Now Reading
Petra De Sutter – Η πρώτη τρανς γυναίκα στην Ευρώπη, που ορίστηκε αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Δημόσιων Επιχειρήσεων και Δημόσιας Υπηρεσίας στο Βέλγιο

Petra De Sutter – Η πρώτη τρανς γυναίκα στην Ευρώπη, που ορίστηκε αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Δημόσιων Επιχειρήσεων και Δημόσιας Υπηρεσίας στο Βέλγιο

https://www.instagram.com/p/CANqTqtgoPV/?utm_source=ig_embed

Βέλγιο: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020 | 13:09

Trans News | T-zine.gr
Της Katrin Hugendubel

«Το γεγονός ότι η Petra de Sutter, ορίστηκε η πρώτη τρανς υπουργός και τα ΜΜΕ δεν έπαθαν πανικό, το λες και ισχυρό σημάδι προόδου»

Petra De Sutter – Η πρώτη τρανς γυναίκα στην Ευρώπη, που ορίστηκε αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Δημόσιων Επιχειρήσεων και Δημόσιας Υπηρεσίας στο Βέλγιο

Petra De Sutter

Ο διορισμός της Petra de Sutter ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού του Βελγίου – η πρώτη τρανς Yπουργός που ορίζεται στην Ευρώπη – αποτελεί ορόσημο.

Αλλά, αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερο νόημα είναι ότι αποτελεί ένα ορόσημο που δεν ξεκίνησε με σημερινά πρωτοσέλιδα.

Η Petra de Sutter ήταν πάντα ανοιχτή για την τρανς ταυτότητά της και ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει αυτό το γεγονός στην πολιτική της καριέρα. Ωστόσο, ήταν πάντα σαφές ότι η ίδια είναι πολλά περισσότερα από αυτήν την ταυτότητα και ως η πρώτη τρανς υπουργός θα κάνει απλώς τη δουλειά της δίνοντας ορατότητα στις τρανς ταυτότητες.

Ως γιατρός και καθηγήτρια γυναικολογίας, υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της ισότητας των φύλων και των σεξουαλικά αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Σε κάθε πολιτική θέση που κατέχει – είτε στη Βελγική Γερουσία, είτε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – υπήρξε ισχυρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Αλλά, είναι η ικανότητά της σε τόσους πολλούς άλλους τομείς και το εντυπωσιακό επαγγελματικό της ιστορικό που, σε συνδυασμό με τις δράσεις συνηγορίας της, καθόρισαν την καριέρα της και κέρδισαν τον σεβασμό των συνομηλίκων της.

Το ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για τον διορισμό της ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στο έργο της και όχι στην τρανς ταυτότητά της, αντικατοπτρίζει όχι μόνο την εντυπωσιακή πολιτική καριέρα της, αλλά και τον προοδευτικό χαρακτήρα της βελγικής πολιτικής σήμερα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι τίτλοι θα φαίνονταν πολύ διαφορετικοί σε μια άλλη χώρα – ακόμη και σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Κι όμως, ενώ η μη-είδηση του διορισμού της Petra de Sutter είναι κάτι καλό, εξακολουθεί να στέλνει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Petra de Sutter μπορεί ποτέ να μην έκανε τα τρανς δικαιώματα το επίκεντρο της δουλειάς της, αλλά δεν έχει αποφύγει ποτέ να γίνει πρότυπο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό για τα τρανς άτομα, είναι το γεγονός ότι η Σούτερ γίνεται δεκτή σε εθνικό επίπεδο και ότι αντιμετωπίζεται με δικαιοσύνη και σεβασμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι σε μια εποχή κατά την οποία οι τρανς ταυτότητες απορρίπτονται και ψηφίζονται νομοθεσίες κατά τους σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

Στη Ρουμανία, το συνταγματικό δικαστήριο αυτή την εβδομάδα συζήτησε νομοθεσία για την πλήρη διαγραφή των συζητήσεων για το φύλο και την ταυτότητα του φύλου από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρόμοια νομοθεσία έχει ήδη εισαχθεί στη Βουλγαρία. Ο «Οικογενειακός Χάρτης» της Πολωνίας, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Andrzej Duda, θα απαγορεύσει τα μαθήματα σε θέματα ΛΟΑΤΙ στα σχολεία. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι οι σύγχυση των νέων εκπαιδευτικών οδηγιών κινδυνεύουν να ερμηνευθούν ώστε να σημαίνει ότι τα σχολεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υλικό που να αναφέρει την ταυτότητα του φύλου και την πιθανότητα να είναι ένα άτομο τρανς.

Νωρίτερα φέτος, στην αρχή των λοκντάουν λόγω του κορονοϊού, η Ουγγαρία εισήγαγε νομοθεσία για την αποτελεσματική απαγόρευση της αναγνώρισης των φύλων, ενώ στη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη νομοθετικές κινήσεις για να κάνουν το ίδιο.

Καθώς ένας ανησυχητικός αριθμός κυβερνήσεων προσπαθεί ενεργά να αρνηθεί τα ΛΟΑΤΙ άτομα και να μετατρέψουν τη θέση τους στην κοινωνία, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε το πολιτικό σύστημα του Βελγίου να αγκαλιάζει ένα μέλος της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.

Η de Sutter δεν κατέκτησε την ισχυρή της θέση στη νέα βελγική κυβέρνηση, επειδή είναι τρανς γυναίκα που φέρνει εμπειρογνωμοσύνη σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα ΛΟΑΤΙ και τα τρανς δικαιώματα. Διορίστηκε λόγω της ικανότητάς της ως πολιτικός και έμπειρη υπεύθυνη χάραξης πολιτικής.

Αυτή είναι μια επικύρωση της ταυτότητάς της τόσο ως πολιτικός όσο και ως τρανς γυναίκα – και αποτελεί πλήγμα για τις επιθέσεις εναντίον της τρανς ταυτότητας που συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η ταυτότητα φύλου της Petra de Sutter μπορεί να λείπει από τους τίτλους στο Βέλγιο. Αλλά αυτή η απουσία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

Δείτε Επίσης

*Η Katrin Hugendubel, είναι Διευθύντρια στον Τομέα Υπεράσπισης της ILGA-Europe

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Πολωνία: Το Συμβούλιο πρέπει «επιτέλους να ενεργήσει» για την προστασία των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr με πληροφορίες από politico.eu

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί