Now Reading
PATRAS PRIDE: QUEER SOLIDARITY & LIBERATION

PATRAS PRIDE: QUEER SOLIDARITY & LIBERATION

Ελλάδα: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020 | 11:47

LGBTQI News|T-zine.gr

 

5ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Πάτρας 10 & 11 Ιουλίου 2020

PATRAS PRIDE: QUEER SOLIDARITY & LIBERATION

Το Patras Pride αποτελεί ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα με στόχο την απελευθέρωση του φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Ταυτόχρονα στοχεύει στην ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτοτήτων στο αστικό χωρικό τοπίο της Πάτρας διεκδικώντας χώρο και δικαιώματα από τα κάτω, κόντρα σε μια διεθνή συγκυρία, όπου αποπειράται να εμπορευματοποιήσει και να απονεκρώσει τα κινηματικά αντανακλαστικά. Καθημερινά βιώνουμε στον δρόμο, στη δουλειά, στις πλατείες και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια επικριτικά βλέμματα, ψίθυρους, περιθωριοποίηση, παραβιαστικές συμπεριφορές και η Πάτρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Επειδή αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κουήρ σημείου αναφοράς σε κάθε πόλη απαντάμε συλλογικά στην ετεροκανονική και συντηρητική νοοτροπία της Πάτρας.

Η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι η αυτοοργάνωση, καθώς δεν έχουμε αυταπάτες ότι ένας rainbow capitalism θα φέρει συνολική απελευθέρωση για όλες τις καταπιεσμένες ταυτότητες. Σε ένα σύστημα πολλαπλών καταπιέσεων, όπως η τάξη, το φύλο, η φυλή, η σεξουαλικότητα, η αρτιμέλεια, το HIV status, η νευροποικιλότητα, η ψυχική ασθένεια, η αναπηρία, κ.α., ο αγώνας είναι διαθεματικός, όπως και οι ζωές μας και οι ταυτότητές μας.

Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι το πρώτο Pride ξεκίνησε από μαύρες τρανς γυναίκες, από θηλυκότητες, μη λευκά άτομα και ήταν εξέγερση ενάντια στην μπατσική καταστολή. Στις συνδέσεις του σήμερα βλέπουμε ότι πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει, όπως η πρόσφατη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από (λευκούς) μπάτσους, η οποία ανατροφοδότησε ένα νέο κύμα εξεγέρσεων, του κινήματος Black Lives Matter, που ξεκίνησε στην Αμερική. Οι δολοφονίες των μειονοτήτων και των καταπιεσμένων υποκειμένων εν γένει, που δε ταιριάζουν στα κυρίαρχα ετεροκανονικά και ταξικά ,πρότυπα που διαπλάθει η cis-ετεροπατριαρχική και εθνική καπιταλιστική κοινωνία δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά είναι ενταγμένες σε βαθιά εξουσιαστικές δομές και σχέσεις. Δεν ξεχνάμε τις δολοφονημένες αδελφές μας, τ@ σεξεργατ@, τις θηλυκότητες , που καθημερινά παραγκωνίζονται και δολοφονούνται.

Patras Pride

Ταυτόχρονα στο ελληνικό πλαίσιο βλέπουμε να εφαρμόζεται ολόκληρη θανατοπολιτική από τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ με αντιδραστικά νομοσχέδια, στρατιωτικοποιήσεις ολόκληρων περιοχών, εκκενώσεις καταλήψεων, εξώσεις των προσφυγ(ισσ)ων και πιο πρόσφατα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, που έχει ως στόχο την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και άρα την περισσότερη καταστολή και ενσωμάτωσή μας, με τις θηλυκότητες και τα τρανς υποκείμενα να πλήττονται ακόμα περισσότερο. Πρόσφατα βιώσαμε όλα την καραντίνα, κλεισμένα σπίτια μας, ενώ η ΝΔ και τα καθεστωτικά μέσα μετακύλησαν το βάρος σε εμάς τα ίδια , προμοτάροντας ότι είναι ευκαιρία να ‘’χαλαρώσουμε’’. Ξέχασαν μάλλον να μας πουν ότι τα άστεγα και οι προσφυγ(ισς)ες δεν έχουν καν σπίτι να μείνουν ή να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες, κάτι που έδωσε αφορμή σε περισσότερη μ(π)ατσική καταστολή, την ίδια στιγμή που απολύονταν εκατοντάδες άτομα και ο κλάδος της σεξεργασίας, που ακόμα αποτελεί στίγμα με τεράστια νομοθετικά κενά, βρέθηκε σε δυσχερέστερη θέση από ότι ήταν πριν, με εντεινόμενο κίνδυνο και κανέναν να ασχολείται με αυτήν. Μέσα σε όλα αυτά, αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία επιβεβαιώνοντας για γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα ότι το ‘’Μένουμε Σπίτι’’ δεν είναι ασφαλές για όλα μας .

Παρ’ όλα αυτά, οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος δεν πήγαν χαμένοι. Η θετική έκβαση της δίκης της Ε. Τοπαλούδη αποτελεί μια από τις νίκες του φεμινιστικού κινήματος αφήνοντας παρακαταθήκες για τους αγώνες του αύριο. Την ίδια στιγμή, που η δίκη της Ζάκι εκκρεμεί και με άλλα τόσα περιστατικά έμφυλης βίας, βιασμών, τρανς δολοφονιών και γυναικοκτονιών, που δε καταγράφονται και ζητούν δικαίωση εμείς συνεχίζουμε τους αγώνες. Για έναν κόσμο, που τα σώματά μας δε θα οριοθετούνται, οι επιθυμίες μας δε θα ενοχοποιούνται και η έμφυλη και η ταξική βία δε θα υπάρχουν. Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φασισμό, σεξισμό, ρατσισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία, ιντερσεξοφοβία παίρνουμε όλ@ τα στραπόν μας, τα σκουπόξυλά μας, τα γκλίτερ, τα δωδεκάποντα μας και ό,τι άλλο μας καυλώνει και ερχόμαστε στο διήμερο εκδηλώσεων για το 5ο Αυτοοργανωμένο Patras Pride (10-11 Ιουλ.) με αποκορύφωση την πορεία στις 11 Ιουλίου στις 6 μ.μ. από την πλατεία Όλγας.

ΓΚΕΙ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ, ΤΡΑΝΣ, ΧΟΝΤΡΕΣ, ΛΕΣΒΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ !!!

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στους δρόμους, κατά του ρατσισμού- Πορείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Διαβάστε: «Δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα» ήταν το σύνθημα στο πρώτο Queer Liberation March στην Αθήνα

Διαβάστε: Τέταρτο Αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride: Πορεία με χρώμα και παλμό κατά των διακρίσεων

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 

© T-zine.gr 

 

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί