Now Reading
Περί της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου στην Κύπρο

Περί της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου στην Κύπρο

Στην Κύπρο παρότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, και όπως ενημερώνομαι ξεκίνησαν οι αντιδράσεις τόσο από πλευράς των εθνικιστών, όσο και της εκκλησίας.

Γράφει η Άννα Απέργη | Απόψεις |T-zine.gr | 14.05.2023

Δεν μου προκαλεί βέβαια καμία απολύτως έκπληξη. Άλλωστε τα ίδια ζήσαμε και στη χώρα μας το 2017.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα της Κύπρου:

Η διαδικασία δεν θα είναι δικαστική, αλλά θα πραγματοποιείται με μία αίτηση στον Ληξίαρχο. Επομένως έχουμε μία διαδικασία που είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πράγμα που η χώρα μας δεν έπραξε το 2017 και δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Δεν θα απαιτείται κάποια ψυχιατρική γνωμάτευση, ενώ αφαιρεί και το προαπαιτούμενο των χειρουργικών ή άλλων ιατρικών επεμβάσεων-παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της ορμονοληψίας. Κάτι το οποίο ισχύει και στη χώρα μας.

Ορίζει όριο ηλικίας για τα ανήλικα τρανς πρόσωπα τα 16 έτη, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο αρχικό Σχέδιο Νόμου το Σεπτέμβριο του 2018, μιας και στο πρώτο κατατεθέν νομοσχέδιο δεν υπήρχε κατώτατο όριο ηλικίας. Στη χώρα μας ως κατώτατο όριο ο νόμος ορίζει το 15ο έτος. Αυτό το σημείο είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί, μιας και έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Για τα ανήλικα τρανς πρόσωπα επίσης η διαδικασία θα είναι δικαστική (Οικογενειακό Δικαστήριο), και θα πραγματοποιείται έπειτα από έγκριση μίας Διεπιστημονικής Επιτροπής (Επιτροπή Ταυτότητας Φύλου Ανηλίκων), η οποία θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από ένα/μία κοινωνική/ο λειτουργό, μία/έναν ψυχολόγο και μία/έναν παιδοψυχίατρο. Παρότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η δικαστική διαδικασία όπως άλλωστε έγινε και στα ενήλικα τρανς πρόσωπα, ωστόσο θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι η Επιτροπή που ορίζεται απ’ το νόμο είναι 3μελής και όχι 7μελής όπως είναι στη χώρα μας και μάλιστα με ειδικότητες παντελώς άσχετες με τη διαδικασία (πχ παιδίατρος).

Επίσης, το νομοσχέδιο ορίζει ότι το τρανς πρόσωπο δεν θα πρέπει να είναι έγγαμο. Αυτό ισχύει και στη χώρα μας και είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την Απόφαση 2048(2015) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για μία παράλογη απαίτηση που σύμφωνα με αυτή, όταν ένα τρανς πρόσωπο επιθυμεί να μεταβληθούν τα έγγραφά του και είναι έγγαμο, καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων του, του δικαιώματος του στο γάμο, στην οικογένεια, και του δικαιώματος του στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του, κάτι το οποίο είχε επισημάνει σε Έκθεση της, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Επιπλέον, ένα σημείο που χρήζει τροποποίησης είναι το σημείο που αναφέρει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν τέκνα, τα νέα στοιχεία του τρανς γονέα δεν μεταβάλλονται στα ληξιαρχικά έγγραφα των τέκνων. Αυτό είναι κάτι που ισχύει και στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Ένα θετικό που υπάρχει στο Κυπριακό νομοσχέδιο και δεν υπάρχει στη χώρα μας είναι ότι θα αναγνωρίζονται στην Κυπριακή επικράτεια, οι αποφάσεις νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό.

Στο εδάφιο 2 της διαδικασίας, αναφέρει το νομοσχέδιο ότι ο Ληξίαρχος αποφασίζει εντός 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης, την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος. Αυτό πραγματικά μου είναι αδιανόητο. Από τη στιγμή που η διαδικασία είναι διοικητική και όχι δικαστική, πως ένας Ληξίαρχος έχει το δικαίωμα έκδοσης απόφασης; Ο Ληξίαρχος καλείται να καταχωρεί και όχι να αποφασίζει. Επομένως αυτό είναι ένα σημείο που σίγουρα πρέπει να δει το αρμόδιο Υπουργείο της Κύπρου και που χρήζει τροποποίησης.

Τέλος, ένα ιδιαίτερα προβληματικό σημείο στο νομοθέτημα είναι ότι, σε περίπτωση απόρριψης ενός αιτήματος από το Ληξίαρχο, το τρανς πρόσωπο μπορεί να προσφύγει εντός 30 ημερών σε Διυπουργική Επιτροπή η οποία θα συσταθεί για αυτό το λόγο, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του προσφεύγοντος προσώπου. Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω με ποια κριτήρια θα αποφασίσει και θα κρίνει ένας Υπουργός (όπως και ένας Ληξίαρχος), για το εάν σε ένα τρανς πρόσωπο πρέπει να μεταβληθούν ή και όχι τα έγγραφα του σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου του.

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί