Ελλάδα: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 | 10:56
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr
Περί ελευθερίας του λόγου
Για όσες ή όσους επικαλούνται την ελευθερία του λόγου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όχι μόνον στον δικό μας νομικό πολιτισμό, αλλά σε όλον τον δυτικό κόσμο, σαφέστατα υπάρχουν περιορισμοί ποινικά κολάσιμων συμπεριφορών, δεν είναι απεριόριστο το δικαίωμα.
Κανείς δεν μπορεί να υβρίζει κάποιο άλλο πρόσωπο. Κανείς δεν προσβάλει την προσωπικότητά του. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να απειλεί την σωματική ακεραιότητα ή την ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Όπως επίσης η ρητορική που υποκινεί σε μίσος, διακρίσεις ή βία, κολάζεται ποινικά.
Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα στον νομικό μας πολιτισμό, και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι πλούσια επί του θέματος (λχ Vejdeland and others v. Sweden). Δεν θα επανέλθω επ’ αυτού, τα υπόλοιπα ανήκουν στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης.
Ίσως θα άξιζε επίσης να υπενθυμίσουμε την καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης που “τρέχει” από το 2012 για την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση, ιδίως των νέων ανθρώπων στην μη ανοχή της ρητορικής του μίσους και των διακρίσεων και παράλληλα την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες και όλους, στην οποία συμμετέχουν 40 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.