Τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα αντιμετωπίζουν πλήθος διακρίσεων και περιθωριοποίηση σε μία πολύ συντηρητική χώρα της Λατινικής Αμερικής, τη Παραγουάη. Κύρια αιτία -όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες- είναι η μη αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητάς τους: της ταυτότητας φύλου τους. Η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την ιστορία δύο τρανς γυναικών, της Yren και της Mariana, μάς απευθύνει διαδικτυακή πρόσκληση δράσης ώστε -επιτέλους- (και) η χώρα αυτή να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα και να αναγνωρίσει τις πραγματικές ταυτότητες των τρανς ανθρώπων. Γιατί αυτό αφορά τον πυρήνα της ίδιας τους της ύπαρξης.
Παραγουάη: Διαμαρτύρονται για να υπερασπιστούν την ίδια τους την ύπαρξη | Δεν θα μας πείτε ποιές είμαστε! | Διαδικτυακό κάλεσμα δράσης.
Η Yren και η Mariana θέλουν απλώς τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο άτομο. Θέλουν να αναγνωρίζονται νομικά ως αυτές που είναι και όχι ως αυτό που λέει η κοινωνία ότι είναι. Ανάλαβε δράση τώρα.
Θέλουν να ζουν τη ζωή τους ελεύθερα και να κάνουν πράγματα που αγαπούν, όπως το να παίζουν βόλεϊ, να χορεύουν και να πηγαίνουν στο θέατρο. Ωστόσο, ως τρανς γυναίκες, η Yren και η Mariana καταπιάνονται με την υπεράσπιση των εαυτών τους ενάντια στις διακρίσεις. Έχουν δεχτεί εκφοβισμό και σωματικές επιθέσεις. Δεν μπορούν να μιλήσουν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.
Τα τρανς άτομα στην Παραγουάη δεν μπορούν να αλλάξουν νόμιμα το όνομά τους ή να αποκτήσουν ταυτοποιητικά έγγραφα που να αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους, μεταξύ άλλων πρακτικών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι οι τρανς μαθήτριες/-ητές δεν μπορούν να πάρουν σχολικά πιστοποιητικά με το όνομα που έχουν επιλέξει, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εύρεση εργασίας μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο σχολείο. Αυτή η ανισότητα παρακίνησε την Yren και τη Mariana να γίνουν ακτιβίστριες, για να απαιτήσουν αλλαγή.
Αλλά η διαμαρτυρία δεν είναι εύκολη για τα τρανς άτομα στην Παραγουάη, μια πολύ συντηρητική χώρα που είναι άδικη απέναντι στα τρανς άτομα και την ευρύτερη ΛΟΑΤΙ κοινότητα. Προσπαθεί να τα κάνει αόρατα. Εξαιτίας αυτού, οι διαμαρτυρίες των τρανς ομάδων συχνά απαγορεύονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις έχουν δεχτεί επιθέσεις.
Η Yren και η Mariana αγωνίζονται για να αλλάξουν νομικά τα ονόματά τους. Αν μπορούσαν να αποκτήσουν έγγραφα που να ανταποκρίνονται σε αυτό που είναι, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κράτος θα άρχιζε να αναγνωρίζει την ύπαρξή τους, όπως και την ύπαρξη και άλλων τρανς γυναικών. Όπως λέει η Yren: «Ήρθα στον κόσμο για να δείξω ποια είμαι, όχι για να μου πουν ποια είμαι».
Ζήτα από την Παραγουάη να αναγνωρίσει νομικά την ταυτότητα των τρανς ατόμων, ώστε να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους!
-
- Υπογράψτε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, πιέζοντας –> εδώ.
Δείτε σχετικό βίντεο | Yren & Mariana: Δεν θα μας πείτε ποιές είμαστε!
© T-zine.gr – από την ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας
– Ακολουθήστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Το t-zine.gr είναι ηλεκτρονικό περιοδικό τρανς*, κυρίως, θεματολογίας, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και πολιτικοποίηση σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Φιλοξενεί ειδησιογραφία, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, θέματα ενημέρωσης και ιστορίας της τρανς* και ευρύτερα της LGBTQI+ κοινότητας, θέματα πολιτισμού, λάιφστάιλ και πολλά-πολλά ακόμη. Αποτελεί συνέχεια του trans.gr, φιλοδοξώντας να καλύψει ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα ενημέρωσης της τρανς* κοινότητας.