαλάνη, Χαρά Πίτσου, Ιγνατία Φαρμακοπούλου, Θεώνη Μαυρόγιαννη και φυσικά στην Πρόεδρο του Τμήματος την κυρία Άννα Φτερνιάτη.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη αυτή ημερίδα έπαιξαν οι εισηγήσεις της κυρίας Νίκης Γεωργιάδου η οποία έδωσε τη νομική διάσταση του θέματος, καθώς και του αγαπητού Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος έδωσε στα συμμετέχοντα πρόσωπα να κατανοήσουν ότι όταν μιλάμε για ρατσισμό, δεν μιλάμε για μία έννοια μεταφυσική, αλλά για ένα υπαρκτό φαινόμενο που πρέπει να ξεριζώσουμε όλες, όλοι και όλα μας από μέσα μας.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τεράστια και ιδιαίτερα των νέων παιδιών. Αυτό ήταν το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που πήρα από την εκδήλωση: ότι ο κόσμος που χτίζουν αυτά τα νέα παιδία για το αύριο, θα είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που χτίσαμε εμείς για το σήμερα. Ότι η αυριανή ημέρα που ξημερώνει, θα είναι πιο συμπεριληπτική για όλους τους συνανθρώπους μας.

Ήταν πραγματικά τεράστια τιμή που βρέθηκα μαζί σας και ελπίζω να τα πούμε και πάλι πολύ σύντομα!

Εύχομαι τέτοιου είδους συζητήσεις να ανοίξουν, αλλά και να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο μέσα σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί αν σωθεί το παιδί…. υπάρχει ελπίδα!!!

 

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine

– Το t-zine στο twitter

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί