Now Reading
Παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας υπογράφει το νόμο που απαγορεύει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας υπογράφει το νόμο που απαγορεύει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 | 12:47

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News |T-zine.gr

 

Παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας υπογράφει το νόμο που απαγορεύει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το νόμο που καθιστά αδύνατη τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου παρά τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εγείρονται από εσωτερικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο János Áder είναι γνωστός για την τάση του να υπογράφει τους νόμους που ψηφίστηκαν με την πλειοψηφία του Fidesz-KDNP αντί να διατηρεί τη συνταγματικότητα, παρά την αντιπολίτευση, τους πολίτες και τους εγχώριους και διεθνείς φορείς. Το σύνθημα «Don’t sign it, János!» εισήλθε στη δημόσια συνείδηση το 2013, δυστυχώς επτά χρόνια αργότερα, ο Ader εξακολουθεί να απογοητεύει. Έχει πλέον επικυρώσει τον νόμο που καθιστά αδύνατη τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεπή πρακτική του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας, από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Το Κοινοβούλιο ψήφισε με ψήφους 133 υπερ και 57 κατά για να εγκρίνει το νομοσχέδιο στις 19 Μαΐου το απόγευμα, με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κόμματος Fidesz του Ορμπάν αρκετό για να το προωθήσει, παρά την αντίθεση άλλων κομμάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν αρκετές τροπολογίες, οι οποίες ψηφίστηκαν αρνητικά από την πλειοψηφία του Fidesz-KDNP μία προς μία.

Τροποποιεί την Πράξη Μητρώου και αντικαθιστά τη λέξη «nem», η οποία στα Ουγγρικά μπορεί να έχει την ερμηνεία του «βιολογικού φύλου» και «κοινωνικού φύλου», με τη λέξη «születési nem» («φύλο κατά την γέννηση»), ορίζοντάς το ως «βιολογικό φύλο βασισμένο σε πρωτογενή χαρακτηριστικά φύλου και χρωμοσώματα». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το φύλο κατά τη γέννηση, μόλις καταγραφεί, δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Η απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου παραβιάζει σαφώς τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύμφωνη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την πάγια πρακτική του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουγγαρίας, η οποία αποφάσισε το 2001, 2005, 2007 και 2018 (το 2018 ομόφωνα) ότι το νόμιμο φύλο και η μεταβολή ονόματος για τους τρανς ανθρώπους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Το νομοσχέδιο έχει κερδίσει τόσο εθνική όσο και διεθνή προσοχή:

 • Η πρόταση καταδικάστηκε από 22 ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΛΟΑΤ της Ουγγαρίας,
 • από την Ουγγρική Ψυχολογική Εταιρεία,
 • από την Αρχή Ίσης Μεταχείρισης,
 • από την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,
 • από 63 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
 • από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του,
 • από τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου · από τον Ειδικό Εισηγητή για το δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας · από τον Ειδικό Εισηγητή για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και από την Ειδική Εισηγήτρια για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τις συνέπειές του
 • από την Διάσκεψη των ΔΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης,
  από την UNAIDS,
 • από την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γαλλικής, Γερμανικής και Ολλανδικής κυβέρνησης όπου καταδίκασε επίσης το νομοσχέδιο.

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε κατά αυτού του νόμου. Καλούμε τον Διαμεσολαβητή, Ákos Kozma, να ξεκινήσει την ακύρωση του νόμου μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου λόγω του αντισυνταγματικού χαρακτήρα του. Περιμένουμε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιβεβαιώσει τη συνεπή ετυμηγορία του: ότι η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι το συνταγματικό δικαίωμα των τρανς και των ίντερσεξ ανθρώπων.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Δήλωση της Μόνιμης Επιτροπής του Συνεδρίου των ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ουγγαρία.

Διαβάστε: H Ουγγαρία κατάργησε την νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου

Διαβάστε: Στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ο Νάσος Ηλιόπουλος- Παραποίησαν φωτογραφία του

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από hatter

 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί