Police Action – Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ελλάδα: Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 | 21:47


Γράφει o Βασίλης Σωτηρόπουλος | T-zine.gr

LGBTQI News – Απόψεις 

Police Action – Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ως πληρεξούσιος δικηγόρος των ιδρυτικών μελών υποστήριξα στο δικαστήριο την ίδρυση του σωματείου αυτού. Μια διαδικασία που δεν ήταν καθόλου απλή, καθώς υπήρχε το αρνητικό προηγούμενο της απόρριψης ΛΟΑΤΚΙ καταστατικού από το ίδιο δικαστήριο πριν από μήνες. Στην εδώ απόφαση του το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου όπως και η προώθηση της αλληλεγγύης ανάμεσα σε αστυνομικούς και ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα είναι ένας νόμιμος στόχος βασισμένος στην ΕΣΔΑ και στο Σύνταγμα, χωρίς να θίγονται τα χρηστά ήθη και η δημόσια τάξη. Ευχαριστώ τα ιδρυτικά μέλη για την εμπιστοσύνη τους στις δικηγορικές μου υπηρεσίες.

Πέρσι στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας ζήσαμε δυστυχώς επιθέσεις εις βάρος των αστυνομικών που ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτό. Ακούσαμε επίσης διχαστικό λόγο εκ μέρους της ColourYouth, η οποία στη συνέχεια βέβαια αναγκάστηκε να τα μαζέψει, ως όφειλε, αφού πρώτα όμως είχε συμβάλλει με την αρχική ανακοίνωσή της σε ένα νοσηρό κλίμα.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανιστόρητο από το να επικαλείσαι το Stonewall για να υποστηρίξεις την αντίθεσή σου στην παρουσία μιας συγκεκριμένης κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ιστορικά βρέθηκε μεν απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ΤΩΡΑ όμως, μια σημαντική μερίδα της, επιθυμεί να επανορθώσει, έχοντας ιστορική συνείδηση και αναλαμβάνοντας την σχετική ευθύνη. Το Stonewall δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο, όταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί έρχονται και αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας κοινωνικής ομάδας που κάποτε βρέθηκε στο στόχαστρό τους! Όταν κάποιος αλλάζει άποψη και όχι απλά στην θεωρία, αλλά και στην πράξη έρχεται ως συνοδοιπόρος μαζί σου, δεν τον απορρίπτεις, αν δεν θες να εξακολουθούν να διαιωνίζονται τα ιστορικά λάθη! Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλες οι οργανώσεις που με αβαθή τρόπο αναπαρήγαγαν πέρσι απλώς τα στερεότυπα που θα έπρεπε πρώτες – πρώτες να μάχονται.

Αυτό βέβαια επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει συνολικά η στάση της Αστυνομίας. Οι καταγγελίες δείχνουν ότι η ομοφοβία και η τρανσφοβία καλά κρατεί στους Αστυνομικούς και το βλέπουμε αυτό και στην στάση ακόμη και συνδικαλιστικών φορέων απέναντι στον Μιχάλη Λώλη. Υπάρχουν τεράστια βηματα που πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να έχουμε μια σύγχρονη αστυνομία που έχει επίγνωση και πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Καθυστερήσεις, άγνοια, εσφαλμένη καταγραφή καταθέσεων θυμάτων, έλλειψη λογοδοσίας των ίδιων των πειθαρχικών διαδικασιών, ολιγωρία στην ενάσκηση αρμοδιοτήτων είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες η Αστυνομία διαπράττει η ίδια παράβαση καθήκοντος όταν βρίσκεται ενώπιόν της μια υπόθεση ΛΟΑΤΚΙ ενδιαφέροντος.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι η αποστολή αυτού του σωματείου είναι πολύτιμη για την ενίσχυση της επίγνωσης εσωτερικά στην αστυνομία και για την ενδυνάμωση της λειτουργίας της ως σημαντικό όργανο στην εξασφάλιση του κράτους δικαίου στο οποίο όλες και όλοι φιλοδοξούμε να ζήσουμε.

 

© T-zine.gr